Uffe Bodin
BODIN: Nu ställs det svenska backundret verkligen på sin spets
ANNONS

Rasmus Dahlin är inte ens aktuell och både Erik Brännström och Timothy Liljegren frågetecken. Trots det kommer kampen om backplatserna i den svenska JVM-truppen att bli en episk batalj under hösten.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det svenska backundret har aldrig varit så påtagligt som när fem svenska backar valdes i första rundan av draften i sommar. Fyra av dessa fem – Adam Boqvist, Rasmus Sandin, Nils Lundkvist och Filip Johansson – lär vara högaktuella för att ta en plats i det svenska lag som Tomas Montén ska ta ut till JVM i Vancouver och Victoria i december. Den femte, en viss Rasmus Dahlin, lär vi av förklarliga skäl inte se röken av i juniorlandslagssammanhang igen.

Då kommer Erik Brännström och Timothy Liljegren, som båda förvänta spela AHL-hockey den här säsongen, ligga bättre till. Båda är givetvis givna om Vegas Golden Knights och Toronto Maple Leafs beslutar sig för att släppa dem. Så bara där har vi sex backar som är tillräckligt bra för att spela JVM.

Då har vi ändå inte ens tittat på de lite mer rutinerade 99:orna Filip Westerlund och Sebastian Walfridsson, eller uppstickaren Simon Johansson, som var bästa back i den under gårdagen avslutade fyrnationsturneringen i Örnsköldsvik. Lägg därtill andra potentiella kandidater som Jakob Ragnarsson, Calle Själin, Victor Berglund och Adam Ginning så förstår ni vilken utmaning Montén har framför sig. Det är uppåt 15 spännande namn som i slutändan ska bli sju.

Många av backarna som räknas upp ovan har en ganska offensiv prägel. Jag är av övertygelsen att dagarna då man behöver ha defensivspecialister i en backuppsättning är borta, I dag är tempot så uppdrivet att ett bra förstapass och rörlighet är betydligt viktigare egenskaper än att vara tuff och fysisk. Fjolårets JVM-lag var ett bra bevis på det då Montén disponerade två spelskickliga backar i Gustav Lindström och Jesper Sellgren i tredje backpar. De fick en lite annan roll än de kanske vanligtvis har, men de löste uppgiften på ett imponerade sätt.

Det är ganska enfaldigt att ta ut ett potentiellt JVM-lag i slutet av augusti, men utifrån vad vi vet efter två turneringar skulle jag komponera en svensk backuppsättning enligt följande:

Erik Brännström – Timothy Liljegren
Rasmus Sandin – Adam Boqvist
Nils Lundkvist – Filip Westerlund
Simon Johansson

Den sista backplatsen känns i nuläget som en duell mellan Nils Lundqvist, Filip och Simon Johansson. Det är mycket som kommer att stå på spel för dem i höst. Risken är överhängande att minst en av killarna lär bli otroligt besviken när JVM ska till att starta 26 december.

*****

Målvaktsidan är också intressant. Bik Karlskogas Olle Eriksson Ek känns på förhand som förstamålvakten. Den som i första hand skulle kunna utmana honom i nuläget är Djurgårdens Olof Lindbom, som gick som första målvakt i sommarens draft. Han missade dessvärre helgens turnering på grund av skada och i hans frånvaro gjorde parhästen från U18-VM i våras, Jesper Eliasson, två riktigt starka matcher mot Finland och Tjeckien.

Eliasson kommer att spela J20-hockey med Växjö den här säsongen och det skulle kunna ligga honom i fatet i konkurrensen med framför allt Adam Åhman, Oskarshamn, och Samuel Ersson, Västerås, som i likhet med Eriksson Ek ska spela allsvensk hockey. Inget ont om J20, men regelbundet spel i Hockeyallsvenskan smäller lite högre.

*****

Bland forwards var det inte jättemånga som tog chansen under turneringen i Örnsköldsvik. Tomas Montén tyckte visserligen att det här laget hade presterat minst lika bra om inte bättre än laget som spelade i Kamloops för en månad sedan, men jag har ändå svårt att se att överdrivet många som spelade i helgen kommer att vara aktuella när det väl brinner till i december.

Nils Höglander är däremot en av dem som lär vara det. Han visade verkligen framfötterna med ett energiskt och konstruktivt spel som även ledde till en hel del poäng. Rapporterna från Ängelholm har varit väldigt positiva. Därför ska det bli väldigt kul att följa den envise norrbottningens framfart i SHL i höst. Utifrån det han visat hittills bör han ligga riktigt bra till för att få kontinuerlig speltid med A-laget.

Rickard Hugg är en annan spelare som har goda möjligheter att spela JVM. Han hade en besvikelse till säsong med Kitchener Rangers i OHL i fjol, men har visat fina takter både i Kamloops och i Örnsköldsvik. Det är inte alls uteslutet att han tar en roll som fjärdecenter bakom Isac Lundeström, Jacob Olofsson och David Gustafsson, om han hinner komma tillbaka i tillräckligt got slag efter sin skada.

Pontus Holmberg var en annan spelare som visade prov på smart spel i helgen. Växjös nyförvärv från Västerås hade nummer 17 på ryggen, men även utan den siffran var han väldigt lik Pär Lindholm i sitt sätt att agera på isen. Smart, kvick och ansvarstagande.

Storvuxne Hugo Leufvenius gjorde fem poäng och var stark runt motståndarkassen. Han är lite av ett wild card. Kan han ta ytterligare ett kliv i OHL och Sarnia Sting den här säsongen lär Tomas Montén åka över och specialstudera honom under hösten.

Andra outsiders då? Vad sägs om Alexander Holtz och Lucas Raymond?
De är visserligen födda 2002, men var outstanding i Hlinka Gretzky Cup tidigare i månaden. Det ska mycket till för att de ska blanda sig i den här leken, men har någon av dem en spektakulär höst är det inte mer än rätt att ge dem en möjlighet att visa upp sig i sista turneringen i Tjeckien i november. Det är en duo med offensiv spets som årets kull av JVM-forwards inte har något överflöd av.

Mitt förslag i detta tidiga skede ser ut så här:

Nils Höglander – Isac Lundeström – Lucas Elvenes
Olle Lycksell – Jacob Olofsson – Jonatan Berggren
Pontus Holmberg  – David Gustafsson – Fabian Zetterlund
Filip Hållander – Rickard Hugg – Emil Bemström
Marcus Sylvegård

To be continued…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch