• Publicerat 6 oktober, 2014
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Viktor Arvidsson.Foto: All Over Press

I natt kom Skellefteå-tidningen Norran med uppgifter om att Skellefteå AIK har rätt att hämta hem Viktor Arvidsson från Nordamerika. Allt enligt det transferavtal som finns upprättat mellan SHL och NHL. Den pinsamma soppa som det här ser ut att utmynna i hade enkelt kunnat undvikas – om klubbarna bara hade läst reglerna.

I intervjun med Norran säger Skellefteås general manager Lasse Johansson att han inte kände till den regel som gör det möjligt för SHL-klubbar att ta hem spelare som…
1) är draftade i andra rundan eller senare,
2) har gällande kontrakt i Europa,
3) inte har fyllt 22 år, och
4) inte tar plats i NHL.
Det är ett avslöjande som både är överraskande och oroväckande eftersom regeln i fråga, så vitt jag kan minnas, har existerat i åtminstone ett par års tid. Skellefteå släppte både Petter Granberg till Toronto Maple Leafs och Oscar Lindberg till New York Rangers förra säsongen. Granberg spelade bara en enda NHL-match och tillbringade resten av tiden i AHL. Lindberg spelade konsekvent i AHL. Båda två hade Skellefteå alltså kunnat kalla hem.

Inte blir det bättre när Lasse Johansson i nästa andetag säger:
– Jag har förstått att det inte bara är jag som inte har hört talas om den tidigare.

Ouch! Jag vet inte hur det funkar på SHL-kontoren över lag, men nog bör man läsa igenom viktiga dokument som innehåller regler när de dyker upp i mejlkorgen.
– Vi brukar ju få information om vad som verkligen är viktigt. Men det är nog allas ansvar och även mitt, säger Johansson vidare vad gäller ansvarsfrågan.

Ja, vems ansvar skulle det annars vara? SHL:s?
– Vi i SHL tillhandahåller avtalet och sedan är det upp till klubbarna att ta det till sig, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren i en annan intervju med Norran.
”Ta till sig det” = läsa igenom det/förstå innebörden.
Om man nu tycker att det byråkratiska språkbruket i avtal är för krångligt – och det har jag faktiskt all respekt för – får man se till att ta hjälp av en jurist eller något dylikt som kan översätta det till ren svenska.

Utifrån de uppgifter jag samlat in på förmiddagen är det långt ifrån alla sportchefer/general managers i SHL som har haft så här dålig koll på regelverket. Exempelvis ska Frölunda ha gett backen Tom Nilsson, en annan spelare som rent krasst skulle kunna kallas hem, tillstånd att spela AHL-hockey eftersom det är hans vilja. Samma sak gäller Jesper Pettersson som har lämnat Linköping för spel i Philadelphia Flyers organisation.

Hur Viktor Arvidsson-affären slutar återstår att se. Själv vill han enligt Norran inget hellre än att stanna i Nordamerika och sträva mot en NHL-plats i Nashville Predators. Skellefteå vill å sin sida hämta hem honom. Det bäddar för trubbel om parterna inte klarar av att komma överens.

Om det kan komma något gott ur den här pinsamma soppan är det förhoppningsvis att sportchefer och klubbledare en gång för alla har lärt hur viktigt det är att sätta sig in i hur regelverket faktiskt ser ut. Och att de fortsättningsvis läser igenom viktiga dokument. Helst tillräckligt noga för att faktiskt förstå innebörden i dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *