• Publicerat 18 mars, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Rasmus Sandin.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Han imponerade med sin pondus och sitt stabila spel på JVM. Även i AHL har 18-årige Rasmus Sandin visat framfötterna. Faktum är att den Toronto Maple Leafs-draftade svensken gör en historiskt bra säsong i ligan.

LÄS ÄVEN: ”Kameleonten” Rasmus Sandin – en anpassningsbar flyttfågel

Vid NHL-draften i Dallas förra sommaren var det av förklarliga skäl stort fokus på Rasmus Dahlin och Adam Boqvist. Den tredje svenska backen som på förhand hade nämnts som en kandidat att gå i första rundan var Rasmus Sandin. Innan Toronto Maple Leafs draftade honom som 29:e spelare hann ytterligare två svenska backar i Filip Johansson och Nils Lundkvist väljas av Minnesota respektive New York Rangers.

Nio månader senare ser Maple Leafs val av Sandin riktigt bra ut. Inte nog med att han fångade mångas uppmärksamhet med sitt mogna backspel på VM, han har även visat att han som 18-åring håller måttet i AHL och svensklaget Toronto Marlies.

UPPE PÅ EN IMPONERANDE NIVÅ

Inför säsongen var det helt oklart var Sandin skulle spela. Han var kontrakterad av Rögle, men hade i och med kontraktet med Maple Leafs möjligheten att vraka och välja. Utöver SHL kunde han återvända till juniorligan OHL för spel med Sault Ste. Marie Greyhounds, som han representerade i fjol, eller testa sina vingar i AHL.

Maple Leafs själva var in i det sista osäkra på var de själva ville ha honom, men efter att ha rehabat en skada han drabbades av på klubbens träningsläger i höstas valde de att ge honom chansen i farmarlaget. Det visade sig vara ett bra beslut.

Även om Sandins säsong blivit kantstött av lite skador har han imponerat stort i AHL. Efter att ha noterats för tre assist i söndagens 4–2-seger mot Wilkes-Barre/Scranton Penguins kan man till och med kalla säsongen historiskt bra. Det finns nämligen inte många 18-åriga backar i ligans historia som har varit uppe på de nivåerna som Sandin är uppe på just nu.


Statistik: eliteprospects.com

ETT SÄKERT KORT

Nu är det i ärlighetens namn inte många 18-åringar som hamnar i AHL över huvud taget. Avtalet mellan NHL och de kanadensiska juniorligorna i CHL gör att spelare där inte kan spela farmarlagshockey på heltid innan de nått seniorålder. Därför är det mest européer och någon enstaka amerikans som fått testa på det här i modern tid. På så vis är det här lite missvisande. Men med tanke på vilka andra svenska namn som finns på listan tycker jag ändå det ger en fingervisning om vilken nivå Sandin faktiskt håller just nu. Inte minst om man tar hans poängsnitt i beaktning.

Jag skulle inte påstå att han redan nu är nära NHL-spel. Han kommer antagligen att få en ännu mer framträdande roll i Marlies – och förhoppningsvis göra ett JVM till – nästa säsong. Däremot känns han som en given NHL-back på sikt. Sandin kanske inte har den offensiva uppsidan som lagkamraten Timothy Liljegren besitter om han får allt att falla på plats, men han har en stabilitet och en smartness som gör att jag vågar lova att han har goda förutsättningar att spela i en topp fyra-roll i Toronto inom något eller några år.

Om så blir fallet är det inte illa för en spelare draftad sent i första rundan.

*****

Och apropå Maple Leafs/Marlies och deras blågula backbesättning… För inte alltför länge sedan satte sig kollega Peter Sibner sig med Sportsnets Insider och Toronto Maple Leafs-expert Chris Johnston för att prata om Calle Rosén, Sandin, Liljegren och deras framtid i klubben: