Spelare som gillar att byta klubb. Spelare som gillar att byta klubb.Foto: Bildbyrån

Många svenska hockeyspelare har spelat i en uppsjö av hockeyklubbar. Hockeysverige.se har försökt att kartlägga de som lyckats ta sig igenom flest under sin karriär och även lista upp hur många länder de spelat i och hur många länder de blivit mästare i.

Det finns svenskar som spelat hockey i tio länder. Det finns svenskar som blivit mästare i fem och det finns de som spelat i fler än 20 klubbar under sina karriärer.
Hockeysverige.se har försökt kartlägga spelarna som representerat flest klubbar under sina seniorkarriärer, vilket som spelat i flest klubbar, länder och blivit mästare i flest länder.

Vi har medvetet valt att räkna bort spel i juniorklubbar för att slippa diskussioner runt olika klubblagsbyten under pojklagskarriärer och dylikt.
Vissa av uppgifterna nedan kommer inte stämma överens med vad som står på Elite Prospects, av olika anledningar. Bland annat har EP inte med att Conny Strömberg spelat seniorhockey för KB65, att Robert Nilsson gjort det med Nynäshamn och Peter Andersson står inte EP-bokförd för den korta slutspelssejour han gjorde i Bolzano när han blev italiensk mästare där tillsammans med Tommy Sjödin 1997. Jag räknar även med att Olow Sundström ‘spelat’ för Pittsburgh när han i själva verket bara varit backup.

Av liknande orsaker är det fullt möjligt att några klubbar saknas för vissa spelare som inte har klubbarna införda på sin profil på EP och som jag inte har skickligheten att känna till ändå.
Det är också fullt möjligt att vissa spelare från lägre divisioner som kommit upp i en mängd olika klubbar har missats.

Innan vi börjar med den svenska listan ska väl för sakens skull nämnas vem som är värst av alla, oavsett nationalitet. Hans namn är Paul Vincent. Han har spelat seniorhockey för 33 klubbar. Den spelare som jag hittar som spelat för klubbar i flest länder är Olegs Sorokins, som spelat i elva länder. Däribland i Sverige för Södertälje.

Vi mjukstartar med de här två herrarna, som inte nödvändigtvis gör anspråk på att vara värst i klassen när det kommer till klubbyten. Men de har lyckats bli mästare i fyra länder.

PETER ANDERSSON
9 klubbar, 5 länder (mästare i fyra)
Örebro, Färjestad, Malmö, New York Rangers, Binghamton, Florida, Düsseldorf, Bolzano, Lugano

RICARD PERSSON
12 klubbar, 7 länder (mästare i fyra)
Östersund, Leksand, Malmö, Albany, New Jersey, St. Louis, Worcester, Ottawa, Eisbären, Klagenfurt, Oji, Cortina

KLICKA HÄR FÖR NÄSTA SPELARE—>

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *