Uffe Bodin
BODIN: De är SM-slutspelets fem bästa kedjor
ANNONS

Vad är det som gör en bra kedja?
Jag vet inte hur många gånger jag har ställt frågan till en spelare varför han klickar så bra i en viss omgivning. Svaren tenderar att variera från ”vi tänker likadant” till att ”vi komplementerar varandra bra”. Själv brukar jag arbeta under tesen att bra spelare spelar bra ihop. Det kanske låter enkelspårigt, men jag tror personligen att de skickligaste spelarna i varje liga är tillräckligt anpassningsbara för att hitta kemi med andra ”tillräckligt” skickliga spelare. Tittar man exempelvis på de bästa spelarna i världen brukar de leverera resultat så länge spelarna de får intill sig kan åka skridskor på ett tillfredsställande sätt och har någorlunda spelhuvud. En kille som Connor McDavid i Edmonton Oilers har exempelvis gjort Patrick Maroon, en ganska ordinär NHL-spelare, till en 25-målsskytt den här säsongen. Tidigare brukade han ligga på runt tio mål per säsong…

Men nog om NHL. Nu handlar det om SHL och SM-slutspelets bästa formationer. Jag har plockat ut de fem kedjorna som jag gillar bäst under slutfasen av säsongen och början på slutspelet och kommit fram till följande.

5) Mattias TedenbyLias Andersson Filip Sandberg, HV71
Det går egentligen att skicka in vilken som helst av HV71:s kedjor på isen och man kan förvänta sig ett bra resultat. Inget lag kan likt smålänningarna rulla fyra kedjor och ständigt ha ett offensivt hot på isen. Linan med Tedenby, Andersson och Sandberg är den som är roligast att titta på. Tre skridskoskickliga och energiska spelare som är bra på att ställa om spelet samtidigt som de alla besitter farten för att överrumpla motståndarna. Det tycks hända grejer varje gång de är på isen.

4) Alexander JohanssonJohan RynoJoakim Nygård, Färjestad
Den här kedjan har varit intakt under större delen av säsongen och svarade för en synnerligen stark grundserie. Jag skulle nästan gå så långt som att säga att trion bar FBK under långa stunder. Att Johan Ryno blev avstängd i åttondelsfinalen mot Djurgården har tveklöst skadat Färjestads bredd, vilket syntes i första matchen mot HV71. En Ryno i nuvarande form är en av de mest svårstoppade centrarna i ligan, en härförare som har förmågan att lyfta sina medspelare. Pilsnabbe Nygård och tvåvägssmarte Johansson har varit två ypperliga lekkamrater för 30-åringen. När Ryno är tillbaka i match tre får Färjestad en helt ny dimension.

3) Robin AlvarezIlari FilppulaRhett Rakhshani, Malmö
Malmö har visat upp en imponerande bredd och har visat guldfavoriten Växjö att man är att räkna med. Kedjan med Hardt, Forssell och Storm får ursäkta – jag är förtjust i den också – men Alvarez, Filppula och Rakhshani vinner min röst här. Det har skapats en perfekt balans mellan rivige Alvarez, spelskicklige Filppula och lurige Rakhshani. Alla tre bidrar med vitt skilda ingredienser som gör kedjan väldigt svårstoppad.

2) Oscar MöllerPär Lindholm – Joakim Lindström, Skellefteå
Inte undra på att Roger Rönnberg ser ut att vara på helspänn i Frölundas bås varje gång den här trion kommer ut på isen för Skellefteå. En kedja med spelgeniet Joakim Lindström, SHL:s tveklöst bästa spelare, i spetsen är givetvis svårstoppad nästan oavsett omgivning. Men nu när radarpartnern Oscar Möller dessutom är tillbaka och börjar komma i form ser linan extra spännande ut. Ett plus också för utropstecknet Lindholm som trots skadebekymmer satte personbästa under grundserien och har gett Skellefteå en förstacenter som kan komplettera lagets storstjärnor på ett fint sätt. Det här är en kedja som kan bli tungan på vågen i den täta serien mot Frölunda.

1) Oskar LindblomJesper JensenKevin Clark, Brynäs
Förutsägbart men välförtjänt. Den här kedjan har Brynäs kunnat lita på i vått som torrt. De har hängt ihop under den stora majoriteten av säsongen och svarade gemensamt för imponerande 128 poäng under grundserien. Lindblom, som blev fyra i den totala poängligan, är långt ifrån den flashigaste spelaren på isen, men han är antagligen en av de smartaste i hela SHL. Oavsett omgivning har han levererat under sin karriär. På JVM 2015 var det som sidekick till William Nylander och Axel Holmström i Juniorkronorna och i fjol var de i Brynäs fruktade toppkedja med Anton Rödin och Greg Scott. Han är alltid på rätt plats vid rätt tillfälle och kan både hitta öppnade passningar och själv sätta pucken i målet. Lägg därtill playmakern Jensen, SHL:s kanske största överraskning under säsongen, och snipern Clark så har vi kommit så nära en komplett kedja man kan komma i den inhemska ligan.

Bubblare:
* Dennis EverbergEmil PetterssonAdam Brodecki, Växjö
* Carl Grundström – Johan SundströmRobin Figren, Frölunda
* Broc LittleGarrett RoeKen Andre Olimb, Linköping
* Nichlas HardtErik ForssellFrederik Storm, Malmö

BODIN: Han är beviset för att man aldrig ska tappa tron

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL