HockeyAllsvenskan

Hyllad Hallin ger Timrå framtidstro

ANNONS

”Visar vägen med sitt sätt att vara”

Efter att Timrå degraderats blev det snabbt klart att Per Hallin stannar för att hjälpa laget i sin nysatsning. Lagkaptenen är den som ska gå i bräschen för lagets unga styrkor kommande säsong och det finns ingen som är bättre lämpad för den rollen enligt nuvarande och tidigare lagkamrater.
– Per är en av de bästa kaptenerna jag har haft som alltid visar vägen genom sitt sätt att vara, säger Joakim Lundström till hockeysverige.se.

Det har gått några månader sedan det blev klart att Timrå inte kommer att spela i elitserien kommande säsong. Efter en tung kvalserie fick laget se sig degraderat och besvikelsen i Medelpad var av förklarliga skäl enorm. Det sägs att tiden läker alla sår och när man pratar med Timrås mest framträdande spelare den gångna säsongen, lagkaptenen Per Hallin, känns det som att det inte går att finna ett mer passande uttryck.
– Nu har det gått så lång tid sedan det blev klart att besvikelsen inte längre är lika stor, säger Hallin till hockeysverige.se.
– Det är klart att det var sjukt jobbigt direkt efter att det stod klart att vi skulle åka ur men ju längre tiden har gått desto mer har man börjat se framåt igen. Nu ser jag det som en rolig utmaning att hjälpa det nya Timrå att bli så bra som möjligt.

Medan de flesta andra spelarna från fjolårets trupp lämnat skutan efter nedflyttningen ser Hallin i stället fram emot att få hjälpa det lag som han brinner så oerhört mycket för. Ett tag var det aktuellt med en flytt utomlands men i slutändan kändes det som det enda rätta för veteranen att stanna kvar och hjälpa Timrå i sin strävan att nå så långt som möjligt.
– Första tiden efter att det blev klart att vi inte skulle bli kvar i elitserien ville jag inte tänka på framtiden över huvud taget. När jag sedan började fundera så stod det mellan att vara kvar i Timrå eller flytta utomlands för att spela.
– Jag har spelat i Sverige i hela min karriär och var det någon gång jag skulle testat på spel utomlands så var det nu. I slutändan var det dock inget snack om att jag ville vara kvar och hjälpa Timrå så mycket jag kan på resan tillbaka. Jag har nu skrivit ett treårskontrakt med klubben och oavsett hur lång tid det tar för föreningen att åter nå tillbaka dit vi var känns det rätt att åtminstone under de första åren få vara med och bygga upp Timrå igen.

”Att Pelle blev kvar var det bästa som kunde hända”
Hallin är vad man numera kan kalla klubbkänslan personifierad. Efter att han på ett personligt plan svarat för en av sina bästa säsonger någonsin och sin målmässigt bästa sedan 2002-2003 saknade han knappast erbjudanden från annat håll. Trots det var det viktigaste för honom att få vara kvar i Timrå och hjälpa det lag och den stad som han numera har närmast hjärtat.
– Jag flyttade upp hit när jag var 19-20 år och blev sedan kvar här i sju år och trivdes väldigt bra. Efter några år i Södertälje återvände jag hit igen och detta känns verkligen som hemma. Min sambo är härifrån och min yngsta son är född här och det här vi kommer bosätta oss efter min karriär.
– Jag har dessutom alltid känt mig uppskattad av föreningen och supportrarna här och det är självklart en viktig del i att detta numera känns som mitt hem. Det är alltid lika trevligt när man blir uppskattad för det man gör.

Det är inte heller bara i supporterkretsar som Hallin är väldigt uppskattad. I en intervju med hockeysverige.se tidigare under veckan sa Jeremy Boyce Rotevall att en av anledningarna till att han också stannade kvar i Timrå var att Hallin, som han ser som ett föredöme, också valde att stanna. Boyce är heller inte den enda av forwardsveteranens lagkamrater från den gångna säsongen som lyfter fram Hallins betydelse för Timrå.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund (Arkivbild)

Joakim Lundström.

– Per är en riktig superkille. Han är en spelare som alltid ger sitt yttersta i alla lägen. Han är ganska verbal i omklädningsrummet och är också en kille som hela tiden visar vägen med sitt sätt att vara både på isen och vid sidan av. Han är en av de bästa kaptenerna jag någonsin haft, säger den förra Timråmålvakten Joakim Lundström till hockeysverige.se.

Lundström menar att det faktum att Hallin valde att stanna i Timrå var det bästa som någonsin kunde hända föreningen efter degraderingen från elitserien. Han säger att Hallin genom sitt sätt att agera kommer lyfta klubbens yngre förmågor nu när de får chansen på allvar.
– Att Pelle blev kvar var faktiskt det bästa som kunde hända klubben, att förlänga med honom var det bästa de kunde göra. Det kommer vara mycket unga spelare i laget den kommande och Pelle kommer visa dem hur allt fungerar och hjälpa dem att utvecklas, säger Lundström.

När Hallin får höra vad hans lagkamrater har sagt om honom blir han väldigt glad. Han menar att just vad de han kämpar tillsammans med varje dag tycker är det han värdesätter mest.
– Det känns jättekul att höra att mina lagkamrater uppskattar det jag gör. Det finns ingenting som slår det. Jag har inte hört detta förut så det känns väldigt speciellt och det är bara att hoppas att jag kan fortsätta att hålla dem nöjda.

”Viktigt att alla hela tiden ställer krav på varandra”
Lagkamraterna är dock inte de enda från Timrås organisation den gångna säsongen som har höga tankar om Hallin. Tomas Montén som tränade laget den gångna säsongen gjorde 32-åringen till lagkapten när han kom till klubben och det är ett beslut han aldrig fått ångra.
– Det som är nummer ett för mig är hur han är som person och det avspeglar sig också på hans ledarskap. Han är seriös och brinner för det han gör och även till sommarträningen kommer han alltid med ett leende på läpparna, säger Montén till hockeysverige.se och fortsätter:
– Han kommer alltid först till träningarna och lämnar sist och är en kille med ett enormt stort hjärta för laget. Han är en fantastisk karaktärsspelare som alltid ger 100% i allt han gör. Han står dessutom alltid upp för laget när det blåser och kan ta smällar i media.

Såväl Montén som lagkamraterna hyllar Hallin för sättet som han leder sitt lag på. När 32-åringen själv får svara på vad som är viktigt i hans ledarskap lyfter han fram just det hårda arbetet och att alltid ge allt som det mest centrala.
– Det är inte så att jag som kapten sätter upp några mål om hur mycket poäng jag ska producera utan för mig handlar det snarare om att alltid visa en positiv attityd. Det är viktigt att jobba hårt varje dag och att viljan alltid finns där, säger Hallin och fortsätter:
– Alla spelare gör misstag i varje match men det är en skillnad i sättet man gör misstagen på. Så länge man alltid gör sitt bästa och försöker kan man som lagkamrat acceptera andras misstag men när de kommer till följd av att man inte bryr sig så är det inte okej. Jag tycker det är jätteviktigt att alla hela tiden ställer kraven på varandra att man ska göra sitt yttersta.

Foto: Bildbyrån (Arkivbild)

Per Hallin.

Att Montén valde att göra Hallin till lagkapten är också något som bidrog till att forwardsveteranen lyfte sig och gjorde sin bästa säsong på länge. Det blev en extra motivation för den hårt jobbande forwarden att prestera och vara ett föredöme i den roll han nu fick ikläda sig.
– Det var en boost för mig personligen att få ett sådant förtroende från ledarstaben. Jag har visserligen inte ändrat på mitt sätt att vara men det är klart att man får en extra kick och vill vara ett så gott föredöme som möjligt som lagkapten. Det var en ära att få bli tilldelad den rollen.
– Jag måste också säga att jag verkligen trivts med att jobba tillsammans med Tomas och resten av ledarstaben och att de varit grymt professionella och gjort ett riktigt bra jobb.

Montén hyllar dig också för ditt sätt att stå upp och kunna ta smällarna för laget i media. Hur är det att ha den rollen?
– Det är klart att det är tufft ibland, det är det. Det är inte direkt det roligaste som finns att stå och försöka förklara varför laget spelar dåligt. Då är det mycket roligare att stå där när det går bra.
– Samtidigt känner jag att det ändå är helt okej för mig att sköta den uppgiften och jag har känt mig redo för att ta det ansvaret. Det är bättre att det är jag som står där och får ta smällarna än en 20-åring som har fullt upp med att fundera på sitt eget spel får göra det. Det är bättre för laget om jag gör det och det var inget som störde mitt fokus.

Inspirerad av att vara en del av nysatsningen
Efter en säsong där allt studsade emot Timrå gör nu klubben en nysatsning på sina yngre spelare för att så småningom ta sig tillbaka till finrummet. Elva av 18 spelare i truppen just nu är 20 år eller yngre och Hallin ser det som väldigt inspirerande att få vara del av det unga lagbygget.
– Laget känns väldigt ungt och det känns som man själv genast blev mycket äldre, skrattar Hallin.
– Det känns väldigt inspirerande att få vara en del av det här även om jag antar att det kommer komma in några äldre spelare till innan lagbygget är färdigt. Flera av de yngre visade redan i fjol i elitserien att de är bra och nu får de också chansen att växa med uppgiften och vara med på riktigt på ett annat sätt. De unga spelarna är jätteviktiga för vårt lag och de hjälper också oss äldre genom att hela tiden driva på och hålla tempot uppe.

Hur viktigt är det för dig att vara ett gott föredöme för de yngre som nu kommer in i laget på allvar?
– I år blir det ännu viktigare än vad det var i fjol då det fortfarande fanns några andra äldre spelare med och hjälpte till. Nu kommer säkert de unga kolla mycket på vad jag gör och därför är det extra viktigt att jag också håller skärpan uppe och förbereder mig på rätt sätt.
– De unga som kommer upp skjuter nog hårdare och dribblar bättre än mig så det jag kan lära dem är att visa vad som krävs. Att hela tiden lyfta fram hur viktiga förberedelserna och annat är. Sedan gäller det självklart också att hålla uppe en god stämning med högt i tak när vi kommer resa mycket ihop. Alla ska kunna känna att de kan vara sig själva i gruppen.

Det är inte direkt svårt att inse att Hallins betydelse för Timrå den kommande säsongen kommer vara enorm. Att den rivige, sympatiske Södertäljesonen kommer vara ovärderlig för det nya unga lagbygget är också något som Tomas Montén är noga med att lyfta fram.
– Tillsammans med en bra förstamålvakt och en spelförande back är Pelle den absolut viktigaste pusselbiten i Timrås lagbygge. Han är en härlig spelare att ha i laget både internt och utåt och har ett härligt go i sin personlighet.
– Han är den som är mest populär och viktig utåt sett och den betydelsen kommer bara växa med det unga lag Timrå kommer ha nu. Han kommer driva på och stå först i ledet och med honom som lagkapten kommer de unga få den arbetsro som de behöver för att komma in i laget på ett bra sätt.

Timrå må ha kraschlandat och befinner sig för tillfället så långt ner på botten som en klubb kan göra. Med en spelare som Hallin främst i ledet finns ändå en framtidstro och ett ledarskap som kan få medelpadingarna att blomstra igen.

Text: Ola Winther

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL