• Publicerat 1 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
RÄDDAREN I NÖDEN: Tommy Sjödin fick fason på Brynäs i fjol. Kan han lyfta laget mot högre höjder den här säsongen?Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Förra säsongen började i kaos men avslutades med värdighet. Brynäs tar ny sats för att etablera sig i toppen av SHL, men Uffe Bodin undrar om målvaktssituationen och den offensiva bredden räcker för att ta laget längre än till kvartsfinal den här säsongen.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Joacim Eriksson, mv, Djurgården, Tomi Karhunen, mv, Ambrí-Piotta, Niclas Andersén, b, Jokerit, Niclas Lundgren, b, Linköping, Eric Norin, b, AIK, Nicklas Danielsson, fw, Lausanne, Ludvig Nilsson, fw, Almtuna, Joel Kellman, fw, Karlskrona, Joachim Rohdin, fw, Karlskrona, Emil Forslund, fw, Tingsryd, Danny Kristo, fw, Dinamo Riga, Robert Kousal, fw, Davos. 
Förluster: Linus Fernström, mv, klubblös, Samuel Ersson, mv, Västerås, Jörgen Sundqvist, b, klubblös, Elias Fälth, b, klubblös, Lucas Carlsson, b, Chicago, Adam Boqvist, b, London Knights, Marc Zanetti, b, Dinamo Riga, Drew Miller, fw, klubblös, Christopher Liljewall, fw, Södertälje, Linus Ölund, fw, Pittsburgh, Juuso Ikonen, fw, Washington, Kevin Clark, fw, Dinamo Riga, Aaron Palushaj, fw, Örebro, Daniel Paille, fw, klubblös.


Nicklas Danielsson. Foto: Bildbyrån/Pelle Börjesson

POÄNGKUNGEN
Nicklas Danielsson
Han har varit borta från svensk ishockey i sex år och man kanske inte kan förvänta sig att den nu 33-årige forwarden ska vara en poäng-per-match-spelare som under senaste vändan i Modo. Men han kommer samtidigt från en utmärkt säsong i Schweiz där han var delad tvåa i hela NLA:s poängliga. Jag föreställer mig att han behöver tio matcher eller mer att finna sig till rätta i SHL. Sedan kan lyftet komma. 40 poäng är ingen omöjlighet om han får en bra omgivning och stort förtroende.

MÅLVAKTSETTAN
Joacim Eriksson
Målvaktsspelet har varit upp och ned för Brynäs på senare år. David Rautio och Felix Sandström blandade och gav under fjolåret och Linus Fernström var okej i sina bästa stunder när han kallades in för att täcka upp för Sandström. Jocke Eriksson får börja i uppförsbacke även han då en knäskada lär hålla honom borta från spel året ut. Tomi Karhunen har kallats in för att täppa luckan. Han kommer från en strulig säsong med många klubbyten och dåligt med speltid, vilket gör honom svårplacerad. Rautio är en habil SHL-målvakt och kommer troligen att inleda säsongen som Brynäs förstaval. Situationen är inte nödvändigtvis oroande, men den inger inte heller något förtroende efter Erikssons olyckliga skada.

BACKESSET
Ryan Gunderson
Amerikanen har visserligen inte nått samma höjder i SHL som innan flytten till KHL. Likväl är han en av ligans skickligaste offensiva backar och en väldigt trivsam spelare att titta på med sin följsamma skridskoåkning och intelligenta spel. Runt 30 poäng och en av topplaceringarna i backarnas poängliga känns högst rimligt.

PROFILEN
Jacob Blomqvist
Går in på sin tredje säsong som lagkapten i hemstaden. Blomqvist är ett stort föredöme för alla hockeyarbetare som gnetar på i de lägre divisionerna. Han gjorde över 100 matcher i Hockeyettan innan han fick chansen i Hockeyallsvenskan och hann floppa en gång i Modo under första SHL-sejouren innan han via spel i Leksand slutligen hittade vägen hem till Gävle. Gjorde fina 25 poäng i en mer defensiv roll förra säsongen. En pålitlig och ansvarstagande tvåvägscenter med enormt Brynäshjärta.

FRÅGETECKNET
Danny Kristo
Det är alltid tufft när man värvas in och förväntas ta samma ansvar som en spelare som verkligen har levererat. Danny Kristo kommer in för att hjälpa till att fylla det stora tomrummet efter Aaron Palushaj. Det är stora skor att fylla. Kristo har en del fina meriter, men lyckades trots tre raka säsonger med över 20 mål i AHL aldrig få chansen i NHL. Hans fjolår i KHL imponerade inte heller. Det positiva är att Nicklas Danielsson finns där som ett slags skyddsnät på högerkanten. Även om inte Kristo skulle leverera på samma nivå som Palushaj kommer mycket av rampljuset att falla på Danielsson.

GENOMBROTTSMANNEN
Jesper Boqvist
Det kanske inte var den här Boqvist jag hade planerat att sätta här från början. Men nu när vi går miste om att se lillebror Adam Boqvist i Brynäs och Sverige tar storebror Jesper över hans plats. Fjolåret blev ju inte alls som förväntat för den kvicke forwarden från Hedemora. En bruten handled redan under försäsongen åt upp mycket av hans säsong och det tog tid innan han stod att känna igen. Med det sagt var ändå 13 poäng (3+10) på 23 matcher en indikation på att det finns offensiv produktion att hämta hos 19-åringen. Med förtroende och hälsan i behåll är jag övertygad om att han kommer att ta ett stort kliv i sin utveckling i år.

COACHEN
Tommy Sjödin
Framstod som en nödlösning när han fick huvudansvaret efter det misslyckade Roger Melin-experimentet. Sjödin visade dock att han var mogen uppgiften och lyckades ta Brynäs till slutspel och till och med kvartsfinal efter den sköna kvalvinsten mot Luleå. Det var en knorr som räddade anseendet på hela säsongen. Brynäslegendaren går in i säsongen med plus på kontot. Nu gäller det att vårda det kapitalet väl.

PROGNOSEN
Förra säsongen var på det hela taget en stor besvikelse för fansen. Efter den smärtsamma finalförlusten mot HV71 2017 flödade optimismen och känslan på förhand var att Brynäs hade ett lag som skulle kunna slåss om SM-guldet. I stället blev det en enda stor soppa av säsongsinledningen, där Roger Melin blev sparkad och ersatt med Tommy Sjödin. Brynäs hämtade sig och gick till kvartsfinal, men på hela taget kändes det som en förlorad säsong. I år är förväntningarna lite mer dämpade. Brynäs har ett på pappret gediget lagbygge med en riktigt fin uppsättning backar – förutsatt att Simon Bertilsson får vara frisk och kry för en gångs skull – och några forwards som har potential att producera bra. Jag är speciellt spänd på att se vad Joel Kellman kan göra i en mer kreativ miljö än den han fick uppleva i Karlskrona. Med det sagt ser jag Brynäs som ett mittenlag eftersom jag inte är helt såld på vare sig målvaktssidan eller den offensiva bredden. Kvartsfinal igen är inte uteslutet, men jag undrar om laget har tillräckligt med eldkraft för att gå längre än så.


Ryan Gunderson.  Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

BRYNÄS IF:s TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
30) Joacim Eriksson
33) Tomi Karhunen
35) David Rautio

BACKAR
4) Niclas Lundgren
5) Lukas Kilström ”A”
9) Niclas Andersén
10) Marcus Ersson
13) Ryan Gunderson ”A”
15) Simon Bertilsson ”A”
47) Eric Norin
94) Henrik Larsson

FORWARDS
7) Danny Kristo
11) Joel Kellman
12) Samuel Asklöf
14) Johan Alcén
17) Alexander Bjurström
19) Ludvig Nilsson
20) Marcus Westfält
27) Emil Forslund
31) Jonathan Granström
40) Jesper Jensen
44) Jacob Blomqvist ”C”
71) Robert Kousal
72) Joachim Rohdin
74) Nicklas Danielsson
79) Daniel Mannberg
90) Jesper Boqvist

Tränare: Tommy Sjödin (2017)

UFFES SHL-RANKING

1)
2)
3)
4)
5)
6)

7)
8) Brynäs IF
9)
10)

11)
12)

13)
14)