Robert Pettersson
PETTERSSON: Allt han sa var sanningen – det hånas han för än idag
ANNONS

Mikael Johansson är klar för spel i Brynäs de kommande sju veckorna. En oväntad lösning på problemet man fick när Jesper Boqvist åkte på en tuff handledsskada nyligen.

Det finns få spelare som fått så mycket skit för så lite som Micke Johansson har fått på senare år. Oavsett vad han gör eller inte gör, så finns det alltid företrädesvis leksingar som vill göra sig hånfullt lustiga över honom.

Det där härrör från när Johansson gjorde en säsong i Leksand, och ditkommen från en superproffsig klubb som Färjestad så valde han efter säsongen att i en intervju med Måns Karlsson här på Hockeysverige.se att ifrågasätta proffsigheten på träningarna i Leksand kontra Färjestad.

Han valde helt enkelt att vara lite mer öppen och ärlig än han kanske borde ha varit. Han sa vad han tyckte istället för att, som många andra gör, svara lite mer diplomatiskt och ja… oärligt.
– Förväntningarna i Färjestad är ju skyhöga. I Leksand kunde vi förlora två, tre matcher i rad och det var ingen ”big deal”. Förlorade man några matcher i Färjestad var det betydligt hårdare ord. Men nästan allt skiljer sig. Kulturen, träningarna. Mycket, sade han.

– Det är ju bättre kvalitet i Färjestad. Det är tuffare krav och allting är tuffare där.

Jag tror egentligen inte att någon tycker att det är speciellt konstigt att det är såpass mycket som skiljer en toppförening i Sverige, med en som är nykomling och hade varit väldigt länge i HockeyAllsvenskan innan dess. Sju säsonger.
Utifrån är det logiskt. Det är rimligt. Men för Micke Johansson som spelar får man förstå att det blir en omställning även om han säkert inte hade trott något annat själv.

Det var nånstans därefter som de där hånfullheterna började komma och som mer eller mindre ligger kvar än idag. Att Micke kom till Leksand totalt ur form. Att han käkade chips varje dag.
Det här om alla de där chipsen hittar jag ingenting om någonstans före mitten av april 2014, när den där texten publicerades.
Efter mitten av april 2014 däremot…

Man skulle ganska tydligt kunna påstå att det handlar om en mobb just för att han råkade säga hur det var med träningskulturen i Leksand. Dåvarande sportchefen Tommy Salo blev jättearg i en intervju med Dalarnas Tidningar.
Han tyckte Leksand tränade jättebra (skulle kunna förklara varför det inte blev så bra som Micke var van vid…). Han tyckte att Micke ”ska tänka på sig själv innan han börjar kasta skit på LIF” och han tyckte angående att Micke råkade vara lagets poängkung:

– Han fick mycket istid också. Han fick spela varenda powerplay och då ska han producera också. Han är en spelare som kostar lite mer än andra. Då är det självklart att han ska producera om han är så bra som han säger att han är.

Då är det självklart att han ska producera. Om han är så bra som han säger att han är.
”Så bra som han säger att han är”.
Det kanske finns en anledning till varför Salo inte är sportchef längre. Om han betalar spelare utefter hur bra spelarna säger till honom att de är.

Hånen mot Micke Johansson förefaller i flera fall ganska orimliga.
Om Micke nu åt en påse chips varje dag (det vet jag inget om) och han ändå lyckades uppleva att träningarna knappt ens var jobbiga, så säger det ju ännu mer om träningarnas låga nivå än vi tidigare har kunnat ana.

När allt kommer kring var Micke Johansson poängkung i det enda Leksandslag som varit i slutspel sedan 2003.
Hur man än vänder och vrider på det med att snyfta om vilken hög lön han hade, så var han en av de främsta orsakerna till att Leksand spelade slutspelshockey den säsongen. Och om han gjorde det genom att vara skitusel och äta chips hela tiden, så vet jag inte vad man ska säga om nivån på lagets träningar – eller flertalet av övriga spelare i lagets klass.

Sen hör det ju till saken att Micke Johansson aldrig varit speciellt vältränad. Och det är inte jättebra för Leksand 13/14 att en spelare som aldrig varit speciellt vältränad finner lagets träningar av ganska undermålig kvalitet jämfört med en konkurrerande lags träningar. Speciellt inte om han dessutom ska ha slarvat med sommarträning och matvanor, men ändå inte har ett speciellt kämpigt liv på träningarna.

Det är något som man snarare borde ha tagit till sig än att sätta taggarna ut och än idag fortsätta mobba spelaren som bara sa som det var angående träningarna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga