Robert Pettersson
PETTERSSON: Det är inte så mycket sämre med C More än Viasat
ANNONS

Får inte C More väldigt mycket oförtjänt skit för att de valt att köpa sändningsrättigheterna till HockeyAllsvenskan och ger alla sina kunder (eller är det C More-fans de ska kallas?) möjligheten att se varenda jävla HA-match som spelas?

Det klagas på för dålig satsning och för få matcher som sänds linjärt och om hur C More tycks göra allt de kan för att gå ”SHL:s ärende och sänka HA fullständigt”. För allt var så mycket bättre på Viasats tid. Då gjorde man en stor grej av HA, minsann.

Inget ont om Viasat. Det klart att de gjorde en bra grej med sina rättigheter till HockeyAllsvenskan och att det man faktiskt sända på TV var vassare än det C More gör av ligan.
Men det är överdrivet att skrika om hur mycket hetare HA var för att Viasat sände.
Viasat hade nästan en hel säsong med NHL-spelare under en tid NHL-spelarna knappt fick vara i SHL, och något år efter det hade man ”säsongernas säsong” där två lag skulle flyttas upp. Det klart att de där två säsongerna skapade en nära på dopad produkt som på inget sätt kan sättas in i en seriös jämförelse med hur HockeyAllsvenskan är idag.
Lägg därtill att man haft Leksand, Malmö och Djurgården att luta sig mot flera av de här säsongerna.

Idag är HA en liga där de två bästa lagen har försvunnit. Ett 50-tal fler spelare är i SHL idag jämfört med på Viasats tid med ligan. Leksand, Malmö och Djurgården är borta och det finns få lag som har den där absoluta dragningskraften runt sig.
Det är en väldigt stor skillnad på HockeyAllsvenskan idag jämfört med när Viasat körde och det känns synnerligen fel att sitta och skylla usla publiksiffror, dålig ekonomi och en kass produkt på C More.

Ekonomin hade dessutom knappast varit bättre hos de allsvenska klubbarna om Viasat hade fått rättigheterna. För tro det eller ej – ni verkar vara en del som inte riktigt tror på detta – men C More betalade faktiskt mer pengar än Viasat var villiga att göra.
Chockerande uppgifter, kanske. Men så är det.

En annan sak som man ska komma ihåg, som kanske lätt glöms bort, är att C More inte lär sända färre matcher linjärt än vad Viasat gjorde. Viasat sände inte speciellt ofta sina matcher på det vi kallar TV.
Kikar jag snabbt igenom tablån för nästa vecka så sänder C More matcher linjärt på måndag, tisdag, onsdag (två matcher) och fredag. Möjligt att det är en ovanligt sändningstät vecka i och med att det inte spelas någon SHL-hockey i början på nästa vecka. Men ett par matcher i veckan brukar det vara i normala fall och inte var Viasat så mycket mer produktiva än så?

Med C More får du dessutom möjligheten att se A L L A matcher live via webben. Kanske lite sämre kvalitet på det mesta, visst, men möjligheten fanns inte ens hos Viasat. Hade jag varit supporter till ett allsvenskt lag hade jag betydligt hellre betalat en fast summa varje månad för att se mitt lag spela på samma plattform varje match, oavsett hur usel kommentator det än må vara, än att dels betala en summa för en TV-kanal och därefter betala löpande varje månad för att se de matcher som inte TV-sänds via webben (lik förbannat) hos Solidtango eller S24 och allt vad det var man skulle sitta och pröjsa en hundring(?) per match för. Då tickar det iväg bra mycket mer än ett stackars C More-abonnemang kostar.
Ändå är en del av gnället just angående kostnaderna, trots att det är billigare och smidigare än tidigare. Istället handlar det om att man som HA-supporter får mycket sämre kvalitet än en SHL-supporter får för samma pengar. Man anser att man som HA-supporter borde betala mindre. För det förstår ni ju, ingen SHL-supporter hade väl sagt sig vara HA-supporter för att få det billigare priset när de beställer…
(och ja, man kan tycka att man borde kunna få precis det man vill ha och bara betala för det, men det är inte riktigt så den här typen av kanaler fungerar. Tror man det har man missat hela poängen med den här sortens kanaler. Allt handlar om att köpa så bra rättigheter som möjligt för att kunna få så många som möjligt att betala så mycket som möjligt… tro det eller ej, men Viasat fungerar på exakt samma sätt).

Och tänk hur jävligt det är att vara fotbollsupporter. De spelar ju bara hälften så många matcher som hockeyn gör men de måste ändå betala samma pris för att se sina matcher. Detta trots att det är billigare att gå på fotboll än hockey, men på TV blir det plötsligt dubbelt så dyrt. Men ändå har jag inte lyckats se en enda fotbollssupporter spy galla över dessa hemska orättvisor.
Det finns ett pris, man betalar eller betalar inte baserat på om man tycker att priset är rimligt eller inte för det man råkar hålla på och det man råkar få.

Jag misstänker att det finns en del som förskönat, kanske undermedvetet, kanske medvetet för att det är kul att få gnälla, hur bra allt var när Viasat sände.

C More har lagt ner rätt mycket pengar på att förbättra sina webbsändningar den här säsongen jämfört med förra. Man har en podd som riktar in sig enbart på HockeyAllsvenskan. Men ändå är det enda jag läser (kan må hända läsa på fel ställen) om C More och deras sändningsrättigheter, en massa gnäll. Jag kan inte låta bli att känna att det känns en smula orättvist.

HockeyAllsvenskan hade i sanning varit en betydligt sämre produkt idag jämfört med för två år sedan alldeles oavsett om Viasat varit kvar och sänt eller inte. Det är definitivt inte C More som dragit ner klassen på ligan och känslan jag får är att C More lite slentrianmässigt får nära hundhuvudet för något som är SHL:s ‘fel’ (för att man ‘tvingade’ HA att släppa två lag uppåt) och att ursprungsinställningen är att SHL ‘alltid’ varit C More och därmed den konkurrerande Djävulen till HA och Viasat och därför blir allt som händer C Mores fel, och allt som C More gör blir också fel. Trots att man sänder betydligt fler matcher än Viasat gjorde, och att jag även antar att det är betydligt billigare att följa sitt lag via sändningar på nätet/TV idag än det var när man fick gå via Viasat/S24/Solidtango.

Men å andra sidan har ju även det, har jag noterat, blivit ett problem och ett fel som Djävulen därmed gör att det kommer färre folk till arenorna. Så det är inte lätt att göra rätt när allt man gör är fel, och också bestämt så redan från start.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga