SHL
SHL+HA-avtalet – så klart inte bara fördelar
ANNONS

Avtalet mellan SHL och HockeyAllsvenskan börjar mer och mer klarna upp. Det skriver MrMadhawk idag och avslöjar detaljer i vad som väl kommer att utgöra stora delar av avtalet i slutändan, får man anta.

Det finns ju få saker SHL gör, som jag inte har negativa åsikter om och det vore inte korrekt om jag inte hade det här också.

I korta drag ska SHL-klubbarna få värva spelare från allsvenska klubbar fram till 15 juli oavsett de har kontrakt eller inte och SHL-klubbarna måste då ersätta HA-klubben med 500-600 000 kronor.
SHL-klubbarna kommer dessutom behöva betala upp till 300 000 för spelare de plockar som är utan kontrakt, så dealen är i sig inte speciellt dum alls och påminner till viss del om det NHL-avtal som finns bortsett från att klubbarna där får samma summa pengar oavsett den är kontraktsbunden eller inte.

Nackdelens om jag ser det, och som i viss mån till och med skulle kunna ses som ganska mycket hyckleri från SHL:s sida, är hur SHL har grinat något så in i helvete genom åren om att det är så hemskt att NHL får plocka spelare fram till så sent in på sommaren.
Jag vet inte ens om jag tror att 15 juni (som det är idag) anses vara ett tillräckligt sent datum för att falla SHL i smaken, men när det var ännu senare så var det rätt mycket snyftande om att det är för sent för att man ska kunna hitta dugliga ersättare.

Nu sitter SHL och styr villkor mot HockeyAllsvenskan om att spelare ska få plockas fram till 15 juli. Det vill säga en månad senare än man själva har gentemot NHL och som troligen är ”lite i senaste laget”.
Sånt där översitteri irriterar mig mer än vad som kanske är hälsosamt. Att man blir förgrymmad när någon högre stående part utsätter en själv för det, men man har inga som helst problem att i sin tur utsätta en lägre stående part för ännu sämre förutsättningar.

Det är tämligen vedervärdigt.

Jag tror dessutom inte att det är svårare för en SHL-klubb att hitta en spelare i juli än det är för en allsvensk klubb att göra det. Jag tror att det helt enkelt finns fler bra spelare som väntat ut marknaden och kan tänka sig SHL än det finns som kan tänka sig HA.
Det är mer sannolikt att hitta en transatlant som avvaktat NHL:s free agency, avvaktat öppningar i NLA eller KHL och därmed är mer än väl kvalificerade för en bra roll i SHL, medan utbudet för att hitta allsvenska spelare bör vara betydligt lägre eftersom den sortens spelare som oftast inte avvaktar fram till andra halvan av juli eller in i augusti innan de måste nöja sig med att skriva allsvenska kontrakt.

En annan aspekt jag ser med det här avtalet är att det inte direkt främjar en satsning på svenska spelare som kommer underifrån.
Att värva en svensk bra spelare som HA blir ju med detta avtal 25 000 kronor dyrare per månad (med 300k-ersättningen) och 50 000 kronor dyrare med 600k-ersättningen för första säsongen.

Så den där allsvenska spelaren du vill satsa på kanske inte är lika värd att satsa på längre om klubben plötsligt måste lägga 25-50k extra i indirekt månadslön på spelaren, vilket gör att du kanske kan hitta en relativt etablerad AHL-kille för samma eller billigare summa.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL