Viktor Fasth Viktor FasthFoto: Bildbyrån

Viktor Fasth får inte spela med Växjö i den andra kvarten av CHL-mötet mot Bern. Tre Kronor ‘sätter stopp’ för det. Och det klart att det blir – och ska även så vara – en debatt runt det.

Att CHL har ett problem med sin trovärdighet är ingen större hemlighet. Så har det varit på de flesta – om inte alla – platser i Sverige där turneringen spelats de senaste åren. Turneringen är inte ens nära att stå i samma kurs som SHL-hockeyn. Utländska lag intresserar helt enkelt inte överdrivet mycket.

Man skulle kunna hävda att det är avsaknaden av KHL-lag, som har de mest namnkunniga lagen i Europa, som gör att det inte lyfter. Men låt oss vara så ärliga vi kan: Det hade inte hjälpt speciellt mycket om det hade varit KHL-lag med och spelat här.
Visst, det klart att ett SKA med Kovaltjuk och Datsiuk hade lockat mer folk till valfri svensk hockeyarena än vad Bern eller Liberec gör. Men jag vet inte om det hade dragit mer än ett normalt svenskt motstånd hade gjort i en SHL-match. Jag är tveksam. Precis som jag är om det finns något annat KHL-lag än SKA som hade lockat så många att komma till arenorna.
Magnitogorsk med Moziakin. Nä, tvek. Han må ha varit den kanske vassaste spelaren i Europa över de senaste tio åren, men nej… hans namn är för en svensk inte tillräckligt stort för att folk ska gå man ur huse och kolla.

Så en diskussion om KHL-avsaknaden kan vi nog lämna därhän. Den är mest sannolikt en icke-faktor.

Men tillbaka till det som allt egentligen handlar om just här. Att Viktor Fasth och Fredrik Pettersson stoppas från spel i sina matcher imorgon eftersom de ska träna med Tre Kronor, vilket är helt enligt reglera. Det är fullt rimligt att när man har ganska kort om tid till förberedelser inför landslagsturneringarna, så vill Rikard Grönborg ha sina spelare på plats så länge han kan. I synnerhet när det handlar om den sista turneringen före OS.

Och det klart att det blir lite pajigt när det spelas slutspelshockey i CHL och man får klara sig utan sina bästa spelare. Det klart att det ger ytterligare B-status för CHL.
Men klubbarna har sig själva att skylla att det blir så här. De hade inte behövt att lägga matcherna under landslagsuppehållen. Någonstans blir det ju uppenbart att det på ett eller annat sätt är något ordentligt fel i planeringen.

Kanske borde SHL och/eller CHL starta tidigare än det gör, för att man ska kunna få in det man behöver få in på andra speldagar än just när lagen har spelarna upptagna av annat.
Känslan man får är att det bara körs på och att de som bestämmer tänker att ”äh, det får lösa sig på något sätt” och sen hoppas man på det bästa.
Och den här gången gick det åt helvete.

Men jag hoppas för CHL:s och klubbarnas skull att man lär sig av de här misstagen som görs. För förtroendekapitalen för CHL har lyckats gå ner en hel del under den här säsongen efter det här och efter hanteringen av Mannheims skandalmatch i Gävle.

Fortsätter det så här så kommer turneringen inte finnas i speciellt många år till.