Dahlin, Brännström, Liljegren, Westerlund.Foto: Bildbyrån

Svensk hockey har redan ett flertal högt respekterade backar i NHL idag och även om det kanske är tidigt att peka ut framtida stjärnbackar, det är ju en bit kvar att vandra, redan nu så finns det en hel del bra grundmaterial att gå på i de svenska rinkarna just nu.

Jag tror exempelvis aldrig att Småkronorna haft  en mer SHL-framgångsrik back-kull breddmässigt att jobba med inför ett U18-VM än man har till årets turnering, som ju kommer att sändas i svensk TV i sin helhet (för svensk del) för första gången. Frågan är väl bara hur många av de här backarna man verkligen får med sig ner till Slovakien i april.

De tre förstnämnda är födda 1999, den senare 2000. De tre 99:orna har gjort fem, fem respektive fyra poäng under säsongen. Då ska vi veta att det traditionellt inte är jättevanligt att B-juniorer får såpass med förtroende på elitnivå som de här fått under säsongen. Utslaget på alla år av SHL-hockey är det relativt få förunnat att det blir så.

För att vara faktabaserad: Bara elva backar genom tiderna, utöver de här tre, har gjort fyra poäng eller fler i SHL som B-juniorer över de 42 senaste åren. Med Rasmus Dahlins två poäng inräknat är detta den första gången någonsin som vi ser fyra B-juniorbackar göra poäng under en och samma säsong.

Tre av spelarna har dessutom skön erfarenhet av JVM-spel. Både Liljegren och Brännström spelade U18-VM ifjol och Dahlin var ju med och spelade U20-VM den här säsongen.

Men kommer Småkronornas förbundskapten Torgny Bendelin få dra nytta av alla de här spelarna när det vankas U18-VM i Slovakien i april?
Kanske. Kanske inte.
Allt hänger på hur det blir med slutspelet för HV71 och Frölunda.

Liljegren är given skadefri. Rögle kommer att vara färdiga med sitt kvalspel i god tid till turneringens start 13 april.
För de andra kan det bli knivigare. 13 april är det nämligen inte ens säkert att semifinalspelet är slut.
Semi 7 spelas 13 och 14 april och sen kör finalen igång 16 april och fortsätter till minst 22 april. Så blir det final för HV71 eller Frölunda – och klubbarna väljer att behålla sina spelare hemma – så är JVM-medverkan körd.

Hur sannolikt är det då att spelarna stoppas från JVM om de spelar final med sina klubblag?
I Erik Brännströms fall skulle jag påstå att det är väldigt sannolikt, även om vi kanske ska avvakta med en definitiv dom tills nye Mikko Lehtonen kommit in i laget.
Men Brännström har sett riktigt vass ut under under den månaden han klivit in och varit ordinarie.

I Dahlins fall känns läget liknande. Dahlin ingår (oftast) i matchtruppen och får sin istid, även om den oftast inte är speciellt hög. Om ingen ny back plockas in under onsdagen är det nog närmast en garanti att Dahlin inte spelar U18-VM om Frölunda tar sig till SM-final.

För Westerlund är läget betydligt ljusare. Han har mestadels fått sin speltid i SHL i början av säsongen när Jacob Larsson var i Anaheim och under perioden när Rasmus Dahlin var på JVM. Nu är det tre veckor sedan han senast spelade SHL-hockey. Känns tämligen given att få åka iväg om inte Frölundas skadeläge är extremt.

Så mardrömsscenariot för Torgny Bendelin – och svenska hockeyfans som vill ha framgång i U18-VM – bör nog hålla en och annan tumme för att SM-finalen inte spelas mellan Frölunda och HV71.