Rasmus Dahlin Rasmus DahlinFoto: Bildbyrån

Det finns likheter med OS 1994 och 2018 som är mer än att de är NHL-fria. Kopplingen Peter Forsberg och Rasmus Dahlin är omöjlig att undvika. Dessutom bör man lyfta upp faktumet att Dahlin blir den yngsta herrspelaren att lira OS sedan 1984.

Idag presenterades den svenska OS-truppen. Jag är väl mest förvånad över att Johan Fransson finns med i den. Om vi nu ska vara sådana. I övrigt känns truppen inte speciellt oväntad.

Det jag fastnar mest över är Rasmus Dahlin och hur det står ut, kanske inte just för att han är 17 och får vara med i OS, men ur ett annat perspektiv.
Senast vi spelade ett NHL-fritt OS 1994 var det Peter Forsbergs sista landslagsäventyr innan det var dags för NHL-spel. Han valde ju att tacka nej till VM-spel senare det året eftersom det hade varit för mycket med OS och långt slutspel med Modo och den snöpliga förlusten man åkte på där.

Nu står vi här 24 år senare, vid nästa NHL-fria OS, och har den största svenska talangen sedan just Peter själv med i truppen.
Det finns något vackert i det. Kanske något som att det var menat att bli NHL-fritt just av den anledningen.

För det vi ser den här säsongen är ju Rasmus Dahlins avsked från svensk hockey för en lång tid framöver. Precis som det var med Peter. Även om Peter nu spelade med Modo på grund av lockout redan under hösten samma år som OS var.

Oavsett vilket så kommer Rasmus Dahlin att bli den första spelaren i sin ålder att spela OS-hockey på herrsidan sedan 1984. Då spelade Ed Olczyk, Kirk Muller och Al Iafrate som B-juniorer. Sedan dess har det inte funnits några sådana i OS. Förrän nu.

Sen är jag medveten om att damsidan haft med en rad svenska spelare i motsvarande ålder eller yngre mellan de här åren. Pernilla Winberg, Emma Eliasson, Jenni Asserholt och Kim Martìn bland andra. Den sistnämnda var väl dessutom bara 15 när hon var med i OS 2002.
Men det är inte av bristande respekt för damidrott eller damhockey som jag till och från skriver på ett sätt som att de inte existerar. Det är bara för att jag helt enkelt inte har tillräckligt bra koll på den och för att jag är för van att rakt av utgå från herrarnas hockey. Jag hoppas att folk har förståelse för det.