Uffe Bodin
Så rankar The Hockey News svenskarna inför draften
ANNONS

Får vi över huvud taget se några svenska spelare i första rundan av draften i sommar? Efter den katastrofala insatsen i U18-VM i Schweiz förra månaden, där 97:orna bara plockade en seger innan man åkte ur i kvarten mot Kanada, blev frågan plötsligt relevant. Få om några spelare stärkte sina aktier i den turneringen och flera av de svenska talangerna som inledningsvis rankades högt har fallit nedåt under säsongens gång.

Nu har The Hockey News publicerat sitt draftnummer där man med hjälp av scouters åsikter rankar de hundra hetaste spelarna inför årets draft i Florida. Ettan heter naturligtvis Connor McDavid och tvåan givetvis Jack Eichel. För att se några svenskar får man scrolla en bit nedåt i fältet, men summa summarum är ändå att även om Sverige saknar elittalanger i år – tänk Elias Lindholm eller William Nylander – så ser bredden rätt bra ut. Om The Hockey News profetia slår in får vi se tre svenskar väljas i första rundan och totalt tolv stycken bland de hundra främsta.

Så här ser det ut i rangordning:

20) Oliver Kylington, b, AIK
Inför säsongen var han omnämnd som en av de hetaste backarna i hela draften. Alla klubbyten fram och tillbaka, en olycklig skada inför JVM och ett medelmåttigt U18-VM har sänkt Kylingtons aktie, men enligt THN:s beräkning är han fortfarande etta bland svenskarna. ”Det är alltid oroande när en spelare håller på att byta klubb – och han hade ett tufft år efter att ha haft väldigt höga förväntningar på sig. Men det finns en uppsida där och det är att han har alla attribut”, säger en scout till THN medan en annan beskriver honom som en mix mellan Detroits Niklas Kronwall och Dallas Trevor Daley.

27) Joel Eriksson Ek, fw, Färjestad
Efter en fin avslutning på säsongen med Färjestad, där han etablerade sig i A-laget, gjorde Eriksson Ek fem mål på sex matcher under U18-VM och var således av de få som faktiskt kan ha fått ett lyft i Zug och Luzern. Scouter som THN har pratat med säger att värmlänningen är en spelare som är väldigt pålitlig över hela isen, men samtidigt saknar ordentligt med styrka. Beskrivs mer som en tvåvägsspelare än en offensiv spjutspets.

29) Gabriel Carlsson, b, Linköping
Örebrosonen imponerade med sitt mogna, defensiva spel under SM-slutspelet med Linköping. Carlsson hade enligt scouterna som THN har pratat med inte den typen av U18-VM som hade förväntats av honom: ”Jag såg verkligen fram emot att få se honom lyfta sitt spel på den nivån, men det gjorde han inte”, säger en av scouterna. 18-åringen är en stabil och storvuxen pjäs som förväntas bli en klassisk stay-at-home-back. Han har dock mer spelförståelse än vad hans defensiva roll kan ge sken av, konstaterar en av de tillfrågade scouterna.

32) Jacob Larsson, b, Frölunda
”Han har attribut man inte kan lära ut”, säger en av THN:s scouter om den spel- och skridskoskicklige Jacob Larsson, fostrad i Troja-Ljungbys organisation. Det som saknas är styrkan. Jacob Larsson är fortfarande en pojke i kroppen och en scout beskriver honom som ”tunn som en nudel”.

44) Rasmus Andersson, b, Barrie (OHL)
Rasmus Andersson kom till OHL med stora krav på sig. Barrie Colts draftade svensken för att täcka tomrummet efter en viss back vid namn Aaron Ekblad. Malmöpågen är ingen Ekblad, men levde upp till förväntningarna och svarade för 64 poäng på 67 matcher. Orosmomentet med Andersson har dels varit hans fysik, dels hans defensiva spel. Fysiken ska enligt THN:s scouter ha blivit bättre sedan han lämnade Malmö och blev satt under diet och hårdare fysträning i Kanada. Det defensiva spelet finns det fortfarande frågetecken kring, men hans offensiva kvalitéer i inte minst powerplay gör honom ändå till ett spännande draftval.

52) Jens Lööke, fw, Brynäs
Om man ska tro THN är Jens Lööke en av NHL-draftens stora vattendelare i år. Vissa scouter är lyriska över hans spel medan andra inte alls kan se storheten med brynästalangen: ”Inte alls intresserad, jag förstår inte varför han kom med i det svenska JVM-laget”, säger exempelvis en av scouterna om Lööke. Det verkar finnas frågetecken kring 18-åringens offensiva potential hos många scouter. Löökes ses därför mer som en tvåvägsforward tack vare sitt hårda arbete och hur han är bra på att vårda och täcka pucken när han har den i sin ägo.

57) Jakob Forsbacka Karlsson, c, Omaha (USHL)
Den tidigare LHC-centern, med rötterna i Stockholm, har en riktigt bra säsong bakom sig i den amerikanska, collegeförberedande juniorligan USHL. Han snittade mer än en poäng per match där, men är framför allt populär bland scouterna på grund av sina defensiva egenskaper. ”JFK” är en klassisk svensk tvåvägscenter som inte sticker ut offensivt, men som är bra i tekningscirkeln, stabil i boxplay och använder sitt spelsinne för att minska tid och yta för sina motståndare: ”En ärlig spelare, väldigt bra defensivt. Utan pucken är han väldigt bra”, säger en av THN:s tillfrågade scouter.

ÖVRIGA SVENSKAR: (utan kommentarer från scouter)

76) Robin Kovacs, fw, AIK

82) Dmytro Timashov, fw, Québec (QMJHL)

85) Gustav Bourraman, b, Sault Ste. Marie (OHL)

93) Filip Ahl, fw, HV71

96) Felix Sandström, mv, Brynäs

The Hockey News draftutgåva kan köpas till läsplatta/smartphone här: https://itunes.apple.com/se/app/the-hockey-news-magazine/id561419495?mt=8

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL