KHL

”Pajens” drömkedja ska lyfta CSKA

ANNONS

Ställs mot Moskva-rival i kvarten

I dag inleds kvartsfinalspelet i ryska Gagarin Cup. I en av serierna ställs Niklas Perssons klassiska CSKA Moskva mot lokalrivalen Dinamo Moskva. Persson förväntar sig en tuff batalj.
– Det kommer att bli hett och det kommer att bli tufft redan från början, säger ”Pajen” till hockeysverige.se.

I en av kvartsfinalerna i slaget om Gagarin Cup väntar ett hett derby mellan CSKA Moskva och Dinamo Moskva. Fast egentligen, hur hett är den här derbyserien egentligen? Hockeysverige.se ringde upp Niklas Persson i Moskva och ställde den frågan.
– Moskva är en så pass stor stad så att jag kan inte riktigt säga att man märker någonting av det. Är man kring arenorna och vissa andra ställen så är det klart att man märker av det.

Är hockeyn fortfarande så stor som den var tidigare i Moskva och Ryssland?
– Hockeyn är den största sporten och det är ett jäkla tryck kring matcherna. Det är den sport som hörs och syns mest i medierna och det är mycket snack om laget till OS nästa år. Jag vill nog påstå att det är den absolut största sporten.

Hur har stämningen mellan Dinamo Moskva och CSKA varit tidigare under säsongen?
– Det har varit riktigt bra matcher faktiskt och vi har vunnit varsin. Det har varit mycket mål och mycket spel fram och tillbaka. Så kommer det antagligen inte att vara i kvartsfinalerna utan det blir nog två lag som spelar ganska tillknäppt.
– Varför det har varit så tidigare mot just Dinamo vet jag inte, men det är inget spel som vi eftersträvar. Jag vet att Dinamo inte heller gör det, både vi och dom tillhör ligans mest disciplinerade lag. Vad jag vet har både Dinamo och vi i stort sätt friska trupper så det kommer att bli hett och det kommer att bli tufft redan från början.

”Spartak – CSKA – det riktiga hatderbyt”
Som uppväxt i Ösmo har Niklas Persson derbystämningen på läktaren mellan AIK och Djurgården att jämföra kvällens derby emot.
– Jag vet egentligen inte vad jag ska jämföra med där hemma. AIK mot Djurgården är mer som oss mot Spartak Moskva. Det kan man säga är det stora hatderbyt i Moskva.
– Sedan är matcherna mot Dinamo givetvis också ett av dom stora derbyna. Det kommer att firas på läktarna och jag förväntar mig att det kommer att bli i stort sett fullt på alla våra matcher.

Är det några spelare i Dynamo Moskva som du fruktar extra mycket?
– Nej, inte riktigt. Dinamo har tjecken Jakub Petruzalek som är skicklig. I stort sett varje gång han har pucken blir det farligt. Det gäller att ha koll på honom. Den andra tjeckiska forwarden, Marek Kvapil, är också ganska bra på att hänga dit puckarna. Sedan har dom en kille som heter Sergej Konkov och som jag spelade tillsammans med i Neftechimik. Han är stor, stark och duktig med puck.
– Annars har Dinamo ett ganska jämt lag med ganska spelskickliga och rörliga backar. Över huvud taget är det faktiskt ett ganska komplett lag.

Niklas Persson har haft en säsong som gått upp och ned vad det gäller poängskörden, även om han under hela säsongen har fått relativt bra kritik för sitt spel. Mot slutet av säsongen lossnade det rejält även då det gäller mål och assist. Persson ger en förklaring till varför det har sett ut så.
– Jag har haft dom flesta rollerna man kan ha i ett lag den här säsongen. I och med lockouten blev det lite nya konstellationer och hierarkin i laget förändrades lite. Jag fick finna mig att flytta ner lite i just hierarkin.
Pavel Datsiuk och Aleksandr Radulov spelade ihop ett tag men vi har även gått runt en del. Datsiuk och Radulov spelade inte ihop hela tiden utan vi fick in Igor Grigorenko också, som spelade i Ufa tidigare, så vi har haft en ganska stark centeruppsättning.
– Radulov och hans kedja fick då ta mer istid i powerplay medan jag fick sköta andra delar, bland annat i försvarsspelet. Jag hade då inte riktigt den rollen som jag har haft nu mot slutet när jag har börjat göra poäng och får spela mycket powerplay. Det är väl anledningen till att jag har gjort mer poäng mot slutet.
– I stort sett är jag väldigt nöjd spelmässigt med hela säsongen. Jag har känt mig pigg och kroppen har fungerat bra förutom att jag haft några skador. Det har varit så pass uppenbara skador som ett näsben som gått av så jag missade några matcher.

Har du i dag den defensivare rollen i kedjan med bröderna Aleksandr och Igor Radulov?
– Både ja och nej. Vi är ju i första hand en offensiv kedja som ska producera mål och vara med att bidra framåt. Vi har mycket istid och ska också producera och förtjäna den istid som vi får.
– Jag har lite större ansvar defensivt i just den kedjan eftersom rollfördelningen blivit lite så. Däremot ska vi äga mycket puck och kontrollera spelet när vi är på isen, så jag kan inte säga att jag har en defensiv roll. Definitivt inte, skrattar Persson.

Funderar på att stanna i Moskva
I CSKA Moskva spelar Viktor Kozlov, 38. En meriterad spelare med närmare 900-NHL matcher på sin CV och som har spelat OS, VM och World Cup för Ryssland. Trots sin ålder håller Kozlov en mycket hög klass fortfarande.
– Han är otroligt skicklig med pucken. Bra passningsspelare, bra skott och det syns att han varit med en del samtidigt som man ser vad han verkligen kan.
– Självklart är han liksom flera äldre spelare inte lika snabb längre, men han är ett farligt offensivt vapen när han har pucken.

Niklas Perssons kontrakt med CSKA Moskva går ut efter säsongen. Frågan är om han blir kvar i Moskva ytterligare en säsong eller om han flyttar till Linköping, Leksand – eller Ösmo.
– Jag vet inte, men jag har fått den frågan av några olika nu mot slutet. Ska jag spela här i Ryssland så är det i CSKA jag vill vara. Vi kommer inte flytta någon annanstans i Ryssland.
– Vi får se vad framtiden utvisar men CSKA är nummer ett här borta.

Åke ”Stubbis” Nilsson var materialförvaltare i Djurgården under många år. Hans son Kent ”Lill-Stubbis” Nilsson hade också en mycket fin karriär inom klubben. Även Kentas son och tillika Niklas Perssons kusin, Robert Nilsson har spelat i Djurgården. Men Niklas Persson själv har märkligt nog inte spelat där trots att han var djurgårdare som grabb hemma i Ösmo.
– Det har väl varit på tapeten någon gång, skrattar Persson.
– Nu har det aldrig riktigt blivit av utan. Varför det inte blivit det vet jag egentligen inte. Jag har trivts så bra där jag har varit. Djurgården ligger mig fortfarande varmt om hjärtat och jag har varit djurgårdare och har haft släktband där precis som du säger. Djurgården är laget i Stockholm som gäller för mig.

Vad är nyckeln till en seger över Dinamo Moskva i kvartsfinalserien?
– Jag måste säga tålamod och försvarsspel även om det låter som tråkiga hockeytermer egentligen. Dinamo är försvarande mästare, ett skickligt lag och är det kanske det bäst organiserade. På isen alltså. Hur det fungerar vid sidan av har jag inte en aning om, haha…
– Dynamo spelar ett tajt försvarsspel och gör det riktigt jäkla bra. För oss gäller det att vara med och inte tappa pucken på fel ställe. Du får kanske tråkiga svar men mot Dinamo är det oerhört viktigt att vara noggranna i spelet med puck. Att ha pucken mycket i anfallszon för att få lite längre anfall. Vi vet att det finns några nycklar som blir viktiga.

Text: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games