Omark och Mårtensson, etta och tvåa Omark och Mårtensson, etta och tvåaFoto: Bildbyrån

Linus Omark är numera störst av svenskarna genom tiderna i KHL. Åtminstone räknat i passningspoäng. Med en assist i matchen mot Sibir passerade han Tony Mårtensson.

Linus Omark gör återigen en stark säsong i KHL. Han har svarat för 42 poäng på 42 matcher och ligger på femte plats i poängligan.

Dagens match mot Sibir blev dessutom lite extra speciell för Omark. Han passerade nämligen Tony Mårtensson som den svensk med flest assist genom tiderna i ligan när han noterade sin 155:e passningspoäng vid framspelningen till Philip Larsens 2-3-reducering. Därefter lossnade det ganska bra i matchen för Omark, som hade ytterligare tre assist och ett mål när Salavat Julajev vände 0-3 till 6-3.

 

Sedan tidigare är Omark den svensk med flest utvisningsminuter (196) och inom kort kommer han även passera Tony Mårtenssons som den med flest poäng (Omark har 237, Mårtensson 239), och kanske, kanske hinner han förbi även i mål innan säsongen är över. Dit har han just nu sju mål för att passera.

Totalt sett är Omark bara på 23:e plats genom tiderna i assist, men konkurrerar å andra sidan då med en del spelare som spelat dubbelt så många matcher.
Sex andra icke-ryska spelare har noterats för fler assist: Kevin Dallman, Brandon Bochenski, Matt Ellisson, Petri Kontiola, Janne Kovář och Patrick Thoresen.
Värst av alla är Sergej Moziakin, som passerat Aleksandr Radulov under säsongen. Han har över dubbelt så många assist (330) som Omark.

Flest svenska assist i KHL genom tiderna
158 Linus Omark
154 Tony Mårtensson
117 Staffan Kronwall
107 Linus Videll
103 Mattias Weinhandl

Flest assist i KHL genom tiderna
330 Sergej Moziakin
323 Aleksandr Radulov
282 Vadim Sjipatjov
252 Danis Zaripov
240 Kevin Dallman