Jörgen LindgrenFoto: Bildbyrån

Förra säsongen slogs det rekord i antalet svenska spelare både i NHL och AHL. Kommande säsong kan det mycket väl upprepas. Men redan nu vet vi att det kommer slås rekord i två andra icke-svenska ligor. Både KHL och schweiziska ligan har sajnat upp fler svenskar än man någonsin gjort tidigare. Vi har förstås granskat allt från topp till tå med ett UNIKT dokument.

2008 drog KHL igång sin verksamhet och ‘förstörde’ europeisk hockey, som en del svenska uppgivna hockeyfans så gärna uttrycker det. För till KHL åker man för att tjäna pengar, de viftar med sina dollarbuntar och lurar dit svenskar som inte kan säga nej.

Till skillnad mot i Sverige, där medellönen i SHL bara är 100 000 kronor i månaden och där alla bara spelar för att det är kul och inte bryr sig så mycket om pengarna. Som synes. Det är ju knappt så att de får betalt.

Patrik Hersley. Foto: Bildbyrån

Patrik Hersley. Foto: Bildbyrån

Men världens näst bästa liga har haft en bra utveckling under sina verksamma år. I höst går man in för sin sjunde säsong och den säsongen blir – så vida inte alltför många svenskar lyckas få sparken innan säsongen dragit igång – den som haft flest svenskar någonsin.
Det stod klart efter att Christian Engstrand skrivit på för Medveščak , och då är det ändå långt ifrån säkert att det stannar vid 25. Johan Fransson och Linus Videll är två spelare som fortfarande väntar och hoppas på KHL.

Om vi räknar bort lockoutspelarna 12/13, så har KHL aldrig under någon av sina säsonger fått en minskande andel svenskar från en säsong till nästa.
Det startade med elva första säsongen, var 20 säsongen 11/12, blev 24 under lockouten tack vare NHL-spelarna och var 22 ifjol.

08/09 – 11
09/10 – 12
10/11 – 17
11/12 – 20
12/13 – 24 (inkl. fyra lockoutsvenskar)
13/14 – 22
14/15 – 25

Jag har för enkelhetens skull valt att inte räkna Misja Zjukov som svensk, trots att han har svenskt medborgarskap och rent politiskt korrekt givetvis borde räknas. Men han har å andra sidan varit där alla de här säsongerna, så differensen blir den samma oavsett.

Och utöver detta så har vi även rekordsiffror på svenska spelare i schweiziska ligan kommande säsong, där det i och med Pär Arlbrandts påskrift med Biel nu är 14 till antalet.
Och då har jag inte ens räknat med Philip Åhlström, AIK-junioren som ska spela med Lugano men mestadels är tilltänkt för spel med klubbens juniorlag men som alldeles säkert kommer göra A-lagsmatcher under säsongen. Eller Viktor Östlund, Ostens grabb som finns på standby-listan för samma klubb om något skulle hända någon av deras ordinarie målvakter.

Dick Axelsson Foto: Bildbyrån

Dick Axelsson Foto: Bildbyrån

Det tidigare rekordet är tolv, från säsongen 06/07, men då blev det tolv tack vare att Stefan Hellkvist hoppade in och lirade en match med Basel och att Carl-Johan Johansson under en kort period hoppade in som reserv i Fribourg och Rapperswil för totalt nio matcher.

Och en text om det nyvunna svenska intresset för spel i Schweiz har ni kunnat läsa i Uffes blogg för ett par månader sedan.

Utöver fler KHL-svenskar och NLA-svenskar än någonsin slogs det ju dessutom rekord både gällande AHL-svenskar och NHL-svenskar den senaste säsongen och är även det något som stadigt tycks gå upp.
Med Philip Samuelsson exkluderad (måste väl göra så när jag exkluderade Zjukov) var det 77 svenskar i NHL och 61 (flera av dem samma, förstås) som spelade matcher i AHL.

Det var i AHL ett rekord med fyra spelare från säsongen innan. I NHL innebar det rekord med nio från säsongen 11/12.

Hur bra det är för svensk hockey med rekordsiffror i antal svenskar i NHL, AHL, KHL och NLA? Ja, det kan ni ju spekulera i samtidigt som SHL-klubbarna ivrigt diskuterar lönetak…

Den enda fördel svensk hockey har kontra utlandet idag jämfört med förr är väl att det inte är runt 25 svenskar i finska ligan som det var 96/97, eller 34 i tyska ligan som det var 97/98, vilket var en direkt konsekvens av Bosman-domens intåg på hockeyscenen.

Idag har vi tre svenskar i finska ligan och åtta i tyska.

Å andra sidan fanns det 96/97 bara 36 svenskar i NHL, 17 i AHL/IHL, sex i NLA och inga i Ryssland.
Men ni kommer på den eleganta sammanställningen längst ner att se att antalet svenska spelare som spelat i de större utländska ligorna ökat kraftigt de senaste åren efter att ha haft en liten nedgång i början av 2000-talet efter den inledande Bosman-boomen.

Svenskarna i KHL

Henrik Karlsson, Linus Omark, Johan Harju – Jokerit
Adam Almqvist, David Ullström, Alexander Urbom – Severstal
Erik Gustafsson, Tom Wandell – Avangard
Jimmie Ericsson, Tony Mårtensson – SKA
Staffan Kronwall, Martin Thörnberg – Lokomotiv
Mario Kempe, Mathias Porseland – Vitiaz
Richard Gynge, Niclas Bergfors – Admiral
Anders Nilsson, Oscar Möller – Ak Bars
Patrik Hersley, Andreas Thuresson – Sibir
Johan Backlund – Slovan
Tobias Viklund – Avtomobilist
Andreas Engqvist – Atlant
André Petersson – Sotji
Christian Engstrand – Medveščak

Svenskarna i NLA

Mikael Johansson, Nicklas Danielsson, Niklas Persson – Rapperswil
Fredrik Pettersson, Linus Klasen, (Philip Åhlström, Viktor Östlund) – Lugano
Niklas Olausson, Dragan Umičević, Pär Arlbrandt – Biel
Calle Andersson, Daniel Sondell – Zug
Marcus Paulsson, Dick Axelsson – Davos
Daniel Bång – Lausanne
Robert Nilsson – ZSC Lions

Lägg därtill tränarna Anders Eldebrink (Rapperswil), Peter Andersson (Lugano) och Rikard Franzén (Lausanne): Och inte minst Marcus Vinnerborg, som ska döma på heltid därnere.
Utöver det coachar Bengt-Åke Gustafsson i andraligans SCL Tigers där hans son Anton finns som spelare.

Här nedanför bifogar jag två diagram på hur utvecklingen i olika ligor sett ut sedan 1994 och fram till idag. Det tredje och sista diagrammet avser mängden svenska spelare i utländska större ligor (NHL, AHL/IHL, DEL, NLA, KHL/Ryssland, EBEL/Österrike, Finland där jag AHL/IHL-antalet bara avser spelare som inte spelat något i NHL under aktuell säsong). Den – liksom diagrammet över Nordamerika i sig – baseras på siffror fram till och med förra säsongen i och med att det är högst oklart hur många som kommer spela där den här säsongen.
Notera att Bosman-domen trädde i kraft efter säsongen 95/96.

Klickar ni på bilden kommer ni att få upp en större version.

svenskar i nordamerika

svenskar i europa

2014-08-17 15_15_02-Utlandsproffs.xlsx - Excel

 

5 thoughts on “Dokument: Rekordmånga svenskar i de utländska ligorna

  1. Väldigt bra, och uppskattad, artikel! För att få ytterligare perspektiv skulle det vara intressant att jämföra detta med hur mängden svenskar i SHL förändrats genom åren. T.ex hade vi ju väldigt många finska spelare tidigare, ungefär som vi nu har väldigt många nordamerikaner. Det känns ju som om det är färre utan att kolla något vidare men det kanske helt enkelt bara är ett struktur-/trendskifte. Att SHL har tappat lite av sin attraktionskraft är väl dock bara att konstatera.

    • Tror snarare att man får vända på det och räkna antalet utländska spelare snarare än antalet svenska eftersom jag är ganska säker på att mängden spelare som finns ombytta ökar år för år och oftast är det ju svenskar som har de där ”Plats 23-40”.

      Men ja, intressant är det ju och mest sannolikt har ju det en liknande ökning. Det kan bli ett projekt för framtiden. Finns ju ett par infallsvinklar att ta hänsyn till i det ämnet också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *