• Publicerat 14 augusti, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
NÄSTA VÅG AV TIMRÅ-TALANGER. Filip Hållander och Jacob Olofsson ger anledning till optimism, skriver Uffe Bodin.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Elias Pettersson och Jonathan Dahlén har försvunnit, men det innebär inte att Timrå står nakna för det. Under Ivan Hlinka-turneringen förra veckan fick vi bevis på att det finns fler ynglingar att yvas över i Medelpad.

Det har varit tuffa år för Timrå IK. Degradering från SHL, ekonomisk kris och en oförmåga att leva upp till förväntningarna i den nya omgivningen i Hockeyallsvenskan. Inte ens i fjol, när man fick en pangstart på säsongen, lyckades man i slutändan vara med och slåss om topplaceringarna i ligan.

Men samtidigt som mörka moln nästan permanent hängt över NHK Arena har solen hittat fram till klubbens juniorverksamhet. För det är inte bara Elias Pettersson och Jonathan Dahlén det har handlat om. I princip varje gång det är dags för en uttagning till ett pojk- och juniorlandslag dyker det upp en eller ett par Timrå-spelare i trupperna.

I det U18-landslag som tog brons på Ivan Hlinka Memorial i helgen var de tre. Förutom andrekeepern Jakob Hellsten handlade det om det väldigt spännande forwardsduon Jacob Olofsson och Filip Hållander. De två sistnämnda gjorde ett starkt intryck under hela turneringen och var också tongivande när bronsmedaljen säkrades i den avslutande matchen mot Ryssland i lördags. Hållander satte 3–2-målet sent i tredje perioden och efter en sen rysk kvittering fixade Olofsson medalj genom att skjuta övertidsmålet till 4–3.

RANKADE HÖGT INFÖR NHL-DRAFTEN 2018

Duon är redan på tapeten inför NHL-draften i Dallas nästa sommar. Nyligen rankades båda två bland de 31 första spelarna som förväntas gå i första rundan av scoutingorganet hockeyprospects.com. Olofsson som 19:e spelare och Hållander som 25:e.

Nu vore det förhastat att peka ut dessa ynglingar som fullvärdiga ersättare till Pettersson och Dahlén redan nu. De är trots allt bara 17 år gamla. Men av det de har visat upp så här långt finns det all anledning för Timrås supportrar att vara optimistiska. De debuterade i allsvenskan redan i fjol och såg definitivt inte vilsna ut där även om det oftast handlade om ganska skyddade minuter.

Förhoppningsvis får Timrå chansen att behålla dessa talanger ett år extra så att de i likhet med föregångarna kan växa ut till dominanta spelare på allsvensk nivå. Dels för att ge Timrå möjlighet att dra fördel av den fina juniorverksamhet man har skapat, dels för att Hockeyallsvenskan som liga behöver den typen av spelare för att hålla fanan högt när det ekonomiska gapet gentemot SHL blir större och större.

Timrå kanske inte är en given utmanare till topplaceringarna i Hockeyallsvenskan den här säsongen. Men ges man möjlighet att bygga kring sina unga spelare är det mycket som talar för att man kan göra det om ett år.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *