• Publicerat 28 mars, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
HOPPAS PÅ NY OS-CHANS. Henrik Zetterberg vill få chansen att göra ett sista OS nästa år.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Det är fortfarande väldigt osäkert om vi får se några NHL-spelare i OS nästa år. Så sent som i förra veckan gav NHL-bossen Gary Bettman besked om att det inte pågår några förhandlingar mellan NHL och IOK för tillfället. Det uppskattas inte av Henrik Zetterberg.
– Jag tycker det är löjligt, det borde vara klart redan, säger ”Zäta” till hockeysverige.se.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med mindre än ett år kvar till OS i Pyeongchang är det alltså fortfarande oklart om NHL släpper iväg sina spelare till evenemanget. I förra veckan sade NHL-kommissionären Gary Bettman till Reuters att det inte pågår några förhandlingar med Internationella olympiska kommittén (IOK) om ett NHL-deltagande.
– Som läget är nu så ska man utgå från att vi inte åker, sa Bettman bland annat.

Henrik Zetterberg vann OS-guld med Tre Kronor 2006 och tycker det är ytterst beklagligt om vi inte får se några NHL-spelare i nästa olympiska spel.
– Ja, det är ju väldigt tråkigt ifall det skulle vara så. Jag tror alla spelare vill ha ett OS. Även dom som inte är med i OS tycker nog att det är bra för sporten att vi är där, säger Detroit Red Wings lagkapten till hockeysverige.se.

På ena sidan konflikten står IOK tillsammans med Internationella ishockeyförbundet (IIHF). I den andra ringhörnan finns NHL i form av klubbägarna. Parterna verkar vara långt ifrån överens. NHL vill inte göra uppehåll i sin liga, men är även orolig för eventuella skador på sina spelare.

”HAR SVÅRT ATT SE ATT VI INTE ÅKER”

– Jag har svårt och se att vi inte åker. Det känns som att ligan försöker hålla ut så länge som möjligt. Det är väldigt mycket business och politik i hela beslutet, säger Zetterberg.
– Allt dom har klagat på förut har löst sig så nu kommer det väl några nya krav här för att vi (spelarna och spelarfacket NHLPA) ska ge upp någonting för att vi ska få åka. Jag tycker det är löjligt, det borde vara klart redan.

Den ryska superstjärnan Aleksandr Ovetjkin har öppnat för att åka även om NHL som enhet säger nej till att släppa sina spelare. Zetterberg är mer tveksam till att det är en lösning.
– Det blir en väldig knivig sits för alla spelare. Om ligan säger att vi inte får åka iväg är vi såklart lojala till våra klubbar och våra ägare. Det är svårt att åka och lämna alla sticket.

I slutet på 2016 berättade Henrik Zetterberg för hockeysverige.se att han själv är sugen på att spela OS 2018 i Sydkorea. Det skulle i så fall bli 36-åringens femte OS för Sverige.
– Det är såklart ett mål att försöka ta en plats, sa ”Zäta” som bara spelade en match för Tre Kronor i den senaste turneringen i Ryssland för tre år sedan innan en ryggskada stoppade honom från att fortsätta.

Det återstår att se om Zetterberg och övriga NHL-spelare ens får chansen att ta försöka ta en plats i respektive landslag. Sedan OS 1998 har NHL valt att släppa sina spelare till den prestigefyllda turneringen. Inför spelen i Sotji 2014 var det precis som nu en lång förhandling men tillslut släppte NHL iväg sina spelare. Framtiden lär utvisa om de kommer fram till samma beslut den här gången.

BODIN: Säsongens tveklöst mest prisvärda värvning