• Publicerat 7 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
STÄNGS AV? Adam Larsson slapp utvisning för sin tackling på Guillaume Leclerc. Slipper han avstängning också?Foto: Bildbyrån & TV3

VM:s längsta transportsträcka inleddes med en pliktskyldig 4–0-seger mot Frankrike för Tre Kronor. Dessvärre en vinst som kom i skymundan av en vårdslös tackling från Adam Larsson som riskerar att förvandlas till en avstängning.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev som jag befarade. En explosiv start från Tre Kronor. Två snabba mål. En avgjord match. Och 54 minuter sömngångarhockey på det. Det blir lätt så när man avgör en match tidigt mot ett underlägset motstånd. Skärpan, tempot och utförandet blir lidande. Det blir plottrigt, lite för individuellt och linjerna i spelet suddas ut.

Som jag skrev i går är det här utmaningen som Tre Kronor står inför den här veckan. Att försöka undvika att vaggas in i en falsk trygghet som riskerar att skada laget på sikt. Den förmodande gruppfinalen mot Ryssland nästa tisdag kommer av allt att döma att bli väldigt betydelsefull om man ska undvika Finland, USA eller Kanada redan i en kvartsfinal. Att komma dit med ovanor man har lagt på sig efter att ha spelat mot mediokra matcher är allt annat än optimalt.

Kanske var det just det här som lade grund för matchens mest omtalade situation. Adam Larssons tackling på Guillaume Leclerc. Förvåningen över att det inte ens blev utvisning var stor redan vid första anblick. Ännu större efter att ha sett reprisen. Det kändes som ett ganska givet matchstraff och till och med en potentiell avstängning. Svenskarna höll inte med. Larsson tyckte – utan att ha sett reprisen – att det var en ren tackling och Rikard Grönborg tyckte att hans back stod upp bra

Larsson är givetvis inte ute efter att tackla Leclerc i huvudet. Det är en kombination av dålig tajming – tappad koncentration? – och ryggradsreaktion att försöka stoppa motståndaren när han håller på att slinka undan.

Avstängning kan det fortfarande bli, men med IIHF vet man aldrig. Efter flummandet med JVM-gate och det faktum att schweizaren Sven Andrighetto bara fick en matchs avstängning för sin fula knätackling på österrikaren Steven Strong har jag ärligt talat ingen aning hur de kommer att resonera.

Vi får helt enkelt vänta och se vad de drar upp ur tombolan.

*****

En avstängning skulle vara dåligt tajmad av flera anledningar. Givetvis för att det inte är bra att tappa en av toppbackarna, men lika mycket för att det skulle tvinga lagledningen att anmäla en ny back. Den där sjunde och sista backplatsen vill man ju gärna avvara åt Mattias Ekholm. Om Nashville Predators nu åker ut mot Winnipeg Jets och om Ekholm nu vill komma, nybliven pappa som han är.

*****

Matchens Tre Kronor:


MATTIAS JANMARK (4)
När många svenska spelare tappade i koncentration fortsatte Janmark oförtrutet att spela sitt spel. Fullföljde i varje situation och vårdade pucken bra. Fortsätter att övertyga.


ANDERS NILSSON
Verkligen ingen lätt match med långa stunder av overksamhet följt av kontringar. Dessutom en hel del virrigt spel från det egna laget under framför allt första och delar av andra perioden som tvingade honom att prestera.


JOHN KLINGBERG (2)
Kreativ och följsam. Ibland vill Klingberg lite för mycket, men på det hela taget gjorde han en gedigen insats och skapade väldigt mycket från sin backplats. Förtjänade ett mål.