BB061002BB004 OstenFoto: Bildbyrån

Luleå är tämligen uddlösa i SHL efter att ha dansat på ganska bra under säsongsinledningen med fem raka segrar i SHL plus raka segrar i de fem första matcherna i CHL.

Därefter har det sett allt annat än bra ut för Luleå. Offensivt hände inte speciellt mycket alls i senaste matchen mot Linköping och två matcher innan dess klappade man igenom totalt i matchen mot Brynäs.

Laget har bara sju segrar (bara tre av dem på ordinarie tid) på sina 21 matcher efter de inledande tio raka segrarna.

Därför fastnade jag för Norrbottens-Kurirens intervju med sportchefen Bagd… Lars ”Osten” Bergström där han förklarar att lösningen inte ligger i att värva. Jag tycker att det är så mycket i den där texten som är värt att bena sig igenom, eftersom många uttalanden ligger på en nivå att man kallt räknar med att det är ett spel för galleriet och att det inte är så där han som sportchef egentligen tänker.

”Man ska ha i perspektiv att vi fortfarande har samma trupp nu som för någon månad sedan när vi dominerade de flesta matcher som vi ställde upp i. Och vi ligger fortfarande på en position där vi kan vinna SM-guld”

Det han hänvisar till här (antar jag) är inledningen av säsongen. Där man klarade slå Hamburg och Nottingham två gånger om och lyckades slå trögstartade Färjestad, semi-klena Brynäs och då supersvaga Leksand i sju av de tio matcherna man vann.
Det kan vara en poäng att ha i åtanke vad det faktiskt var för matcher man vann. Det är DÄR Osten borde väga in det där perspektivet han snackar om upprepade gånger i intervjun.

Just nu har Luleå vunnit en av de tretton senaste SHL-matcherna på ordinarie tid. Man har ytterligare tre segrar på OT eller straffar.
Man har inte gjort över tre mål (exklusive straffläggning) i någon av de där tretton matcherna.
Det är ett facit som är alldeles för talande över att något inte står rätt till för att man ska vifta bort det som tillfälligheter.

Osten fortsätter sedan, i sin analys av den tunga tiden, att snacka om perspektiv som får snudd på komisk touch.

”Tycker ändå att man ska ha i perspektivet att vi har kvalificerat oss för kvartsfinal i CHL och har chans att ånyo göra en toppinsats där. Vi är överlägset bästa lag i Europa. Ingen kan konkurrera med våra resultat de senaste åren. Det har vi med oss”

Perspektivet att man är överlägset bäst i Europa som någon form av ursäkt till att man bara är fem poäng från kvalspel just nu känns så där.
Speciellt med tanke på att det är en sanning med en sjuhelvetes massa modifikation.

Det han menar är alltså att eftersom Luleå vann Tråffyn 2012 och var trea fjol och nu är i kvartsfinal (efter att ha klarat av att slå storklubbar som Hamburg och Nottingham i gruppen och Salzburg i åttondelen i år) så är man mycket bättre än Färjestad som var i två raka ET-finaler och nu inte lyckades gå till slutspel.
Jag vet inte om jag är med på att kalla det överlägsenhet.

Och då har jag bara syftat till att vara lite väl snäll mot Ostens uttalande och inte tagit det för vad han faktiskt säger på riktigt. Att man är överlägset bäst i Europa, trots att det han menar är att man är bäst i Europa över en treårsperiod om man bara räknar de lagen som råkat ha köpt in sig i att spela Europan Trophy tidigare år.

Vi saknar väl ett par KHL-lag i konkurrensen här? Vi saknar väl ett svenskt lag som vunnit både ligan och SM-guld i överlägsen stil under de där två åren som Luleå då var ‘överlägset bäst i Europa’ – och samma Skellefteå är ju bevisligen bättre än Luleå i SHL just nu också. Plus att man är på samma nivå i CHL.

Att i en intervju som handlar om att analysera hur bra Luleå är just nu i SHL sitta och snacka om att man är överlägset bäst i Europa baserat på ET och CHL de senaste åren är absurt.

Just Skellefteå hänvisar Osten till när han ska förklara hur lätt det tycks vara att komma ur en ond trend.

”Skellefteå hade i fjol en period där de förlorade en herrans massa matcher för att sedan komma tillbaka och avsluta enormt starkt”,

Sant. Skellefteå hade en period för man förlorade fem raka matcher förra säsongen. De hade en svacka på fem matcher. Luleå är uppe i tretton.
Skellefteå hade dessutom sin svacka när de ledde ligan med 18 poängs marginal och visste att man hade ligans överlägset bästa lag (på riktigt).
När svackan var över ledde man fortfarande ligan med tvåsiffrigt antal poäng.

Men jag hoppas för Luleås skull att han är smartare än de uttalandena han gör, annars är det illa.
Kan ni tänka er Färjestadsledare sitta efter sin inledning av säsongen och säga ”det är viktigt med perspektiv, vi spelade två raka finaler i Tråffyn där alla Europas bästa lag var med”?

  • Jonte

    Osten är en pajas, tyvärr. Inte direkt första gången han kommer med ogenomtänkta uttalanden. Om man nu kan kalla det ogenomtänkt, han har ju säkert tänkt mycket på hur och vad han ska säga men misslyckas ofta med att få fram något vettigt. Skulle inte direkt gråta om vi bytte ut honom mot någon annan som har alla hästar i stallet.