• Publicerat 21 november, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Cam Abbott.Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

En enskild storseger innebär ingen automatisk uppryckning. Men det fanns mycket att gilla med Rögles första framträdande under den nya ”Abbott-eran”. Allt utom att motståndaren hette Örebro.

Under JSM i Nyköping i våras hade jag under två dagar ynnesten att följa Cam Abbott på nära håll. Under sin första säsong som tränare tog han överraskande Växjös J20-lag till SM-final mot Modo, en final man förlorade på det mest hjärtskärande tänkbara sätt. På straffar.

Mitt bestående intryck av Abbott där och då var egentligen exakt samma intryck som han gav som spelare. Passionerad, envis och intensiv. Det rådde heller ingen tvekan om att hans spelare älskade att spela för honom. Efter att ha haft interna problem i juniorverksamheten innan Abbotts ankomst till Växjö fullkomligen sprudlade spelarna av energi.
– Han är hård på ett rättvist sätt, som en av spelarna beskrev honom.

Situationen i Rögle påminner mycket om den som Abbott ärvde i Växjö. Han kommer återigen in i en grupp som inte riktigt hade dragit jämnt med den tidigare tränaren. För det rådde knappast någon tvekan om att Anders Eldebrink hade förlorat spelarnas förtroende innan han valde att lämna Ängelholm. Återkommande gånger stod han och kritiserade de egna spelarna i C More-intervjuer efter förlustmatcher. Inga personliga angrepp, förvisso, men i slutändan blev det för många nålstick för att det inte skulle uppstå blodvite.

EN SPELARNAS COACH

Jag har svårt att se att Cam Abbott skulle göra samma sak. Han ger intrycket av att vara ”spelarnas coach”. Även om han bara har en dryg säsongs tränarefarenhet på juniornivå har han en hel del rutin som spelare att falla tillbaka på. Det var något han själv tryckte på när jag träffade honom.
– Det fanns vissa som höjde på ögonbrynen och tyckte att jag tog mig vatten över huvudet när jag hoppade på ett J20-jobb direkt – ”Vad tror du gör dig kvalificerad för det?” – men jag tror det kan gå bra om man har bra erfarenhet och är dedikerad, sade han då.

Att döma av Röglespelarnas reaktioner i kvällens match mot Örebro har den nye tränaren injicerat en stadig vitamindos i självförtroendet. När till och med Juhamatti Aaltonen backcheckar, tar defensivt ansvar och ligger i skottlinjen, då vet man att något har förändrats. Jag tror allt grundar sig i Cam Abbotts inställning och höga kravbild. Han skiter högaktningsfullt vad som står på ryggen eller vilka siffror som finns i lönespecifikationen hos spelarna. Det är arbetsinsatsen och attityden som spelar någon roll och han kommer att matcha sitt lag utefter de kriterierna.

MOTSTÅNDET – DET ENDA NEGATIVA

Det fanns massor att gilla med Rögles insats mot Örebro i kväll. Allt utom motståndet egentligen. Örebro är ett av SHL:s sämsta bortalag och visade det med all önskvärd tydlighet i Ängelholm. Niklas Sundblad dubbade matchen som lagets sämsta insats för säsongen och det är väl någonstans därför man får vara försiktig med att ryckas med alltför mycket eller dra för stora slutsatser av resultatet om man är en Rögle BK-supporter. För Örebro var ruggigt bleka kvällen till ära.

Men med det sagt… Det måste ha varit en magisk kväll i Lindab Arena. För den gav inte bara sex till större delen snygga mål och tre efterlängtade poäng efter nio raka nederlag. Den gav också en doft av något nytt och fräscht, något som jag inte tror att fansen har upplevt på väldigt länge. Med lite tur, lite skicklighet och massor med hårt jobb kan det ha varit starten på en mer ihållande Cam Abbott-effekt vi beskådade.

Succéstart för Cam Abbott: ”Det kommer ställas högre krav”