NEJ NEJ NEJ!

I lördags påstods Martin Johansson ha satt ett nytt målrekord i SHL genom alla tider när han sköt mål för åttonde matchen i rad. Idag kan vi avslöja att uppgifterna många valde att sprida i lördags inte är korrekta. Vad vi däremot inte kan avslöja är att Sverige är hockeystatistiskt efterblivet, för det är känt sedan länge.

Nivån när det kommer till statistik i svensk hockey är, som ni alla vet vid det här laget, under stundom skrämmande låg. Vi skulle kunna kalla vår hockeynation för att vara statistiskt efterbliven.

Det har många olika förklaringar men grundar sig främst i att varken SHL eller Svenska Ishockeyförbundet har valt att satsa tillräckligt med pengar för att bygga upp sin egen historia.
En vettig liga eller ett vettigt förbund hade satt någon på att mata in alla matchprotokoll från Elitseriens start 1975 i en databas och sett till att det gick att få fram allt folk ville kunna få fram ur det.
Yngsta/äldsta målskytt genom tiderna. Yngsta/äldsta debutant genom tiderna. Mål i flest raka matcher. Allt möjligt med bara simpla sökningar som man kunnat mata media och fans med löpande för att öka på intresset kring ligan.

Ni kanske minns hur jag själv valde att sätta mig ner och ta reda på vilka som faktiskt är SHL:s yngsta målskyttar genom tiderna tidigare under säsongen?
Aftonbladet och Expressen hade gjort egen sådan listor. De stämde inte överens med verkligheten. I vissa fall var datumet för när spelaren i fråga gjort sitt första mål istället datumet för när spelaren gjort sin debutmatch.

I lördags kväll hade vi nästa mörka tillfälle i svensk hockeystatistik slash hockeyjournalistiks historia.

I princip alla (inklusive vi själva) valde att skriva att Martin Johansson satte nytt SHL-rekord genom alla tider när det kom till att göra mål i raka matcher när han gjorde mål för åttonde matchen i rad.

Bara ett enda ställe jag har kollat av lyckades skriva på ett korrekt sätt.
Expressens Axel Pileby skrev:
”Martin Johansson satte dit 1-1 knappt fyra minuter in i den tredje perioden – och blev då historisk. Det är första gången sedan 1997 som en spelare gör mål i åtta raka matcher”

Jag vet inte om det var medvetet att Expressen valde att göra så. De var ensamma om att inte dra storvinkling på det påstådda rekordet. Det jag citerar skrevs bara i förbifarten i artikeln om matchen och var det enda korrekta sättet att skriva om det här på.

Nu ska jag snabbt ta er igenom hur alla andra skrev:

”Örebro kvitterade genom stjärnan Martin Johansson i början av den tredje perioden på assist av Daniel Viksten. Johansson slog, i och med målet, SHL-rekord med mål i åtta matcher i följd”
– Nerikes Allehanda

”När Martin Johansson rakade in kvitteringen innebar det att han nätat åtta matcher i rad, vilken ingen någonsin gjort tidigare”
– SVT Sport

”Sviten med åtta raka mål är dessutom nytt SHL-rekord, i vart fall sedan man började föra statistik 1997”
– TT

”När Örebro mötte Linköping satte Martin Johansson nytt SHL-rekord genom att skjuta mål för åttonde matchen i rad”
– TV4

”Martin Johanssons mål innebar att han har gjort mål i hela åtta matcher i följd, vilket inte någon annan har gjort tidigare i SHL”
– SHL själva.

”När Örebro besegrade Linköping slog den pånyttfödde forwarden rekord som den spelare som gjort mål i flest matcher i rad i SHL:s historia […] något som ingen annan tidigare lyckats med sedan SHL började bokföra statistik på allvar 1997”
– Hockeysverige.se

”Örebroforwarden satte rekord när han gjorde mål för åttonde matchen i rad och startade vändningen mot Linköping. […] Officiella statistiken för mål i raka matcher sträcker sig tillbaka till 1997”
– Aftonbladet. Aftonbladets Hockeystudio förklarade dessutom tydligt att han ”slog nytt SHL-rekord”, inget alls om att det var ”från 1997” ens, utan rakt av SHL-rekord.
Och då ska jag väl egentligen inte ens gå in på att det inte heter ”slog nytt rekord”, eftersom man sätter nya rekord alternativt slår gamla. Det säger sig självt.

Vissa har inte ens bemödat sig med att skriva att det handlar om att man bara räknar från 1997, vilket är från det år som Swehockey lagt in matchprotokoll i sin databas.
Men att använda vad Swehockey lagt in i sin databas som någon sorts grund för vad som är ‘genom alla tider’ blir lite larvigt och framförallt historielöst.
Speciellt om man, som flera då, väljer att kalla kalla det årtalet för ett årtal man började föra statistik.

För det stämmer ju inte alls. Man har fört statistik genom hela Elitseriens historia. Det är också därför vi vet att Håkan Loobs två stora rekord på 42 mål och 76 poäng faktiskt är gällande och något vi nära på skriver om varje år.
Varför gör vi det om man nu började föra statistik 1997? Varför gäller ett rekord från 82/83? Det säger ju emot sig självt där och det blir alldeles för uppenbart att folk bara är ute efter att hitta en rekordvinkel och skiter i om den är fel eller inte.

För flera skriver rakt ut att detta är alla tiders SHL-rekord.
Och då menar de inte bara SHL som i de två säsongerna det hetat SHL, för det där snackat kan vi lägga ner direkt.
SHL är SHL plus det som tidigare hette Elitserien. Det är samma sak på exakt samma sätt som alla Fredrik Brembergs poäng inkluderar de som han gjorde när han hette Lindquist. Vi ska inte behöva skriva Bremberg/Lindquist varje gång vi vill hänvisa till alla hans poäng genom tiderna.

Målsviter gjordes givetvis även före 1997. Även om de inte finns med i Swehockeys databas. Att utgå från att det som inte finns i Swehockeys databas inte existerar överhuvudtaget är väldigt dålig journalistik.
Den nonchalansen stör mig.

SHL-statistik beräknas rakt av från 1975. Det är den utgångspunkten all statistik för ligan har som gäller mål, poäng, sviter och allt man kan tänka sig.
Matchprotokoll har förts under hela den här perioden och det vore fel att bara räkna de som råkar ha hunnit bli inlagda i en databas.
Speciellt då, som sagt, när vi räknar all genom-tiderna-statistik i övrigt med grund från 1975. Varför skulle då just målsviter bara räknas från 1997?
Bara för att journalister är för lata för att ta reda på fakta själva och bara kan utgå från det som serveras dem?

Vad händer den dagen Swehockey väljer att avlöna någon för att mata in protokoll från tidigare än 1997?
Flyttas årtalet för ‘när man började räkna statistik på allvar’ eller ‘när man officiellt började föra statistik för målsviter’ då helt plötsligt?
2015 skriver vi ‘målsviter började officiellt räknas 1997’ och 2020 skriver vi ‘målsviter började officiellt räknas 1975’?
Ni hör ju hur det låter.
Allt som existerar i matchprotokoll – ÄVEN DET SOM INTE ÄR UTLAGD PÅ INTERNET – är officiellt.
Att man måste räkna det manuellt och att ingen valt att göra det betyder inte att det inte existerar.

Vad jag valde att lägga min lediga lördagkväll på att göra när jag såg alla skriva om det där jävla så kallade rekordet?
Syna skiten. Rakt upp och ner.

Jag satte mig och gick igenom gammal matchfakta.
Vad jag hittade?
Att det finns flera spelare som gjort mål i fler raka matcher än Martin Johansson i SHL genom alla tider. Förstås. Det var ju i princip givet på förhand. Jag visste ju att det var så. Alla visste att det var så.
Men de flesta, alla utom Expressen, valde att skita i det för att hitta sin rekordvinkel.
Skita i den riktiga journalistiken för ett par simpla extraklicks skull.

En enkel riktlinje att följa i just det här fallet är ju att vet man inte vad målsviterna före 1997 är för att ingen räknat ut det åt en, så skriver man inte att någon slagit SHL-rekord genom alla tider.
Har man inte korrekt info, så får man vaska vinkeln. Svårare än så ska det inte behöva vara.

Tog den här diskussionen med Erik Karlsson på Aftonbladet innan jag ens visste att vi själva hade hakat på tåget.
Ni kan läsa den diskussionen här. Den är väl ganska talande för läget, vill jag påstå.

Och för att ta upp sakfrågan i sig. Martin Johansson är med mål i sina åtta raka I BÄSTA FALL sexa genom alla tider.
För jag kan givetvis inte hävda att de spelare jag hittat som gjort mål i fler raka matcher än åtta är de enda som har gjort det.

Jag satte mig bara ner och gick igenom de spelare som var mest sannolika att ha gjort det. Det är fullt möjligt att det finns en 20-målsskytt som också passerat nio raka matcher. Men jag kände att det räckte gott och väl för sitt syfte att hitta flera spelare som hade gjort fler mål – bara för att understryka att Martin Johanssons påstådda rekord inte är ett rekord och hoppas att det räcker hela vägen till att vinna Stora Journalistpriset 2015.

Även om jag väl för all del utgår kallt från att den här infon mest bara sopas under mattan av alla snarare än att Aftonbladet. TV4, TT, Nerikes Allehanda och allt vad det nu är borde kliva ut direkt och förklara att:

”Vi hade fel i lördags, målsviter har givetvis existerat sedan Elitserien föddes 1975, det är bara det att vi bara jobbar utifrån fakta som levereras till oss och sen vrider vi det till att vara när man först började räkna statistik. Martin Johansson har inget rekord genom alla tider ännu. Det skriver Robert Pettersson på Hockeysverige.se i en ganska förträfflig sågning av svensk hockeyjournalistik och svensk hockeystatistik idag. Vi ber om ursäkt till Martin Johansson för att vi lurat i dig att du har ett rekord du fortfarande inte är speciellt nära att inneha och vi ber om ursäkt till våra läsare för att vi inte har bättre källkritik än så här”

Så då till de spelare jag med bestämdhet vet har gjort mål i fler matcher i rad än Martin Johansson:

11 Håkan Loob, Färjestad (2 december 1982 – 30 januari 1983)
10 Kenta Nilsson, AIK (4 november 1976 – 2 december 1976)
9 Håkan Loob, Färjestad (24 oktober 1982 – 25 november 1982)
9 Mats Åhlberg, Leksand (9 december 1976 – 6 februari 1977)
9 Ulf Sandström, Modo (29 september 1987 – 25 oktober 1987)

Notera gärna att Mats Åhlberg höll sin svit vid liv genom att i match fem av sin svit göra 4-4 i sista sekunden i en bortamatch mot Skellefteå.
Och att Håkan Loobs båda sviter från rekordsäsongen 82/83 nära på sitter ihop. De nio raka följdes av en mållös match (där hans bror Peter gjorde mål) innan sviten på elva raka inleddes och när den avslutades gjorde Peter mål i två raka matcher innan Håkan klev ut och gjorde mål i tre raka till.
Så Tag Team Loob gjorde mål i 26 raka matcher.

Så. Nu finns åtminstone längre sviter ”nedskrivna och bokförda på nätet”.

Frågan är bara. Vad kommer ni att göra åt det?
Heter det ”fram till 24/1 var det iaf rekord, för då räknades inte målsviter förrän från 1997. Sen 25/1 så blev det ändrat för då började någon plötsligt räkna det som inte bokförts”?

En fullt skälig frågeställning från mig är: Hur hade svensk media hanterat detta om Swehockey INTE haft en relativt undangömd funktion för att få fram målsviter från 1997? 
Då hade ju inte målsviter överhuvudtaget varit ‘bokförda’. Hade de därmed inte existerat då eller hur hade det funkat då?
Svara gärna ärligt, alla ni som valt att skriva som ni har gjort.

Hade det hetat, som så ofta: ”Detta måste vara någon sorts rekord”? Eller hade det bara rakt av hetat ”Martin Johansson gjorde mål för åttonde matchen i rad. Det finns dock inga rekord för målsviter eftersom man inte börjat räkna det ännu”?

Bara för att

Men vi kan väl under alla omständigheter åtminstone komma överens om att man inte kan hävda att något är GENOM ALLA TIDER om man bara räknar från 1997 i en liga som funnits sedan 1975, eller ens hävda att man inte började räkna målsviter förrän det året då det råkar finnas i en databas hos förbundet?
Journalistik måste fungera bättre än att bara gälla det som en extern part levererar åt en. Man måste kunna jobba lite själv också. Man kan inte bara utgå från att om fakta inte går att googla fram på nätet, så existerar den inte.

För svensk hockeys bästa.

Och nej, man blir faktiskt inte historisk om man är ‘bäst sedan 1997’ och man kan inte heller ”ha SHL-rekord räknat sedan 1997”, för enligt den logiken skulle ju alla spelare alltid bli historiska eller sätta nya rekord på ett eller annat sätt. Som att göra det första hattricket i SHL sedan december, exempelvis.

Skärp er å det snaraste. Kontakta gärna mig innan ni ska skriva saker i framtiden så kan jag förklara för er exakt vad som är rimligt att skriva.