Sam HallamFoto: Bildbyrån

Jag tänkte att jag skulle ge er en uppdatering runt Champions Hockey League, som hos de flesta förmodligen är ganska diffust kring hur saker och ting funkar. Vilka lag som kommer få plats där och vilka som inte får det.
Jag ska försöka att ta er igenom det hela så gott jag kan i hur läget ser ut idag.

Det är fortfarande en hel del oklarheter kring hur Champions Hockey League kommer se ut till nästa säsong. Men det börjar klarna upp sig mer och mer.
Det var ett tag oklart huruvida det skulle bli 36 eller 40 lag med i turneringen, men nu är det mer eller mindre spikat att antalet A- och B-licenser kommer bli nånstans mellan 35 och 38, vilket innebär att man kommer fördela ut Wild Cards för att fylla ut det till 40 lag.
Där kan mästarna från Norge, Danmark, Frankrike, Storbritannien och Slovakien i högsta grad bli aktuella för deltagande.

För att göra det så enkelt jag kan, men ändå få det att se ganska invecklat ut:
A-licens har alla grundarklubbar, 26 till antalet. Med en fet asterisk på att Djurgården inte ingår om man inte har SHL-status.

B-licens tilldelas de lag som sportsligt kvalificerar sig för det genom att vinna ligan eller bli mästare i en så kallad grundarliga (Sverige, Finland, Tjeckien, Schweiz, Tyskland, EBEL) eller som är tvåa bakom ett lag som har A-licens eller når semifinal om övriga semifinalister (och ligatvåan) har A-licens) .

Som i SHL nu till exempel där Skellefteå vunnit ligan och fått en B-licens. Frölunda var tvåa i ligan och Växjö trea och av lagen som är kvar i slutspelet just nu är det bara Växjö som inte redan har CHL-status vilket gör att man i händelse av seger i kvarten är garanterade en plats i CHL.

Skulle man däremot förlora i kvarten är det inte givet att Växjö spelar i CHL eftersom man hamnar väldigt långt ner i den rangordning man plockar ifrån.
Då kommer det förmodligen krävas att Djurgården missar SHL och blir av med sin plats i CHL till hösten för att Växjö ska kunna få chansen att plockas in i deras ställe, men då krävs det att man har lyckan med sig när CHL gör sina sista utfyllningar efter avslutad säsong och tillsätter de sista platserna.

B-licenserna delas ut enligt följande formel:
1) Mästare
2) Ligavinnare
3) Ligatvåa
4) Finalförlorare
5) Högst grundserieplacering av semifinalförlorarna
6) Lägsta grundserieplacering bland semifinalförlorarna
7) Ligatrea
8) Ligafyra

Där räknas då nivå sju och neråt som en ganska klen rankning i de länder där det inte finns garanterade extraplatser att dela ut, som i Sverige och Finland (mer om det längre ner).
Är du i semifinal och övriga tre lag redan har licens för spel i CHL, så är du inne. Åker du ut i kvarten och inte varit topp två i ligan, så blir det desto knivigare att ta sig in även om du sportsligt (frånsett A-licenslagen) är det näst bästa laget i just Sverige och Finland.

Lag som definitivt säkrat upp B-licenser så här långt är:
Skellefteå, TřinecBolzano, Hamburg, Genève och Kloten.

Det är dessutom givet att minst ett EBEL-lag till ska in, oavsett hur låg rank de än må få. Det blir Villach eller Linz. Båda ligger under med 0-2 i semifinalen och den som går till final får platsen. Om båda torskar går den till Villach i egenskap av högre tabellplacering.

Systemet är även upplagt som så att grundarligorna har ett visst antal garanterade platser i turneringen. EBEL har två A-licenser, men fyra garanterade platser. Tyskland, Schweiz och Tjeckien har fyra A-licenser, men fem garanterade platser (men max sex platser) medan Finland och Sverige har sex A-licenser) och egentligen inga garanterade extraplatser, men ändå utrymme nog att slänga in två extra lag förutsatt att de kommer tillräckligt högt i ligan eller långt i slutspelet (minst topp två i ligan eller semifinal för att garantera plats, om jag förstått rätt, förutsatt att de som är före har A-licens).

Just nu är det 32 (medräknat den extra platsen EBEL ska ha) lag som har A- eller B-licens men blir en extra om Dif går upp, och ytterligare en extra om Växjö vinner kvarten.
Dessutom kan vi nog räkna med att minst ett finskt lag till kommer slängas in eftersom de ser ut att bli ett par icke-grundarlag i semifinalspelet där som får slåss om en plats eller två.
Ytterligare ett tjeckiskt lär också kunna ta plats eftersom Mountfield eller Zlín kommer ta sig till semifinal i och med att de möts i kvarten. Så räkna med en 36-37 klubbar på A- eller B-licens innan det här är över och sen blir det möte om vilka mästarklubbar från de mindre länderna som kommer ta plats. Och om Växjö skulle lyckas ta plats även om de skulle missa semifinal. Man kommer utom tvivel att vara det svenska lag som står på turlistan åtminstone, hur det än går mot Luleå.

Jag hoppas att det här var en någorlunda begriplig förklaring av hur läget är.

Lagen som är klara för CHL som grundarklubbar är:
SWE: Linköping, Frölunda, Färjestad, HV71, Luleå, Djurgården*
SUI: Zug, Bern, Fribourg, ZSC Lions
CZE: Pardubice, Sparta Prag, Liberec, Vítkovice
GER: Krefeld, Ingolstadt, Eisbären, Mannheim
FIN: Kalpa, Kärpät, TPS, IFK Helsingfors, Tappara, Jyp
AUT: Vienna Capitals, Salzburg

14 thoughts on “Sex nya lag klara för Champions League – så ser Växjös chanser ut

 1. Det känns minst sagt patetiskt att kalla det champions League när inte de bästa lagen är med. Utan alla KHL-lag är det inte champions League och vinnarna kan inte utan att göra sig till åtlöje säga att man är bäst i europa.

  sedan är givetvis inte alla ryska lag alls europeiska, men det är en annan sak.

  • Det finns ju i sak inget som säger att den som vinner automatiskt blir bäst i Europa. Just ordet Champions betyder ju inte ”Europa” på något sätt alls.

 2. Jag tänker slänga ur mig några frågor tlil dig Roberg, utan att vara vidare påläst på turneringen.

  Kommer det ligga någon ekonomisk vinst för klubbarna som deltar i dessa turneringar?

  Jag vet att Skellefteå tackat nej till att delta i föregående upplaga av detta (Eventuellt var det någon annan form).

  Vad händer om lag börjar dra sig ur eller eventuellt fjantar och skickar juniorbetonade lag?

  Vad har man för planer att utöka intresset? Svenska fans är ju inte direkt kända för sitt genuina sportsintresse.

  Vad tror du om kommande upplägg flipp eller flopp?

  • Skellefteå tackade väl nej till att delta när det handlade om att man var tvungna att pynta in x antal miljoner för att få vara med och delta eftersom man var tvungen att köpa in sig i turneringen?

   Pengarna vet jag inget mer än än att det finns runt 13 mille i prispengar, varav 1,4 mille går till slutsegraren, vilket man väl kan tolka som att det kommer delas ut prispengar till ganska många lag av de som är med och deltar.

   Själva resekostnaderna blir inte överdrivet stora i gruppspelet. Det kommer handla om tre hemma och tre bortamatcher totalt där. Sen blir det ju lite mer resande i slutspelet, men jag antar att det är där och då det börjar dimpa ner lite prispengar.

   Om lag drar sig ur försöker man nog trycka in ett reservlag och om något lag skickar juniorlag så kan jag tänka mig att det inte händer så mycket alls mer än att man möjligen (med all rätt i så fall) bannar laget från att vara med i senare upplagor av turneringen.

   Ett led i att öka intresset är väl att man lyckats få SVT att sända turneringen. I övrigt har du nog väldigt rätt i att det är väldigt svårt att få folk att bry sig om det här på allvar. Det ligger inte i det svenska hockey-DNA’t direkt.
   Men Schweiz är ändå det landet som haft störst problem med intresset så här långt. Tjeckien har väl också haft problem i större utsträckning än Sverige, så det är uppförsbacke, definitivt.

   Om det blir flipp eller flopp? Det beror på hur man ser det. Det kommer nog bli snäppet hetare än European Trophy, men det kommer nog inte få någon vettig status innan man slutar låta 26 klubbar vara direktkvalificerade utan att behöva prestera sportsligt.

   Frågan är bara om turneringen som sådan har den långsiktiga planen att ta sig dit innan man ger upp.

 3. Då är väl Växjö klara nu då. Sen tycker jag det blir lite löjets skimmer över en sån här sak när 10:an i Sverige (HV) går före ett antal bättre klubbar för att man betalat för det. Lite svårt att ta på riktigt allvar då.

  • Nu är de ju inte med för att de betalt för att vara med, utan för att de satsat pengar för att göra turneringen möjlig överhuvudtaget. Varför ska de uteslutas första året och ett lag som inte plöjt ner en enda krona i projektet få platsen?

   • Klart dom betalt för att få vara med, du säger det ju dessutom själv även om du sen försöker trolla runt orden lite. De 4-6 bästa lagen i varje liga skall lira, resten får titta på. Turneringen skall inte bygga på insatser från de deltagande lagen utan enbart sponsorer, publik och Media (TV m.m). Min åsikt. Punkt.

    • Nej, det är du som inte förstår skillnaden på att ”betala för att vara med” och ”satsa pengar på att göra turneringen möjlig”. Det är en extremt stor skillnad, nämligen.

     Utan de lagen som är med hade turneringen inte funnits och inga ”de fyra-fex bästa lagen ska vara med, resten får titta på” hade varit i närheten aktuellt.

     Du får nog försöka sätta dig in i hur det här funkar innan du försöker läxa upp mig i det här.

 4. Skellefteå tackade nej för att man inte tycker om en turnering där man måste köpa sig en plats. Sådant är vi emot, vi vill inte heller att Djurgården och Malmö ska kunna köpa sig en plats I elitserien. Vi vill att ishockey ska avgöras på sportsliga grunder. Nu har vi kvalificerat oss på sportsliga grunder, turneringen är halverst köpe och halverst sport. Hoppas att den blir till 100% sportslig givetvis, även om de ser väldigt ljust ut för oss att kvalificera oss de kommande åren.
  Jag tror inte att intresset i Champions League i fotboll skulle öka ifall Leeds, Aston Villa och Manchester United köpte sin plats och var garanterade att vara med varje år, och sen skulle de dela intäkterna med Malaga, Deportivo och Hamburg varje år. Vad tror du Robban?

  • Manchester United vore nog en klubbs om det inte skulle minska intresset runt CL om man fick vara med även om man sportsligt sett inte tog en plats.

   • Jag tror nog att intresset både för fotbollens inhemska ligor och för Champions League ökar när kvalifikationen sker på sportsliga grunder? Det heter trots allt Champions League, och inte Köpe League.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *