Sam HallamFoto: Bildbyrån

Jag tänkte att jag skulle ge er en uppdatering runt Champions Hockey League, som hos de flesta förmodligen är ganska diffust kring hur saker och ting funkar. Vilka lag som kommer få plats där och vilka som inte får det.
Jag ska försöka att ta er igenom det hela så gott jag kan i hur läget ser ut idag.

Det är fortfarande en hel del oklarheter kring hur Champions Hockey League kommer se ut till nästa säsong. Men det börjar klarna upp sig mer och mer.
Det var ett tag oklart huruvida det skulle bli 36 eller 40 lag med i turneringen, men nu är det mer eller mindre spikat att antalet A- och B-licenser kommer bli nånstans mellan 35 och 38, vilket innebär att man kommer fördela ut Wild Cards för att fylla ut det till 40 lag.
Där kan mästarna från Norge, Danmark, Frankrike, Storbritannien och Slovakien i högsta grad bli aktuella för deltagande.

För att göra det så enkelt jag kan, men ändå få det att se ganska invecklat ut:
A-licens har alla grundarklubbar, 26 till antalet. Med en fet asterisk på att Djurgården inte ingår om man inte har SHL-status.

B-licens tilldelas de lag som sportsligt kvalificerar sig för det genom att vinna ligan eller bli mästare i en så kallad grundarliga (Sverige, Finland, Tjeckien, Schweiz, Tyskland, EBEL) eller som är tvåa bakom ett lag som har A-licens eller når semifinal om övriga semifinalister (och ligatvåan) har A-licens) .

Som i SHL nu till exempel där Skellefteå vunnit ligan och fått en B-licens. Frölunda var tvåa i ligan och Växjö trea och av lagen som är kvar i slutspelet just nu är det bara Växjö som inte redan har CHL-status vilket gör att man i händelse av seger i kvarten är garanterade en plats i CHL.

Skulle man däremot förlora i kvarten är det inte givet att Växjö spelar i CHL eftersom man hamnar väldigt långt ner i den rangordning man plockar ifrån.
Då kommer det förmodligen krävas att Djurgården missar SHL och blir av med sin plats i CHL till hösten för att Växjö ska kunna få chansen att plockas in i deras ställe, men då krävs det att man har lyckan med sig när CHL gör sina sista utfyllningar efter avslutad säsong och tillsätter de sista platserna.

B-licenserna delas ut enligt följande formel:
1) Mästare
2) Ligavinnare
3) Ligatvåa
4) Finalförlorare
5) Högst grundserieplacering av semifinalförlorarna
6) Lägsta grundserieplacering bland semifinalförlorarna
7) Ligatrea
8) Ligafyra

Där räknas då nivå sju och neråt som en ganska klen rankning i de länder där det inte finns garanterade extraplatser att dela ut, som i Sverige och Finland (mer om det längre ner).
Är du i semifinal och övriga tre lag redan har licens för spel i CHL, så är du inne. Åker du ut i kvarten och inte varit topp två i ligan, så blir det desto knivigare att ta sig in även om du sportsligt (frånsett A-licenslagen) är det näst bästa laget i just Sverige och Finland.

Lag som definitivt säkrat upp B-licenser så här långt är:
Skellefteå, TřinecBolzano, Hamburg, Genève och Kloten.

Det är dessutom givet att minst ett EBEL-lag till ska in, oavsett hur låg rank de än må få. Det blir Villach eller Linz. Båda ligger under med 0-2 i semifinalen och den som går till final får platsen. Om båda torskar går den till Villach i egenskap av högre tabellplacering.

Systemet är även upplagt som så att grundarligorna har ett visst antal garanterade platser i turneringen. EBEL har två A-licenser, men fyra garanterade platser. Tyskland, Schweiz och Tjeckien har fyra A-licenser, men fem garanterade platser (men max sex platser) medan Finland och Sverige har sex A-licenser) och egentligen inga garanterade extraplatser, men ändå utrymme nog att slänga in två extra lag förutsatt att de kommer tillräckligt högt i ligan eller långt i slutspelet (minst topp två i ligan eller semifinal för att garantera plats, om jag förstått rätt, förutsatt att de som är före har A-licens).

Just nu är det 32 (medräknat den extra platsen EBEL ska ha) lag som har A- eller B-licens men blir en extra om Dif går upp, och ytterligare en extra om Växjö vinner kvarten.
Dessutom kan vi nog räkna med att minst ett finskt lag till kommer slängas in eftersom de ser ut att bli ett par icke-grundarlag i semifinalspelet där som får slåss om en plats eller två.
Ytterligare ett tjeckiskt lär också kunna ta plats eftersom Mountfield eller Zlín kommer ta sig till semifinal i och med att de möts i kvarten. Så räkna med en 36-37 klubbar på A- eller B-licens innan det här är över och sen blir det möte om vilka mästarklubbar från de mindre länderna som kommer ta plats. Och om Växjö skulle lyckas ta plats även om de skulle missa semifinal. Man kommer utom tvivel att vara det svenska lag som står på turlistan åtminstone, hur det än går mot Luleå.

Jag hoppas att det här var en någorlunda begriplig förklaring av hur läget är.

Lagen som är klara för CHL som grundarklubbar är:
SWE: Linköping, Frölunda, Färjestad, HV71, Luleå, Djurgården*
SUI: Zug, Bern, Fribourg, ZSC Lions
CZE: Pardubice, Sparta Prag, Liberec, Vítkovice
GER: Krefeld, Ingolstadt, Eisbären, Mannheim
FIN: Kalpa, Kärpät, TPS, IFK Helsingfors, Tappara, Jyp
AUT: Vienna Capitals, Salzburg