Sök
Tomas Montén känner förtroende för sina JVM-målvakter, Adam Åhman, Samuel Ersson och Olle Eriksson Ek.
Nyheter

Tomas Montén om JVM-truppens ‘svaga punkt’: ”Ska bevisa experterna fel”

Under tisdagen presenterade Tomas Montén sin preliminära trupp till JVM i Vancouver och Victoria. Vilka tre målvakter som skulle vara med var ganska självklart men den målvakt som får stå i turneringen är ännu oklart.
– Ingen av dem är solklar etta, säger förbundskaptenen till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Olle Lycksell om JVM-nobben: ”Känns surt”

JVM närmar sig med en rasande fart och om tre veckor släpps den första pucken i turneringen. Sveriges bruttotrupp presenterades under tisdagen utan större överraskningar.

”ALLA TRE MÅSTE KRIGA”

Ett frågetecken inför turneringen är däremot målvaktssidan. Främst handlar det om vem av Adam Åhman, Samuel Ersson och Olle Eriksson Ek som förbundskapten Tomas Montén kommer att sätta mellan stolparna.
– Jag tycker att vi har tre målvakter som spelar på hög nivå, de spelar seniorhockey alla tre här hemma. De har presterat bra i sina klubblag och har även varit bra med oss under säsongen, säger han och fortsätter:
– Det är framför allt tre målvakter som fajtas varje dag om att få spela nästa match. Ingen av dem är solklar etta utan alla tre är i situationen att de måste kriga och det känner vi är väldigt värdefullt. Vi hoppas att någon ska visa oss att de är etta när VM börjar.

BRYTER EN TREND

De senaste turneringarna har Juniorkronorna alltid haft en tydlig förstemålvakt. Vi får gå tillbaka till JVM 2013 för att se när man senast inte hade en klar etta. Då var det Niklas Lundström och Joel Lassinatti som delade på uppdraget.

Efter det har det alltid varit en målvakt som stått de flesta matcherna med en backup. 2014 var det Oscar Dansk, 2015 och 2016 var Linus Söderström ohotad etta, 2017 stod Felix Sandström alla matcher utom en och i förra årets turnering fanns Filip Gustavsson mellan Juniorkronornas stolpar. Enligt Montén har Juniorkronorna varit bortskämda de senaste åren med att ha en tydlig etta.
– De senaste åren har det handlat om att en målvakt har spelat högre upp än de andra. I fjol till exempel hade vi Filip (Gustavsson) som spelade i SHL med Luleå och två backupmålvakter som spelade juniorhockey. Nu har vi istället tre målvakter som alla spelar i Hockeyallsvenskan.

Ser du det som ett problem att det inte finns en förstemålvakt som en stabil punkt man alltid kan lita på?
– Jag känner att vi kan lita på alla tre målvakterna, det är därför jag har tagit ut dem. Jag tycker dessutom att konkurrensen är något bra som kommer få målvakterna att kämpa mer.


Olle Eriksson Ek. Foto: Bildbyrån

”DEN BÄSTE SKA STÅ”

Efter förra årets JVM-final tog några svenska spelare av sig sina silvermedaljer och höll dem i handen. Det fick det internationella hockeyförbundet att agera genom att stänga av de svenska spelarna. En av dem är Olle Eriksson Ek som även är uttagen i årets JVM-trupp. Han kommer därför att missa de två första matcherna.
– Vi vet att Olle är avstängd men vi tycker att han är en viktig ingrediens i vårt lag som den person han är men även att han har spetskvalitéer som målvakt. Han är tillräckligt bra för att vara med, sedan kanske det är en nackdel för honom rent konkurrensmässigt att vara borta två matcher.

Inom media har det höjts tveksamma röster kring målvaktssidan och många menar att det är en av Juniorkronornas svaga punkter. Montén håller inte med utan känner ett stort förtroende för alla tre.
– Vi får se vem som kommer att få stå, det vi vet är att den som är bäst ska få spela. Jag hoppas att målvakterna ska bevisa experterna fel.

”ÅKER FÖR MEDALJ”

De senaste fyra åren har det blivit en silvermedalj för Juniorkronorna. Det är ett revanschsuget landslag som ska åka till Kanada men några gulddrömmar vill inte Montén prata om.
– Målsättningen är att ta sig till slutspel först och främst. Är man inte i slutspel så kan man inte prata om medaljer. Sedan så säger vi alltid att när vi åker på VM så åker vi för att ta medalj, säger förbundskapten Tomas Montén.

Junior-VM går av stapeln den 26 december till 5 januari i Vancouver och Victoria. Sverige ingår i samma grupp som USA, Finland, Slovakien och Kazakstan. Juniorkronornas första match spelas mot Finland och går klockan 04:30 natten mellan den 26 och 27 december.

LÄS ÄVEN: Överraskningen i JVM-truppen: ”Knappt så man kan tro det”

Den här artikeln handlar om: