NHL
NHL-RESAN: Eriksson Ek om framtiden – ”Det skulle vara bäst för mig”
ANNONS

Bloggen är återigen på plats i Canadian Tire Center. Undertecknad har precis bevittnat matchen mellan Ottawa Senators och Minnesota Wild. Ikväll var det Minnesota som drog det längsta strået och bortalaget besegrar Senators med 2-1 efter förlängning. Matt Dumba satte segermålet för gästerna när det återstod dryga minuten av övertiden.

Det var en match med totalt sex svenskar i de både klubbarna, men bara fem som spelade. Joel Eriksson Ek fick inte spela sin tionde NHL-match – åtminstone inte ikväll.

Efter slutsignalen träffar jag Eriksson Ek utanför omklädningsrummet. Värmlänning säger följande om varför han inte fanns med på isen.
– De (Minnesota) har inte riktigt bestämt sig vad de vill göra. Det är vad jag har fått höra än så länge.

Som många av er säkert har koll på så handlar det knappast om Eriksson Eks skicklighet som spelare. Trots begränsat med speltid i de senaste matcherna har 19-åringen satt avtryck i Minnesota. I stället handlar det om reglerna kring rookie-kontrakt. Spelar Eriksson Ek sin tionde match betyder det att första året på det treåriga avtalet som rookie räknas av.

Minnesota har helt enkelt inte bestämt sig, vilket coachen Bruce Boudreau också berättar på presskonferensen innan kvällens match. Den tillfälliga lösningen för Minnesota blev att sätta upp Eriksson Ek på läktaren. De ger klubben ytterligare 24 timmar att fatta ett beslut om den unga mannens vara eller icke vara i världens bästa hockeyliga. Med andra ord är det 24 timmar kvar till nästa match. Det återstår att se om klubben redan då har tagit ett beslut om svenskens framtid – eller om definitivt besked dröjer ytterligare.

Om fortsatt NHL-spel uteblir för Eriksson Ek vill han helst fortsätta säsongen i moderklubben Färjestad BK.
– Ja, det tror jag. Det skulle vara bäst för mig, säger Eriksson Ek.

Joel Eriksson Ek är ganska fåordig om framtiden och medger att han helt enkelt inte vet hur det kommer att bli. Desto mer intresserad är han att prata om tiden i NHL så här långt. För bloggen berättar han om upplevelserna den första tiden.
– Det har varit mycket att ta in. Det är lite annat spel och mycket annat runt om men det har varit roligt tycker jag.

På nio matcher har Eriksson Ek, trots den begränsade speltiden svarat för fem poäng.
– Jag tycker att det har fungerat ganska bra, man blir mer och mer bekväm. Det var lite spänt första matcherna men nu känns det bättre och bättre, säger Eriksson Ek om sin egen prestation.

När Eriksson Ek lämnade Färjestad för att åka över på campen var det få som hade räknat med att svenskan (redan i år) skulle ta en plats i Minnesotas trupp.
– Jag ville åka över och se och lära så mycket som möjligt och så fick vi se vad som händer efter det berättar Eriksson Ek.

*****

Tillbaka till Ottawa downtown får jag skjuts av Kent Youngblood, vars efternamn man inte skojar bort. Youngblood är journalist på Star Tribune och utsänd till Ottawa för att bevaka matchen. Under hemresan pratar vi Minnesota i allmänhet och Joel Eriksson Ek i synnerhet. Youngblood tror tyvärr inte att Eriksson Ek blir kvar i Minnesota den här säsongen.

Vi får helt enkelt avvakta och se vilket beslut Minnesota tar. Oavsett hur det blir är jag hyfsat övertygad om att Joel Eriksson Ek går en ljus framtid till mötes. Dessutom, vilken förstärkning det skulle kunna bli för Färjestad BK.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 12 maj
12:20 Finland - Storbritannien VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
måndag 13 maj
16:20 USA - Slovakien VM
tisdag 14 maj
20:20 Kanada - Österrike VM