Vegas
BODIN: Snart nio NHL-lag utan kapten – vilka tar över?
ANNONS

Av 31 lag i NHL saknar sju lagkapten. Samtidigt är det ytterligare två lag vars kaptener mycket väl kan bli trejdade innan säsongen 2018/19 är i gång. Här siar jag om vilka spelare som kan vara på väg att bli nya kaptener i NHL.

Vi går på många sätt i väntans tider när det gäller NHL. Hetsen som präglade drafthelgen och free agent-marknadens öppnande 1 juli har förvandlats till en ganska sömnig sommardvala. Detta trots att det finns flera spelare som egentligen bara inväntar beskedet att de har blivit trejdade. Exempelvis Erik Karlsson och Max Pacioretty i Ottawa respektive Montréal.

Gemensamt för dessa båda är att de i samma stund som de blir klara för nya klubbar lämnar ett tomrum bakom sig. Detta i form av ett ”C”. Nu tror jag ingen av klubbarna kommer att ha bråttom med att utse någon ersättare, men jag väljer ändå att titta närmare på Senators och Canadiens i min genomgång av de lag som saknar lagkapten inför säsongen 2018/19.

Totalt är det sju lag som helt saknar kapten. Plussar vi på Ottawa och Montréal är det nio lag som kan göra ett kaptensskifte inför säsongen. Låt oss titta närmare på dem.

Arizona Coyotes:
Oliver Ekman Larsson ryktades ta över C:et efter tvångspensionerade Shane Doan redan inför förra säsongen. Nye coachen Rick Tocchet ville dock känna på truppen och valde i slutändan att spela utan kapten. När Ekman Larsson nu valt att förlänga sitt kontrakt med Coyotes i åtta år från och med säsongen 2019/20 känns det bara som en tidsfråga innan han slutligen blir den fjärde kaptenen i klubbens historia efter Keith Tkachuk, Teppo Numminen och Doan. Ett lika rimligt som bra val. OEL har skaffat sig tillräckligt mycket erfarenhet och respekt i ligan för att lösa uppgiften.

Buffalo Sabres:
Efter att ha tagit avsked av Brian Gionta inför förra säsongen valde Sabres att spela utan kapten i fjol. Det är inte helt omöjligt att man kör samma lösning den här säsongen också. För egentligen bör det bara handla om när Jack Eichel känns mogen nog att axla ansvaret. Under sina första säsonger i ligan har han visat prov på tjuriga tendenser emellanåt. Det är lätt att förstå varför när laget han representerat varit så uselt, men samtidigt är det inte klädsamt för en lagkapten i NHL att vara så öppet kritisk mot det egna laget. Om klubbledningen inte känner att Eichel är riktigt redo än kommer laget antingen att spela utan kapten ytterligare en säsong, eller så väljer man en temporär veteran (Jason Pominville?) som kan köpa klubben mer tid.


Jack Eichel. Foto: Bildbyrån/Brad Penner

Montréal Canadiens:
Allt pekar på att Max Pacioretty är borta innan träningslägret startar. Den femfaldige 30-målsskytten kliver in på sista året av sitt kontrakt med Canadiens och några förhandlingar kring en förlängning har det inte varit tal om. När trejden slutligen sker är jag inte säker på att Canadiens kommer att utse någon omedelbar efterträdare. Hade Shea Weber varit hel och kry, redo att spela från säsongsstarten, hade det varit en helt annan sak. Men nu när han verkar missa halva säsongen på grund av sina skadebekymmer ser det inte alls troligt ut. Kanske får vi vänta ett år innan Weber utses till ny kapten. Baserat på hans erfarenhet och höga status känns han som den givna efterträdaren till Pacioretty. Förutsatt att han får ordning på sin kropp.

New York Islanders:
GM Lou Lamoriello och hans gäng kommer knappast heller att ha någon brådska att utse den som ska axla ansvaret efter John Tavares. På isen kommer Mathew Barzal att vara den självklara offensiva ledaren, men han är knappast mogen uppgiften att bära ett ”C” så här tidigt i karriären. Det finns spelare med ledaregenskaper i gruppen. Andrew Ladd var kapten i Winnipeg innan han kom till Islanders som free agent medan Johnny Boychuk rutin gör honom till en kandidat. Men det skulle inte förvåna mig om det dröjer ett år innan en ny kapten offentliggörs på Long Island.


Johnny Boychuk. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

New York Rangers:
Henrik Lundqvist är den inofficiella kaptenen för Rangers. Det mildrar kanske behovet av att utse en ersättare till Ryan McDonagh som försvann till Tampa Bay Lightning vid trade deadline. I Lias Andersson har klubben en potentiell kapten på ett par år sikt sikt, men innan den dagen är kommen kan jag föreställa mig att en av de få veteraner som är kvar i klubben – Marc Staal eller Mats Zuccarello? – tilldelas ansvaret.

Ottawa Senators:
Allt annat än att Erik Karlsson försvinner känns orimligt vid det här laget. Min gissning är att han inte ersätts med en ny kapten direkt, utan att Sens väntar minst ett år med att utse efterträdaren. Vem kan det då bli? Med tanke på den närmast kaotiska situationen som råder i klubben just nu är det en svår fråga att besvara. För i nuläget vet vi inte om tänkbara kandidater som Mark Stone eller Matt Duchene ens kommer att vara kvar. Kaptensfrågan kommer under alla omständigheter att vara klubbens minsta problem efter att Karlsson är trejdad.


Mark Stone. Foto: Bildbyrån/Jonathan Näckstrand 

Toronto Maple Leafs:
Det har gått mer än två år sedan Dion Phaneuf blev trejdad till Ottawa Senators. Därmed är tiden mogen att hitta en ny spelare att sy fast kaptens ansvar på i Toronto. Jag kan inte tro annat än att den spelaren blir Auston Matthews. För även om John Tavares nu ansluter till Leafs är känslan att Matthews även fortsättningsvis kommer att räknas som klubbens största stjärna och förstacenter. Bli inte överraskade om Leafs presenterar amerikanen som sin nya kapten samma dag som man presenterar det dollarstinna åttaårskontrakt han lär bli innehavare av innan säsongen 2018/19 startar.

Vancouver Canucks:
Henrik Sedin lämnar ett så pass stort tomrum efter sig att jag blir väldigt förvånad om Canucks utser en ny kapten redan nu. Den som står näst på tur bör vara Bo Horvat. 23-åringen har redan fyra NHL-säsonger bakom sig och har gett sken av att vara en spelare som mixar skills med karaktär. Rimligtvis behöver han göra en säsong som assisterande kapten innan han befordras. Jag tror att Canucks använder den här säsongen till att låta honom växa in i rollen.

Vegas Golden Knights:
Det skämtades om att Golden Knights kunde bli det första laget utan kapten att vinna Stanley Cup tidigare i sommar. Nu satte Washington Capitals käppar i hjulet för det och tog sin första mästerskapstitel. Vegas bör starta säsongen 2018/19 med sin första kapten vid rodret. Jag föreställer mig att den kaptenen blir backen Deryk Engelland. Han var den som lyfte bucklan när Golden Knights vann Western Conference och känslan man hade kring laget var att han, jämte Marc-André Fleury, var den stora ledaren i omklädningsrummet förra säsongen. Engelland bodde i Vegas redan innan man fick ett NHL-lag och har en stark relation till staden. Han fick enorm respekt med sig när han höll sitt känsloladdade tal på isen vid Golden Knights hemmapremiär efter de fruktansvärda dödsskjutningarna vid hotellet Mandalay Bay. Det som skulle kunna ligga veteranen i fatet är att han vid 36 års ålder går in på sin sista säsong på kontraktet. Men trots det känns han som det naturliga valet.

FAKTA: NHL-Kaptenerna inför säsongen 2018/19

Anaheim Ducks: Ryan Getzlaf
Arizona Coyotes: Vakant
Boston Bruins. Zdeno Chára
Buffalo Sabres: Vakant
Calgary Flames: Mark Giordano
Carolina Hurricanes: Jordan Staal
Chicago Blackhawks: Jonathan Toews
Colorado Avalanche: Gabriel Landeskog
Columbus Blue Jackets: Nick Foligno
Dallas Stars: Jamie Benn
Detroit Red Wings: Henrik Zetterberg
Edmonton Oilers: Connor McDavid
Florida Panthers: Derek MacKenzie
Los Angeles Kings: Anze Kopitar
Minnesota WIld: Mikko Koivu
Montréal Canadiens: Max Pacioretty
Nashville Predators: Roman Josi
New Jersey Devils: Andy Greene
N Y Islanders: Vakant
N Y Rangers: Vakant
Ottawa Senators: Erik Karlsson
Philadelphia Flyers: Claude Giroux
Pittsburgh Penguins: Sidney Crosby
San José Sharks: Joe Pavelski
St. Louis Blues: Alex Pietrangelo
Tampa Bay Lightning: Steven Stamkos
Toronto Maple Leafs: Vakant
Vancouver Canucks: Vakant
Vegas Golden Knights: Vakant
Washington Capitals: Aleksandr Ovetjkin
Winnipeg Jets: Blake Wheeler

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL