• Publicerat 15 april, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
GULDMAKARE. 2013 sköt en 16-årig Oskar Lindblom SM-guldet för J18-lag till Brynäs.Foto: Bildbyrån

2013 såg jag honom live för första gången. Brynäs hade tagit sig till final i J18-SM i Örebro och trots att Oskar Lindblom inte ens hade hunnit fylla 17 år var han isens stora gigant när ett stjärnspäckat Modo överrumplades i finalen. Det blev seger med 6–2 efter två mål och två assist av den då lika blonde som blyge ynglingen från Gävle.

Sedan den där marsdagen för fyra år sedan har det hunnit hända en hel del i Oskar Lindbloms karriär. Han har draftats av Philadelphia Flyers, spelat två JVM och vuxit ut till en av SHL:s största stjärnor. Storleken på genombrottet den här säsongen har varit större än förväntat, så till den grad att vissa av oss inte kunnat låta bli att dra paralleller till Jakob Silfverbergs framfart under säsongen 2011/12. Paradoxalt nog senaste gången Brynäs vann SM-guld.

Det är egentligen en ganska orättvis jämförelse. Rent spelmässigt finns det inte jättemånga likheter dem emellan som spelare. Allt bygger på klubbtillhörighet, omständigheter – och den där svårdefinierade förmågan att kliva fram i ett pressat läge. I kvällens vinna-eller-försvinna-semi mot Frölunda visade Lindblom, precis som i J18-finalen 2013, hur obrydd han är av allvar.
– Jag hade en bra känsla inför matchen och kände att det var vår tur att vinna. Jag hade det på känn faktiskt, sade han till hockeysverige.ses Kajsa Kalméus efteråt.

Framspelningen till Juuso Ikonens 1–0 redan efter 52 sekunder vittnade om de positiva vibbarna Lindblom tog med sig ut på isen i Scandinavium. Att han gick in och sköt både 2–0 och 3–1 ger honom antagligen den där typen av kultstatus bland Brynäs-fansen som endast är reserverad för de speciella spelarna. För oavsett hur det går för Brynäs i finalen mot HV71 ska supportrarna sent att glömma det Lindblom gjorde för dem den här långfredagen.

De närmaste veckornas finalspel blir det sista vi kommer att få se av Lindblom i vare sig Brynäs eller svensk hockey på mycket lång tid. Redan till hösten kommer han att vara en NHL-spelare och sannolikt ha en framträdande roll i Philadelphia Flyers. Det är ett lag som efter årets smärtsamma slutspelsmiss skriker efter bättre bredd på forwardssidan, där glappet mellan stjärnspelare och birollsinnehavare är för stort för klubbens bästa.

Är det något som utmärker Lindblom är det hans förmåga att göra bra spelare ännu bättre. Han är inte den mest flashiga spelaren på isen, har inte den bästa eller mest explosiva skridskoåkningen, men kan mycket väl vara en av de smartaste på banan. Hans förmåga att processa spelet, vara på rätt plats vid rätt tillfälle och ligga steget före motståndaren förklarar varför han i tidig ålder fann kemi med William Nylander och Axel Holmström på såväl U18- som U20-VM. Det är tillika därför han fick så fin utdelning med Greg Scott och Anton Rödin i fjol liksom han fått med Jesper Jensen och Kevin Clark i år. Därför blir jag inte ett dugg förvånad om vi ett år från nu sitter och förundras över vilken häftig rookiesäsong han har svarat för i NHL, som Claude Girouxs vinge i Philadelphia Flyers.

Men innan dess har han en ny mästerskapstitel att jaga. HV71 blir en otroligt svår nöt att knäcka för Brynäs, som återigen får iklä sig rollen som underdog. Det passade dem utmärkt mot Frölunda, där vändningen från 2–3 i matcher till avancemang var ett tecken på den karaktär som har präglat ”Bulan Boys” den här säsongen. Jag håller HV som favorit inför finalen, men efter att ha sett vad Brynäs varit kapabla till det här slutspelet vore jag en idiot om jag räknade ut dem. Speciellt nu när Oskar Lindblom har fått vittring på ännu en guldmedalj.

Silfverberg-vibbar när finalplatsen säkrades: ”Försöker ta samma väg som honom”