• Publicerat 12 september, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
ETT FJOLÅR FYLLT AV SMÄRTA. Rögle tog mycket stryk i fjol, både fysiskt och på resultattavlan.Foto: Bildbyrån

Otur eller självförvållad olycka? Rögle avgrundslånga skadelista skickade laget till negativt kval i fjol. Den här säsongen har alla möjligheter att bli betydligt roligare. Om laget bara kan hitta ett sätt att hålla sig friskare och kryare, skriver Uffe Bodin.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Ville Koppanen, mv, Neftechimik Nizjnekamsk, Emil Kruse, mv, Bik Karlskoga, Craig Schira, b, Luleå, Rasmus Sandin, b, Brynäs, Alexander Younan, b, Frölunda, Kevin Gagné, b, Mora, Ted Brithén, fw, HV71, Juhamatti Aaltonen, fw, HIFK, Linus Sandin, fw, Almtuna. 
Förluster: Anders Lindbäck, mv, Nashville, Oscar Dansk, mv, Vegas, Kevin Marshall, b, Oskarshamn (lån), Ludvig Claesson, b, AIK, Dominik Granak, b, Hradec Kralove, Timothy Liljegren, b, Toronto, Patrick Cehlin, fw, Luleå, Sebastian Wännström, fw, HV71, David Åslin, fw, Leksand, Victor Laz, fw, Tingsryd, Christopher Liljewall, fw, Brynäs, Felix Schütz, fw, Köln, Matt Fraser, fw, Dornbirner, Ludvig Elvenes, fw, Oskarshamn (lån), Lucas Elvenes, fw, Oskarshamn (lån), Viktor Lindgren, fw, klubblös.

Bryan Lerg. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

POÄNGKUNGEN
Bryan Lerg
Amerikanen med det tandlösa leendet gjorde braksuccé för Rögle förra säsongen och var en av få ljusglimtar i en annars rätt värdelös säsong. Lerg sköt 20 mål och hade sett till frekvensen han kom till skott med bud på ännu mer. Tillsammans med Ludvig Rensfeldt, Ted Brithén, Jack Connolly och Juhamatti Aaltonen kommer Lerg att utgöra lagets spets.

MÅLVAKTSETTAN
Ville Kolppanen
Målvaktsspelet var ett sorgebarn för Rögle i fjol. Åtminstone tills Anders Lindbäck kom in och styrde upp situationen. Med Lindbäck tillbaka i Nordamerika vänder sig Rögle mot Finland. 25-årige Ville Kolppanen har trots sin ringa ålder tre säsonger bakom sig i KHL med fina siffror. Den här säsongen kommer han att bli skåningarnas viktigaste spelare, en pusselbit som kan vara den stora skillnaden mellan framgång och motgång.

BACKESSET
Cade Fairchild
Defensivt finns det en hel del i övrigt att önska, men skicklighetsmässigt har Fairchild inte så många övermän i SHL. 28-åringen gjorde 30 poäng i fjol och var tillsammans med Lerg den som såg till att Rögles powerplay höll bättre klass än resten av lagets spel.

PROFILEN
Ted Brithén
Man valde att släppa en tung Ängelholmsprofil i kaptenen Christopher Liljewall, som har flyttat till Gävle för spel i Brynäs. Det emotionella tappet uppvägs av att Anders ”Masken” Carlsson lyckades locka hem Ted Brithén till hemstaden. I Brithén får Rögle inte bara en stark ledare och ny lagkapten. Man får även en stabil tvåvägscenter som är god för runt 30-35 poäng. Ted Brithén är en spelare som kommer att betyda mycket för Rögle på alla fronter den här säsongen.

FRÅGETECKNET
Juhamatti Aaltonen
Frågetecken eller utropstecken? Det finns liksom inga mellanlägen när det kommer till Juhamatti Aaltonen. Han är antingen en spelare som presterar på sin egen nivå i SHL, eller så syns han inte över huvud taget. Som hockeyälskare hoppas man att det är den förstnämnda versionen av den 32-årige finländaren som har dykt upp i Ängelholm. En Juhamatti Aaltonen i form är antagligen den individuellt mest underhållande spelaren som SHL kan uppbåda den här säsongen.

GENOMBROTTSMANNEN

Edwin Hedberg
Det har varit dopingavstängning och det har varit KHL-spel. Edwin Hedberg var talangen som aldrig riktigt fick blomma. Vid 23 års ålder kan tiden för ett genombrott mycket väl vara kommen. Hedberg hade en kantig start på återkomsten till SHL i fjol, men levde upp i kvalet mot Bik Karlskoga och har sett vass ut på försäsongen. I ett lag med många spelaren som skulle kunna komma skjutna ur en kanon – jag tänker även på Sebastian Collberg, Filip Karlsson, Simon Ryfors och Mathias From – känns Edwin Hedberg som den mest spännande spelaren.

COACHEN
Anders Eldebrink
Han fick en kontraktsförlängning i fjol, men gavs aldrig riktigt möjligheten att sätta sin prägel på laget eftersom det sällan såg likadant ut från match till match. Förutsatt att inte Rögle drabbas av skadeeländet från helvetet en gång till är det här säsongen där han ges möjligheten att visa vad han kan göra med det här laget. Eldebrinks old school-mentalitet kan emellanåt krocka med dagens moderna hockeyfilosofi, men känslan är att spelarna har stor respekt för den gamle storbackens kunnande.

PROGNOSEN
Patrick Cehlin, Sebastian Wännström, Daniel Widing, Matt Fraser, Timothy Liljegren… Listan på tilltänkt bärande Röglespelare som missade stora delar av säsongen med skador och sjukdom var lång i fjol. Det handlade till mångt och mycket om åkommor som är svåra att värja sig emot. Trots det är det viktigt att Rögle har gjort sin läxa och utrett varför det kunde bli som det blev. Kunde man som förening ha gjort något i träning, förberedelse eller matchning för att undvika den här epidemin av skador? Det är trots allt så att det här var ett skadehelvete som starkt bidrog till att man tvingades kvala sig kvar. Men lite otur, och sämre lottning, hade det kunnat kosta klubben sin plats i SHL. Därför är det av högsta vikt att man gör allt i sin makt för att undvika att det riskerar att hända igen. Om den här försäsongen har varit någon indikation på varthän det barkar finns det all anledning till oro. Skadorna har duggat tätt redan och flera nyckelspelare riskerar att missa premiären mot Malmö.

Inför förra säsongen kändes det annars som att Rögle var moget att vända blad och titta uppåt i tabellen efter att ha åkt jojo mellan SHL och Hockeyallsvenskan under många år. Känslan är densamma i år. Det finns tillräckligt mycket kvalité i det här laget för att undvika att vara inblandat i en bottenstrid med lag som Karlskrona, Örebro och Mora. Men då finns det framför allt två saker som måste klaffa. Den redan avhandlade skadesituationen får inte bli lika prekär som i fjol och målvaktsspelet måste bli bra. Innan Anders Lindbäck dök upp i fjol hade Rögle stora besvär att hålla pucken utanför kassen. Nye Ville Kolppanen blir den stora nyckeln till vad Rögle kan åstadkomma. Kan han hålla stilen mellan stolparna tar jag det inte för omöjligt att skåningarna når åttondelsfinal.


Juhamatti Aaltonen. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson 

RÖGLE BK:s TRUPP 2017/18 

MÅLVAKTER
31) Ville Kolppanen
35) Emil Kruse

BACKAR
3) Almen Bibic
5) Alen Bibic
6) Craig Schira
10) Alexander Younan
21) Kevin Gagné
22) Rasmus Sandin
27) Jesper Williamsson
28) Cade Fairchild

FORWARDS
8) Linus Sandin
11) Bryan Lerg
12) Jack Connolly
15) Simon Ryfors
17) Taylor Matson
20) Mathias From
23) Daniel Sylwander
29) Ludvig Rensfeldt ”A”
34) Edwin Hedberg
36) Filip Karlsson
41) Daniel Widing ”A”
49) Sebastian Collberg
50) Juhamatti Aaltonen
90) Ted Brithén ”C”

Tränare: Anders Eldebrink

UFFES SHL-RANKING

1) Frölunda: Guldregissörens återkomst
2)
3)
4) Brynäs: En utmanare – om temperamentsskiftet slår väl ut
5) Linköping: En tränare med mycket att bevisa
6) HV71: Framgångens pris ger mästarna lång startsträcka

7) Malmö: Utmanare i periferin med potentiell poängkung bland nyförvärven

8) Färjestad: Nödvändig växtvärk på vägen tillbaka till toppen
9) Luleå: En lång väg tillbaka efter den misslyckade storsatsningen
10) Djurgården: En spännande spelidé – tunt lagbygge

11) Rögle
12)

13) Karlskrona: En kamp för att finna balans – och undvika kval
14) Mora: Nederlagstippade – men tränaren har uträttat stordåd tidigare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *