Robert Pettersson
The Ron McGovney Saga
ANNONS

SAN FRANCISCO, KALIFORNIEN.
Om vi skruvar tillbaka klockan en hel massa år. Det kan vara kul att göra så ibland. Om inte annat för att visa upp att vi här på Hockeyverige.se ibland kan vara lite mer kulturella än många andra sportsajter är.
Skruva tillbaka klockan till 1982 och dåtidens San Francisco.

De flesta av er förstår förstås exakt vad jag menar. Ja, precis. Tiden då Ron McGovney, Dave Mustaine, James Hetfield och Lars Ulrich mer eller mindre gav upp sina försök att lyckas bli något med sin nya musik i Los Angeles och stack norröver, där den musiken var mer sannolik att mötas av en gillande och uppskattande publik.
Visst hade man försökt att spela på superklassikern Whiskey A Go Go ett par gånger, men det gick inget vidare.

Så man stack till San Francisco och dåtidens musikklassiska område runt Broadway Street och Battery Street där klubbarna The Old Waldorf, The Stone och Mabuhay Gardens låg. De två sistnämnda låg mer eller mindre mitt emot varandra.
Där gjorde man närmare en handfull spelningar fram till 30 november. Man lirade det som mer eller mindre kom att bli Kill ‘Em All året efter. Då med till hälften en ny uppsättning medlemmar och fick lite av sitt första genombrott.

Man körde Hit the Lights, Mechanix, Phantom Lord, Jump in the Fire, Motorbreath, No Remorse, Seek & Destroy, Whiplash, Am I Evil? och Metal Militia.
Mechanix blev ju, till Kill ‘Em All, The Four Horsemen. En av de främsta spåren i Metallicas digra musikarkiv. Det var Mustaine, som kickades senare, som hade skrivit texten så Hetfield fick skriva om den till skivsläppet. Men musiken är den samma. Mechanix släpptes senare med Mustaines nya band Megadeth två år senare.

Hur som helst. Spelningen på Mabuhay Gardens 30 november. Det var då McGovney gjorde vad som blev hans sista spelning med Metallica. Därefter ersattes han Cliff Burton, som man hade försökt övertala ett tag att kliva in i bandet och lämna sitt dåvarande band Trauma. Hans krav var att övriga bandmedlemmar lämnade Los Angeles och flyttade upp till San Francisco, och eftersom de gjort succé däruppe till skillnad från i LA, så nappade man på det där till slut.

Det var förstås sedan även i San Francisco, på The Stone, som Metallica gjorde sin första spelning med Burton 5 mars 1983.

Numera är alla de här platserna som var så stora och viktiga musikplatser tidigare något helt annat.
The Old Waldorf, där bland annat AC/DC spelade under sin första USA-turné 1977, är numera en comedy club. The Stone är numera en strippklubb och Mabuhay Gardens är någon sorts klubblokal som man tycks hyra om man som företag vill hålla ett event.

Battery Street ligger, som ni kanske förstår, också till grund för öppningsspåret på Masters of Puppets.

Vad fan har det här med hockey att göra, kan man tänka sig att ovän av ordning frågar sig. Men det är inte så avancerat. James Hetfield är ofta på San Josés matcher, de spelade Seek & Destroy när man klev på is i träningsmatchen igår och dessutom gillar Nichlas Torp bandet i fråga. Så det är i högsta grad en hockeytext blandad med synnerligen kulturell info.

PunchfamePent

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL