• Publicerat 25 juni, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
GLÄDJE. Att bli draftad kan ge upphov till en hel del känslor, som Mario Ferraro visar efter att ha plockats som 49:e spelare av San José.Foto: Getty Images/Bruce Bennett

2017 års NHL-draft – min åttonde på plats – är avslutad. För att knyta ihop säcken har jag gjort en summering av nödvändiga och onödiga reflektioner från den gångna helgen. Välkomna att hänga med in bakom kulisserna.

CHICAGO (HOCKEYSVERIGE.SE)
27 svenskar blev draftade under helgen, men den jag fick svara på flest frågor om var en av dem som inte blev vald. Nämligen Leksands Rickard Hugg, som var lagkapten för Småkronorna på U18-VM. 

Nu ser jag inte tillräckligt mycket J20-hockey för att kunna formulera en egen åsikt om varför han inte valdes bland de 217 spelaren som draftades. Jag frågade några scouter i ämnet och det återkommande temat var att han inte stack ut på något speciellt sätt. När scouter tittar på spelare vill de gärna se spetskompetens på något område. Spelare som är mer allround kan därför falla mellan stolarna ibland.

*****

Nu ska Hugg inte misströsta för det. Var det något den här draften visade var det att man kan få en andra chans. Ja, till och med en fjärde som i Skellefteåbacken Sebastian Ahos fall. Han var tillgänglig redan i draften 2014, men år efter år har det varit samma visa. Ingen har nappat. I den sista draften han var tillgänglig i valde New York Islanders dock att ta chansen. Man valde honom som 139:e spelare i den femte rundan. En bra påminnelse om att hoppet om NHL-spel inte är kört bara för att man inte draftas när man är 17-18 år.

Andra överåriga svenskar som plockades var Tim Söderlund (Chicago), Kristoffer Gunnarsson (Vancouver), Jonathan Davidsson (Columbus) och Linus Ölund (Pittsburgh).

*****

Det finns ögonblick på draften som är väldigt speciella. Inte minst när de där killarna som har suttit och väntat väldigt länge på sin tur äntligen får höra sitt namn ropas upp. Väldigt nära mediahyllan där jag var placerad satt det en stor familj som jag kastade ett öga på då och då. Den draftaktuelle sonen satt och bet på naglarna medan familjemedlemmar och flickvän gjorde allt för att stötta honom i hans ångest. Rundorna passerade och den unge mannen såg mer och mer uppgiven ut. 

Först i den sjätte rundan, som 173:e spelare, kallade Boston Bruins på honom. Det som utspelade sig när Cédric Paré från Saint John Sea Dogs i QMJHL draftades var vackert att se. Glädjetårar, kramar och, mest minnesvärt av allt, en mormor eller farmor och hoppade upp och ned på sin plats medan hon viftade på armarna som om hon befann sig på Summerburst. 

Draftas man i sjätte rundan är oddsen ganska dåliga att man blir en NHL-spelare i slutändan. Men oavsett hur Cédric Parés karriär utvecklas fick både han och hans familj ett minne för livet i lördags.

*****

Vegas Golden Knights inträde i NHL gav lite mer stjärnglans åt draften. Klubben åtnjöt stort intresse och hade mängder med kameramän och journalister som följde deras spelare. Jag tror faktiskt inte att det var någon spelare på hela draften som fick göra så många intervjuer som Erik Brännström. HV-backen som valdes av Golden Knights som 15:e spelare hängde i mediazonen mer eller mindre hela kvällen och forslades som en skottspole mellan olika intervjuer.

*****

Brännström åker nu vidare till Las Vegas, vilket blir hans första besök i ”Sin City”. Mitt råd till honom var att ta det försiktigt på stadens casinon. Han rynkade på näsan, tittade oförstående på mig och utbrast:
– Men det är ju 21 års åldersgräns. Jag är ju bara 17.

Man måste älska när de fortfarande är unga och oförstörda.

*****

Sportsnet som skötte sändningarna från årets NHL-draft ville testa NBA-stuk på draftprocessen i år. Därför hade man satt upp ett så kallat Green Room bakom scenen där de största talangerna fick vänta på sin tur under den första rundan. ‘

Efter Klim Kostin-fiaskot kommer vi nog inte att få se något Green Room på draften nästa år. Ryssen, som var topprankad av NHL Central Scouting bland européerna, fick nämligen sitta ensam och vänta i vad som föreföll vara en evighet. St. Louis Blues räddade situationen genom att plocka Kostin som 31:a och sista spelare i den första rundan.
– Det var så deprimerande att se han och hans familj sitta och misströsta där att jag var tvungen att gå därifrån, sade Jeff Marek på Sportsnet när jag träffade honom efteråt.

*****

Det tycks inte gå en enda draft utan att någon av spelarna får en gammal tweet kastad i ansiktet. Efter backen Charlie McAvoys klassiska ”I hate the Bruins so much” i fjol var det Philadelphia-draftade Morgan Frosts tur att drabbas i år. Han hann knappt dra den orangea tröjan över huvudet innan den här dök up:

Till Frosts försvar ska det tilläggas att han var 14 år när han författade tweeten. Det är ändå en bra påminnelse om att internet aldrig glömmer gamla synder.

*****

Draftens bästa citat tillhörde Los Angeles Kings mångårige chefsscout Mark Yannetti. Han och Kings hade plockat den kanadensiske centern Jaret Anderson-Dolan som 41:a spelare, en 17-åring som har fått mest uppmärksamhet för att ha växt upp med två mammor. Enligt Anderson-Dolan själv är det här något som fick vissa klubbar att nobba honom när han skulle draftas till juniorligan WHL. Kings kunde däremot inte bry sig mindre och Yannetti uttryckte det på ett kraftfullt sätt när han mötte media.

*****

Att sitta och följa draften efter första rundan är ofta bara en excercis i att ta in nya namn. För i ärlighetens namn är det till största delen spelare jag aldrig har hört talas om, om man bortser från svenskar och den enstaka finnen/dansken som man har sett spela. Men det som slår mig är vilka fantastiska namn vissa spelare har välsignats med. Respekt till alla föräldrar som har kreativitet nog att dela ut sådana här namn:
Ukko-Pekka Luukkonen, mv, Buffalo
D’Artagnan Joly, fw, Calgary
Skyler Brind’Amour, c, Edmonton
Jocktan Chainey, b, New Jersey
Arnaud Durandeau, fw, N Y Islanders

Det är namn som på grund av sin poetiska läggning förtjänar en plats i NHL.

*****

47 500 personer uppges ha följt draften från den fanzone som Chicago Blackhawks upprättade utanför United Center under helgen. Det är en mäktig uppslutning för en draft. Inne i själva arenan var det dock inget större drag att skryta om. Inte jämfört med  drafter som den i Philadelphia 2014 eller Buffalo i fjol. Där kändes publiken betydligt mer engagerad.

*****

Med det sagt… Chicago verkar vara en fantastisk stad. På grund av allt arbete har jag inte haft tid att utforska staden som jag borde. Men tanken är att det ska bli ändring på det innan jag åker tillbaka till Sverige sent i morgon.

Tack för mig och glöm inte att ni hittar allt material från NHL-draften här:
http://www.hockeysverige.se/ovrigt/juniorer/nhl-draften/