Den sportsliga prestation Kristianstad svarat för förtjänar att hyllas.Foto: Bildbyrån

Kristianstad sudden-besegrade Almtuna med 2-1 och det är många som följer Hockeyettan som rasar över ekonomisk doping när avancemanget till allsvenskan är klart. Men man måste skilja på förening och på lag och det här KIK laget ska hyllas.

Kristianstad klarade det.

Efter att vid ett antal tillfällen ha varit sämst när det gäller lyckades de äntligen kliva upp och visa motsatsen. De var bäst när det gäller mot Almtuna.

Nu stormar det på sociala medier. Nu öser var och varannan Hockeyettan-fanatiker ur sig mer eller mindre välformulerade åsikter om ekonomisk doping och ”fusk”.

Och det är klart att det finns ett och annat att tycka och säga om den ekonomiska hantering som med förbundets tysta godkännande tillåtits pågå i ett gäng klubbar alldeles för länge. Det är relevant kritik.

Men en sådan här kväll bör och måste fokus få läggas någon annanstans.

På den sportsliga prestationen.

För vad man än tycker om klubbens hantering av saker och ting är lagets prestation något som verkligen ska applåderas och hyllas.

Det har inte varit en spikrak väg. Långt därifrån.

Det har varit skador, sjukdomar, avhopp och kaos. Lån in och ut ur laget. Värvningar hit och dit. Ett evigt pussel för att kunna ställa fullt lag på isen.

Det hade kunnat ta knäcken på vilket lag som helst, men Kristianstad överlevde de ständigt snurrande svängdörrarna och har nu tagit sig hela vägen till slutmålet. Till Hockeyallsvenskan.

Efter flera säsonger av nedvik när det gällt som mest reste de sig dessutom på tio den här gången. De repade sig från de sumpade lägena hemma mot Hudiksvall och Tranås och besegrade Almtuna. När många trodde att de var slagna och uträknade.

Det är grymt bra gjort.

Och någonstans skulle jag vilja påstå att det här är en triumf som först och främst kan tillskrivas stommen i laget. Spelarna som varit med genom bedrövelserna, men vägrat ge upp.

Joel Gistedt har spelat bra nog för att kunna ordna ett avancemang i flera säsonger nu. Malte Sjögren och Herman Hansson har varit med och gnuggat. Men framförallt är det läge att lyfta på hatten för Fredrik Hansson och Fredrik Lindblom.

Den sylvasse poängkungen som gjort åtta raka säsonger i klubben och trotjänarbacken med fem raka KIK-säsonger under bältet. De har producerat och varit ledargestalter i det här laget länge och varit tungan på vågen även i den här kvalserien.

De är så värda det här avancemanget.

Sen har det naturligtvis varit väldigt kul att se utvecklingen på Johan Lundgren och Tony Pappila som varit briljanta och hur Victor Wahldén växt ut till en defensiv backrese av rang.

Det var nya tränare på bänken. Men Mikael Gath och Andreas Lilja lyckades med det som Mats Lusth och Jocke Johansson aldrig nådde fram till.

Kristianstads spelare och ledare förtjänar så mycket mer än glåpord om en dopad ekonomi ikväll.

Laget Kristianstad har förtjänat det här. Det ska hyllas.

Det andra kan vi ta sen.