Sök
GÖR FRAMSTEG IHOP. Andreas Öhgrens rehabträning hjälper Nicklas Bäckström mot en snabb comeback.
Washington

Svenskens rehabträning ger ”Bäckis” hopp: ”Hoppas och tror att han spelar i premiären”

Det har varit osäkert om Nicklas Bäckström kommer att vara tillgänglig i NHL-premiären nästa månad efter sin höftoperation. Tack vare Andreas Öhgrens rehabträning kan comeback bli av tidigare än planerat. Just nu gör ”Bäckis” fina framsteg med den svenske fystränaren vid sin sida i Washington.
– Jag hoppas och tror att han spelar i premiären, säger Öhgren till hockeysverige.se.

Det finns hopp om att Nicklas Bäckström trots allt kan spela seriepremiären i NHL. En stor anledning till det är svenske fystränaren Andreas Öhgrens rehabträning som den 27-årige NHL-stjärnan från Valbo tagit till sig. Dom båda började samarbeta redan i somras och har fortsatt under närmare två veckor i Washington. Öhgren, som ni tidigare träffat i en lång intervju här på hockeysverige.se, är en mycket uppskattat personlig sommartränare åt bland andra Gabriel Landeskog, Marcus Krüger, Niklas Kronwall med flera. Han var även den som tidigare fick ordning på Henrik Zetterbergs krånglande rygg.

Andreas Öhgren.

För hockeysverige.se berättade Öhgren i natt att hans och Nicklas Bäckströms gemensamma träning har gett ett mycket positivt resultat.
– Nicklas kropp har svarat jättebra. Vi har fått dom resultat som vi hoppats på. Kanske till och med bättre än vi vågat hoppats på.

Har det varit svårt för dig att hitta ett sätt du ska jobba för att få honom spelklar och framförallt frisk?
Både ja och nej. Kroppens funktion är alltid komplext. Men genom att jag alltid följer naturens lagar om gravitation, massa momentum och underlagskrafter, lyssnar och låter Nicklas kropp bestämma vilken progression vi tar samt att vi alltid jobbar med rörelseframgång och aldrig i smärta så får vi ut maximalt vid varje rörelse och minimerar riskerna.

Vad har du lagt tyngdpunkten vid?
Hockeyspelare har generellt rigida/stabila höfter på grund av skridskoåkningen och tunga bilaterala lyft (parallella fötter), så när inte höften kan röra sig optimalt så kommer den kompensera och tyvärr leder det i många fall till in pigment, broskförändringar eller andra problem.
– Tyvärr är det här alldeles för vanligt. Vi som tränare måste verkligen tänka om när det gäller fysträning och bli bättre på att belasta kroppen och, i detta fall, höfterna rätt så att kroppen är redo för hockey och skridskoåkning.
– Så, som svar på din fråga, tyngdpunkten har lagts på fasciabehandlingar, där man jobbar med muskelvävnaden, och mobiliteten för att får full rörelse i höften. Sedan naturligtvis styrka upp så han kan kontrollera sin nya rörlighet i full hastighet.

Vad har Washingtons organisation sagt om din medverkan i rehabiliteringen?
– Dom har varit väldigt positiva till min hjälp. Marcus Johansson hade ryggproblem när jag kom hit så vi började jobba tillsammans också. Nu är han också mycket bättre så ryktet sprider sig så fler och fler spelare i laget frågar och vill ha hjälp, vilket är fanatiskt. Jag blir kvar en vecka längre än planerat på grund resultaten vi fått.

När hoppas du att Nicklas spelar match igen?
Jag hoppas och tror att han spelar i premiären. Men vi kommer inte stressa, det viktiga är att han blir så redo att det inte finns någon risk för bakslag. Det är från april han ska vara som bäst.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur har det varit att jobba med personen Nicklas Bäckström?
– Nicklas är en av dom absolut bästa människor jag träffat i hela mitt liv. Otroligt ödmjuk, omtänksam och snäll kille. En stor förebild för hur en stor idrottsman ska vara. Det märks även varför han är en av världens bästa hockeyspelare med sin inställning och noggrannhet.

Nicklas Bäckström berättar för hockeysverige.se att han också är mycket nöjd och glad över samarbetet med Andreas Öhgren.
– Träningen med Andreas har varit väldigt positiv. Eftersom jag har varit skadad så har han lagt upp ett väldigt bra program till mig och just nu känns det jättebra. Samtidigt kan jag få behandling när man behöver det, vilket känns väldigt viktigt om jag ska kunna komma tillbaka så snabbt som möjligt.

Hur känner du av skadan i dag?
– Som jag sa så känns det väldigt bra idag och hoppas vi kan göra ytterligare framsteg varje dag. Jag kör på is varje dag och fys efteråt, avslutar en optimistisk Nicklas Bäckström.

För Andreas Öhgrens del fortsätter ”rehab-resorna” till NHL.
– I dag ska jag till att börja med att hjälpa (Washingtons backstjärna) John Carlson med hans ryggproblem. Jag var först elva dagar med (Johnny) Oduya i Dallas och nu har jag varit här i elva dagar, men nu ville dom alltså att jag stannar en extra vecka för att hjälpa Marcus och John. Sen blir jag hemma i tre veckor för att sedan åka över till Niklas Kronwall.

 

Den här artikeln handlar om: