Sök
Henrik Zetterberg.
Nyheter

BEKRÄFTAT: HENRIK ZETTERBERG SLUTAR

En av svensk ishockeys finaste karriärer är slut. Detroits general manager Ken Holland bekräftar att Henrik Zetterberg slutar spela ishockey.

Det har varit något av en följetång under sommaren. Kommer Henrik Zetterberg spela ishockey kommande säsong, eller lägger han ner ishockeykarriären trots att tre år återstår på kontraktet? Nu har beskedet till sist kommit. Detroits lagkapten lägger av med ishockeyn.

Anledningen är de återkommande ryggproblem han haft under karriären. Ryggen opererades efter OS i Sotji 2014 och sedan dess har supersvensken spelat mer regelbundet i NHL. Otroligt nog har svensken spelat samtliga matcher i NHL de tre senaste åren, och 77 matcher säsongen dessförinnan. Under den gångna säsongens sista månader spelade han dock nästan bara matcher och deltog i princip inte alls i träningar. Det blev 56 poäng förra säsongen.
– Han härdade ut under två månader, och det var otroligt att se. Men det är en sak att göra det i två månader, det är en helt annan sak när du inte har kunnat träna alls och sen gå in och göra en NHL-säsong. Så det har varit en svår sommar för honom, sade coachen Jeff Blashill under sommaren.

LÄS ÄVEN: SE DET BÄSTA FRÅN HENRIK ZETTERBERGS KARRIÄR

Nu har general manager Ken Holland alltså bekräftat det vi befarade. Efter 960 poäng på 1082 matcher är en av svensk ishockeys finaste karriärer över.

Henrik Zetterberg blir 38 år lagom till NHL:s säsongstart. Han spelade för Detroit sedan 2002, med undantag för lockouten. Han var Detroits lagkapten under sex säsonger och utsågs till Stanley Cup-slutspelets MVP när han och laget vann Stanley Cup för tio år sedan. ”Zäta” har också ett OS- och ett VM-guld, samt ett OS-silver, ett VM-silver och två VM-brons.

Bara fem svenskar, bröderna Sedin, Nicklas Lidström, Daniel Alfredsson och Mats Sundin, har gjort fler poäng än Zetterberg i NHL. Han är på dessutom på nionde plats vad gäller antalet spelade matcher i NHL och är säkert en framtida Hall of Fame-spelare. Detroitlegendarens poängmässigt bästa säsong var 2007/2008 då han gjorde 43 mål och totalt 92 poäng.

LÄS ÄVEN: BODIN – Zäta” fick mig att inse att något stort var på väg att hända med svensk hockey

Den magiska karriären inleddes i Timrå. En klubb han först spelade upp i SHL, och sen var en stor stjärna i även under de två SHL-säsongerna han spelade innan flytten till USA. ”Zäta” kom sen tillbaka under lockoutsäsongen 2004/2005 och vann Elitseriens poängliga efter att ha gjort 50 poäng på 50 matcher. Det blev 128 poäng på 145 matcher i Sveriges högstaliga för Henrik Zetterberg.

Nu har alltså tre av Sveriges största spelare genom tiderna lagt av sedan förra säsongen. Även bröderna Sedin har som bekant tackat för sig.

Den här artikeln handlar om: