• Publicerat 4 mars, 2019
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Vilken vecka vi har framför oss i SHL. Nu kan det mesta avgöras.

Det återstår bara fem omgångar av SHL:s grundserie. Tre av dem spelas under de kommande sju dagarna, och den otroligt jämna tabellen lever fortfarande i allra högsta grad. Tänk att i stort sett hela tabellen är öppen efter 47 spelade matcher.

  • Men hur kommer det sluta?
  • Vilka lag löser en plats bland de sex bästa?
  • Vilka får börja polera golfklubborna?

Mycket lär klarna den här veckan som kommer. Ja, tabellen skulle till och med kunna vara klar inför de två avslutande omgångarna på tisdag och torsdag nästa vecka. Men hur troligt är det egentligen med tanke på hur den här säsongen sett ut? Inte så va ..?

Det kan vara säsongens viktigaste vecka speciellt för lagen mellan plats 13 och 4. Här följer en närmare titt på deras chanser att positionera sig så bra som möjligt inför de två sista omgångarna:

13. Mora – 54 poäng

Den här veckan: Malmö (B), Växjö (H), Djurgården (B)
Prognos: Mora har fortfarande chansen att komma ikapp Örebro, men det skiljer åtta poäng mellan lagen, vilket i ärlighetens namn är mycket. Mora har dessutom en riktigt tufft spelschema, i vilket alla tre motståndare i alla högsta grad är inblandade i topp-6-racet.
Sluttips: Åtta poäng är mycket, och jag tror tyvärr för Moras skull att kvalplatsen neråt blir klar den här veckan.

——————————————————————————————————————

12. Örebro – 62 poäng
Den här veckan: Timrå (B), Färjestad (H), Skellefteå (B)
Prognos: En tuff vecka för Örebro, som ju dock spottat upp sig rejält den senaste tiden. Timrå ska de slå om de vill vara ett slutspelslag, men ingenting är givet. De visade Timrå inte minst mot Rögle i torsdags. Jag tror ändå Örebro har styrkan att göra det. Däremot är jag mer tveksam till om de rår på Färjestad hemma och inte minst Skellefteå borta.
Sluttips: Lämnar den här veckan med en trepoängare och kan tvinga fram en eller två pinnar på bortaplan. Men det räcker inte hela vägen upp på en slutspelsplats. Örebro får hoppas att hoppet lever och att de i sågar av Mora helt.

11. Brynäs – 65 poäng
Den här veckan: Färjestad (B), Malmö (H), Rögle (H)
Prognos: Två hemmamatcher mot skånelagen sätter Brynäs i ett tämligen bra läge. Men formen är ingen höjdare för tillfället. Senaste segern kom den 16 februari mot Timrå och att inleda borta mot Färjestad hjälper knappast till. En bra insats i Karlstad kan dock höja självförtroendet igen, men jag tror det blir svårt.
Sluttips: Brynäs får förlita sig på andra resultat för att vara med i matchen – och då kan Rögle-matchen på lördag bli hyperintressant.

——————————————————————————————————————

10. Linköping – 65 poäng

Den här veckan: Frölunda (B), Luleå (H), Luleå (B)
Prognos: Det är knappast ett gynnsamt läge för LHC sett till spelschemat. Tre riktigt tuffa matcher väntar. Har turen att Brynäs också har det tufft på pappret. Kanske det räcker för att de ska ligga kvar på sin tionde plats inför de sista två omgångarna.
Sluttips: Med två raka torsk på kontot har jag svårt att se Linköping välta någon av de två jättarna den här veckan. Men någon poäng måste de sno åt sig.

9. Rögle – 69 poäng
Den här veckan: Växjö (B), Djurgården (H), Brynäs (B)
Prognos: Två raka nederlag för Rögle har gjort att det muttrats lite på läktarna i Lindab Arena. Nyckelvecka för att nå sitt första slutspel sedan 1994, men spelschemat är tufft. Har dock varit bra på bortaplan på sistone och att möta Djurgården hemma är kanske precis vad laget behöver. Verkar dessutom få tillbaka Ted Brithén och Leon Bristedt från skador. Det är en duo som behövs.
Sluttips: Kan mycket väl knipa en pinne i Växjö och sedan måste det bli tre poäng mot Djurgården för att ha slagläge till den viktiga matchen mot Brynäs. Försvarsspelet har varit sådär de två senaste, får de rätt på det?


Brithén på väg tillbaka i spel. Viktigt för Rögle. FOTO: Bildbyrån

8. HV71 – 70 poäng
Den här veckan: Luleå (B), Frölunda (H), Frölunda (B)
Prognos: Luleå borta och Frölunda gånger två. Det gäller att HV är på hugget den här veckan. Behöver dessutom bevisa (inte minst för sig själva) att de hör hemma topp-6, och veckans motstånd är väl ett kanonläge att göra det mot. Har fyra raka uddamålsförluster – hur har det påverkat laget?
Sluttips: Kommer ta minst tre poäng och fortsätta haka på i topp-6-racet.

7. Skellefteå – 72 poäng
Den här veckan: Djurgården (B), Timrå (H), Örebro (H)
Prognos: Ett gynnsamt(?) spelschema på pappret där det ska bli minst sex poäng, i alla fall om Skellefteå ska hamna topp-6. Djurgården blir kluriga, men hemma i Skellefteå ska både Timrå och Örebro kunna slås.
Sluttips: Får med sig sex poäng, men räcker det för att kliva upp topp-6?

——————————————————————————————————————

6. Malmö – 73 poäng

Den här veckan: Mora (H), Brynäs (B), Timrå (B)
Prognos: Jag skulle vilja påstå att Malmö lägger sig på stabil topp-6-mark efter den här veckan. Spelschemat talar för skåningarna som är en ruggigt lurig motståndare. En bra start på veckan mot Mora är däremot ett måste, men jag tror att de löser minst sju av nio möjliga poäng.
Sluttips: Sätter sig i ett guldläge att bli klara för topp-6 efter den här veckan.


Växjö lär säkra sin slutspelsplats tror Peter Ekholm. FOTO: Bildbyrån

5. Djurgården – 77 poäng
Den här veckan: Skellefteå (H), Rögle (B), Mora (H)
Prognos: Fixar Djurgården Skellefteå och Rögle är det inte bara ett styrkebesked, då lär också topp-6-platsen vara i hamn. Med tanke på tabelläget ska de slå Mora, men masarna letar from inför ett eventuellt kval och kan bli en obehaglig överraskning för många den här veckan.
Sluttips: Har en sviktande form. Men lämnar veckan med minst fem poäng och cementerar i stort sett sin plats topp-6.

4. Växjö – 78 poäng
Den här veckan: Rögle (H), Mora (B), Färjestad (H-9
Prognos: Går resultaten rätt kan Växjö har nio poängs marginal ner till sjundeplatsen redan efter tisdagens omgång. Gör Växjö bara det de ska, ska de kunna undvika att bli indragna allt för mycket kring streckdramat.
Sluttips: Säkrar sin topp-6-plats.

Topptrion med ettan Luleå, tvåan Färjestad och Frölunda känns redan klara för.

Vad tror ni? Får vi ett avgörande den här veckan eller sker det inte förrän i grundseriens sista två?

// @ekholmpeter