• Publicerat 16 oktober, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
PÅ PODIET. Brandon Gormley sätter på sig Arizona Coyotes tröja efter att ha valts som 13:e spelare i draften 2010.Foto: Imago Sport

Det finns sällan någon logik i hur spelare utvecklas. Det är Mora IK:s nyförvärv Brandon Gormley ett bevis för. För fem år sedan framstod det som givet att han skulle bli NHL-stjärna. Nu är han klar för SHL-spel – efter blott 58 matcher i NHL.

Dominant i båda ändarna av isen.
Det är mitt bestående minne av Brandon Gormley.
Kanada hade kanske inget av sina bättre JVM-lag i Calgary och Edmonton 2012. Men här fanns i alla fall profiler som Mark Stone, Dougie Hamilton, Jonathan Huberdeau och Mark Scheifele, en kvartettet som har olika grader av stjärnstatus i NHL i dag.

Under just den där turneringen, där Juniorkronorna dödade sin guldförbannelse under Roger Rönnbergs ledning, var det ändå Gormley som var den mest framträdande stjärnan för lönnlöven. Han spelade tunga minuter i alla spelformer och såg så där mogen ut i spelet som ”män bland gossar” har en förmåga att gör på JVM.

Gormley, som hade valts som 13:e spelare av Arizona i draften 2010, utsågs också helt rättvist till JVM:s bästa back för sin insats i den turneringen. En utmärkelse som under de senaste tio åren gått till NHL-stjärnor som bland annat Drew Doughty, Erik Karlsson, Alex Pietrangelo, Ryan Ellis, Jacob Trouba, Rasmus Ristolainen och Zach Werenski. Man kan lugnt säga att Brandon Gormley sticker ut i det där sällskapet. Vid 25 års ålder är NHL-karriären troligtvis över efter endast 58 matcher med Arizona och Colorado. Med tanke på hur lovande han såg ut för fem-sex år sedan är det minst sagt överraskande.

TRYOUT I AHL – MEN INGET KONTRAKT

Jag är inte rätt person att ge någon djuplodande analys kring hur det kunde bli så här. Skador har i alla fall varit en ovälkommen kompanjon genom Gormleys hockeyliv. Hans skridskoåkning pekades ut som en svaghet i ett tidigt skede och några allvarliga knäskador har säkert inte förbättrat hans rörlighet i en sport som blir snabbare och snabbare för varje säsong som passerar.

Brandon Gormley fick en ärlig chans att spela in sig i ett rätt mediokert Colorado Avalanche under säsongen 2015/16. När han inte lyckades etablera sig där försvann talanglystern från hans namn. Han kämpade på i AHL i fjol, fick chansen att representera Kanada i Spengler Cup, innan han tvingades ta en tryout med Toronto Marlies i AHL för att få ett kontrakt den här säsongen. När det rann ut i sanden var Europa i princip den ena utvägen.

Det blir väldigt spännande att se om Brandon Gormley kan anpassa sig till spelet i SHL och bli en spelare som ger Mora lite välbehövlig stabilitet i de bakre regionerna. Försvarsinsatsen i lördagens bortamatch mot Djurgården var genant, även med en SHL-nykomlings mått mätt. Nyförvärvet har tveklöst grundtalangen för att bli en spelare utöver det vanliga i SHL. Frågan är om drivet också gör det.