• Publicerat 3 november, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
MOT NYA HÖJDER. Elias Pettersson är Sveriges nya superstjärna i NHL, skriver Uffe Bodin.Foto: Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports

De tidiga hyllningarna kändes överväldigande. Men redan nio matcher in på NHL-karriären går det inte att blunda för var Elias Pettersson är på väg. Hans spelsnille gör att Sverige är på väg att få en ny superstjärna i sporten.

LYSSNA ÄVEN: Podcasten NHL-timmen om Elias Petterssons NHL-succé

Vancouver kokar. Och tacka fan för det. Deras uträknade hockeylag Canucks går en ny vår till mötes. Bara några månader efter tvillingarna Sedins trista avsked har en ny svensk stjärna injicerat a-, b-, c- d- och resten av alfabetets vitaminer i en klubb som mest varit föremål för hånfulla kommentarer, spott och spe de senaste åren.

Under Elias Petterssons dominanta Eriksgata genom NHL förra säsongen växte intresset för de spenslige svensken från Ånge till absurda nivåer i Vancouver. Okryddat gjorde jag säkert tio intervjuer med olika radio- och tv-stationer i staden från det att han började ta fart i SHL till det att han blev världsmästare i kavaj i Köpenhamn i maj.

Genomgående för alla intervjuer var att jag försökte dämpa de upptrummade förväntningarna. Det kändes inte rättvist mot en 19-åring att framhäva honom som några slags ”Messias”. Men tji fick jag. Elias Pettersson har blivit precis den frälsare staden och klubben behövde.

Jag vet att det bara gått nio NHL-matcher och att det är ett begränsat arbetsprov. Jag vet att han givetvis inte kommer att fortsätta hålla det här omänskliga tempot i målskyttet och göra en Teemu Selänne-säsong som rookie. Men jag tycker ändå att de här nio matcherna varit tillräckligt mycket av en indikation för vilken unik talang Elias Pettersson faktiskt är.

EINSTEIN ON ICE

Hans fysik må vara bristfällig med NHL-mått mätt och hans skridskoåkning tillhör inte toppen i NHL. Men han har något som är så oändligt mycket viktigare. Han har en hjärna som klarar av att processa det som händer på isen snabbare än 99,9 procent av alla andra hockeyspelare i världen. Genom att vara så kvick i tanken och så förutseende ligger han ofta steget före alla motståndare.

Ta bara framspelningen till Brock Boesers 2–1-mål i nattens fempoängsmatch mot Colorado Avalanche. Frågan är om det finns någon annan spelare i hela NHL som hinner uppfatta den där lösningen. I stället för att försöka hitta bladet på Boeser direkt hinner Elias Pettersson uppfatta att hans kedjekamrat har ett litet övertag på motståndarbacken i fart och väljer att lägga den hårt i kortplanket och ge honom en avslutningsmöjlighet. Einstein on ice!

https://twitter.com/Sportsnet/status/1058559860445507584

LÄS ÄVEN: Elias explosion – svarade för fem poäng i natt: ”En mini-Datsiuk”

JÄMFÖRELSEN MED DATSIUK KÄNNS RIMLIG

Boeser jämförde Canucks svenska succérookie med Pavel Datsiuk efter vinsten. Det är en liknelse som känns allt mer relevant ju mer man studerar Pettersson i NHL. Den ryske eleganten är också en spelare vars fysik inte sticker ut och som har en skridskoåkning som kan betecknas som annorlunda. Men avigheten, intelligensen och uppfattningsförmågan gjorde honom till en av NHL:s bästa spelare under flera år.

Elias Pettersson har fortfarande mycket att leva upp till för att nå Pavel Datsiuks nivå. Han behöver många produktiva säsonger och titlar innan han kan påstås vara på samma nivå som Peter Forsberg, Mats Sundin eller någon annan av Sveriges största NHL-stjärnor genom tiderna.

Men redan efter nio NHL-matcher vågar jag påstå att Sveriges blivande superstjärna är här. Det ska bli ett sant nöje att följa Elias Petterssons resa mot ligans toppskikt. Om han inte redan är där.