Hannes Johansson.Foto: Bildbyrån

I en verklighet där derbyrivaler mer och mer snarare börjar gulla med än avsky varandra måste jag säga att jag uppskattar det som nu hänt mellan Tingsryd och Karlskrona.

Vi har ju som exempel sett hur Vimmerby lånat ut spets till Västervik, två gäng som kan komma att mötas i en kvalserie fram i vår, under den här säsongen.

Men inte mellan Tingsryd och Karlskrona.

Jag diggar KHKs move att värva Hannes Johansson från lokalrivalen till nästa säsong. Bortsett från att det är en duktig hockeyspelare är det just sådana värvningar som sätter extra färg på en rivalitet. Som håller den där upprörda nerven levande.

Det gör ju så att säga fortfarande ont i Tingsryd att KHK begagnade sig av en massa gamla TAIFare när popklubben körde om klassikern på sin avancemangsresa.

Vad gäller Johanssons beslut att lämna moderklubben för antagonisten kanske han behövde en nytändning. Det valet lägger jag ingen värdering i. Han gjorde säkert vad som var bäst för honom.

Men jag gillar verkligen hur Tingsryd reagerat på det hela sedan det hela läckte.

”Jaha, du har gjort klart med vår värsta rival till nästa säsong, då kan du ju glömma att lira mer hos oss, kom inte här och pissa på vårt klubbmärke”.

Johansson släpptes till slut helt med motiveringen att han inte kunde erbjudas någon speltid, vilket innebär att han lirar med KHK redan nu.

”Hej hej vill ni låna våra bästa spelare” kontra ”jaha du har signat till nästa säsong, du kan dra nu!”.

Ni förstår ju på vilket av sätten jag tycker att en rivalitet ska fungera.

Tingsryd ska slåss för att undvika ett negativt kval och riskerar så klart i allra högsta grad att hamna där. Då vill man inte spela med lirare som redan kritat på för värsta konkurrenten inför nästa säsong.

Det ska man inte göra heller.

* * *

Det väntar en skapligt intensiv helg för Skövde i den västra vårserien. Alla lag slår alla, det skiljer i stort sett inga poäng alls mellan serieseger och en plats i negativt kval och nu ska laget mitt i det spela tre matcher på fyra dagar.

Borta mot Arboga ikväll och sen hemma mot Malung och Lindlöven söndag och måndag.

Det säger sig självt att det är matcher som kan avgöra väldigt mycket. Idel förluster och det kan bli tufft att slippa kvala, idel segrar och playoff-platsen kan plötsligt vara i ett järngrepp.

Jag snackade lite med tränaren Johan Hellström om det igår, det snacket kan ni ta del av här.

* * *

Annars får man väl säga att det är en rätt skaplig kväll i den södra Allettan som väntar.

Tranås-Vimmerby – superderbyt där Tranås ska försöka bryta en fyra matcher lång förlustsvit mot ett Vimmerby med fyra raka segrar i bagaget.

Troja/Ljungby-Mariestad – Senast Mariestad var och lirade tävlingsmatch i Ljungby var det playoff 3 och upprörda känslor efter det omdiskuterade segermålet (i match två) som hemmalaget fick godkänt trots att tiden var ute. Det känns att känslorna svallar redan innan matchstart med den historiken.

KRIF-Kristianstad – Seriefinal mellan två rivaler som alltid brukar piska upp heta känslor. Nu dessutom med Kristianstads konkurshot som extra känsloskapare ovanpå. Kommer bli svinhett.

Huddinge-Visby/Roma – det kvittar om båda lagen står på topp eller om de har lite av en mellansäsong som i år. Det blir alltid intressanta och heta möten när de här gängen drabbar samman.

Grums-Hanhals – jumbofinal i serien. I premiären krossade Hanhals värmlänningarna med hela 8-0, men vid en seger ikväll kan Grums gå förbi och skicka Hanhals ner på jumboplatsen.

Wow!