SlagsmålFoto: Bildbyrån

Conny Strömberg vill ha in fajters i svensk hockey för att få bukt med de fula huvudtacklingarna.
Jag förstår hur han tänker. Tanken är det i sak inget fel på, men ur det längre perspektivet är det inte riktigt hållbart.

Fajters skulle mycket väl kunna bidra till färre fula tacklingar, men skulle vi ‘tillåta slagsmål’ (ja, det handlar ju inte om att tillåta det, utan mildra straffen för slagsmål) så är det högst troligt att antalet huvudskador ändå skulle kunna öka.

Den enda chansen att huvudskadorna skulle minska vore om folk helt enkelt slutade göra fula saker på rinkarna på ett sätt som gör att de fajters som är tillsatta att hålla ordning på grejer inte behöver agera.

Men vi som följer hockey förstår ju att allt handlar om en bedömningsfråga från folk som är lite för uppe i det för att kunna bedöma det speciellt sakligt.
Spelarna därute på isen får inte sällan för sig att saker är tillräckligt fula för att de ska behöva bestraffas medelst våld mot huvudet.

Det är väldokumenterat i Nordamerika att den här sortens aktiviteter är extremt farlig. Det är inte en slump att den renodlade fajtern är på väg att försvinna ur NHL och att allt fler röster höjs om att försöka få bort det helt eftersom just många huvudskador inte beror på fula tacklingar mot huvudet, utan beror på upprepade mindre smällar av den karaktär man får i slagsmål.

Jag är snarare fullständigt övertygad om att vi enklast får bort huvudtacklingar genom att bestraffa hitta en bestraffningsskala som skrämmer spelarna snarare än att de ska behöva få ta emot slag mot huvudet själva.
Jag har svårt att se att Mattias Tedenby hade gjort annorlunda när han tacklade Liam Reddox härförleden för att han visste att ”gör jag detta får jag bara fem matcher och 55 000 i böter” medan han i ett tillåta-fajter-scenario hade tänkt ”i helvete heller att jag rör honom, då får jag ju stryk”.

Sen är det klart att vissa skulle akta sig för att smälla på i 50-50-lägen, eller lägre, om de vet att det kommer kosta. Men det skulle knappast minska i större utsträckning än ‘tillåtna slagsmål’ skulle öka problematiken med huvudskador.

Skit kommer alltid att hända vad vi än har för bestraffningar. Och det är inte för att folk är onda människor, eller korkade människor. Det är för att det helt enkelt är en del av sporten. Det går inte att undvika. Det händer ju till och med att vi ser spelare proppa medspelare ganska ordentligt, vilket väl med all önskvärd tydlighet visar att det går fort där ute och att det som till synes ser medvetet ut inte nödvändigtvis är det.
Skillnaden är att proppar man en lagkamrat fattar alla att det blev fel. Hade samma propp skett på en motståndare hade det lätt kunnat heta att det var medvetet.

Men jag förstår tankegången från de som vill ha mindre bestraffningar för slagsmål. Man försöker åtminstone hitta ett sätt att få ner huvudtacklingarna, och det är väl sunt det.
Problemet är bara att det är lite som att ha väldigt slitna däck på bilen och istället för att byta däcken till nya, fräscha däck så lappar man ihop dem tillfälligt.

Det funkar bra där och då, men ur det längre perspektivet kommer det troligen att sluta med en katastrof.

Och nånstans är det väl just det som nordamerikansk hockey mer och mer har kommit fram till under de senaste åren.

I övrigt rekommenderar jag de här videorna som finns här som behandlar ämnet och den här skrämmande artikeln om Robert Frid, en tidigare fajter som slagits så mycket att han drog på sig minst 75 hjärnskakningar under karriären. Han tror att han kommer dö när som helst. Han är bara 41.

2 thoughts on “PETTERSSON: Slagsmål skulle kanske minska huvudtacklingarna – men inte huvudskadorna

  1. Att ha in rena fajters i SHL tycker jag är helt fel. Att däremot sänka straffen till enbart matchstraff utan avstängning, alternativt 5 minuter, med ett regelverk för ”återfallsförbrytare” så att de som slåss upprepade gånger sedermera blir avstängda, känns som ett steg i rätt riktning.

    • Ja, om steget i rätt riktning är mot att få fler huvudskador så är det garanterat rätt. Jag är däremot emot huvudskador.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *