Sök
SKADOR. Timothy Liljegrens chanser till JVM-spel verkar vara små medan Adam Boqvist har åkt på en smäll under träningslägret, rapporterar Tomas Montén.
Nyheter

Frågetecken och utropstecken inför JVM: ”Fick en smäll på träning”

Fortfarande inget besked gällande Timothy Liljegren och en skada på Adam Boqvist som oroar. Juniorkronornas lagledning kunde glädjas åt en 4–2-seger mot Ryssland på morgonen, men det finns också frågetecken.
– Antingen släpper de honom och låter oss göra en utvärdering här eller så säger de ”vi vågar inte” och säger nej, säger Montén till hockeysverige.se angående Liljegren.

LÄS ÄVEN: Positivt besked inför JVM – Juniorkronorna vann första träningsmatchen

Juniorkronorna gick segrande ur den första träningsmatchen mot Ryssland tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid. Men samtidigt vill inte förbundskaptenen Tomas Montén dra för stora växlar av 4–2-vinsten i Kelowna.
– Det är det ju alltid trevligt att vinna, men jag måste vara klyschig och säga att det viktigaste är att spela bra. Det är det som gör en gladast i tränarhjärtat, att man ser linjer och ser det man vill se, säger han till hockeysverige.se.

Juniorkronorna vann skotten med 36–18 och skapade en hel del bra chanser under matchens gång. Skottstatistiken speglar emellertid inte matchen helt, menar Montén.
– Ryssarna spelar avvaktande och låter oss få matchen dit vi vill. Jag minns en match inför JVM för två år sedan när vi slog dem med 5–0 i Kingston och sedan förlorade bronsmatchen. Möter vi dem igen så vet vi att de kommer att vara bättre än i dag, säger han.
– Hade det slutat 3–3 i stället för 4–2 hade jag inte protesterat,

I målet fick Samuel Ersson och Adam Åhman stå halva matchen var.
– Jag resonerade som så att eftersom Olle (Eriksson Ek) är avstängd två matcher så var det en bra värdemätare för de andra två att få spela här. Sedan får vi se hur vi väljer att disponera dem i matchen mot Danmark (natten mot söndag). Båda var i alla fall bra. Det är ett speciellt test att få dela på en match så här, säger Montén.

BROBERG IMPONERADE I DEBUTEN I JUNIORKRONORNA

Vilka spelare utmärkte sig i övrigt?
Erik Brännström är ju bra och det förväntar sig alla också. Rasmus Sandin gjorde sin första match med oss så han är en ny bekantskap på så vis, men han såg mobil och bra ut,
– Sedan måste jag nämna Philip Broberg också. Han är den enda som inte spelat på den här nivån tidigare, men han tog verkligen för sig.
Lucas Elvenes gör ett par poäng också och spelar fram till avgörandet. Sedan var Jacob Olofsson riktigt bra. Han avgjorde också i den overtime tre-mot-tre som vi spelade extra efter matchen. Han stod ut, så det var kul.

Ni hade Erik Brännström som kapten i den här matchen, blir det han som kommer att bära C:et?
– Vi kommer avvakta med att utse en kapten, vi väntar tills truppen är satt helt enkelt. Vi brukar rulla runt på olika spelare under träningsmatcherna. Nu var Brännström kapten och Rickard Hugg assisterande.

Fyra spelare var inte ombytta mot Ryssland. Utöver Olle Eriksson Ek saknade Sverige även Adam Boqvist, Fabian Zetterlund och Isac Lundeström.
– Isac landar i morgon och spelar mot Danmark, meddelar Montén.
– Boqvist fick en smäll på träning, klev av men var på is i dag utan kontakt. Man blir alltid lite orolig såklart, men de behandlar honom och vi är lediga i morgon, så vår förhoppning är att han ska kunna gå för fullt på torsdag. Vi får se, men vi måste testa också. Det är bara ett antal dagar kvar innan turneringen startar.

Med Timothy Liljegren och hans fotledskada är det status quo. Backen, som spelade JVM förra året, rehabar tills vidare i Toronto. Maple Leafs general manager Kyle Dubas uttalade sig tidigare i veckan om att det inte ser speciellt ljust ut för den svenske backen, men att han har förståelse för att han vill satsa allt för att ge sig själv en chans att spela JVM.
– Jag har ingen kontakt med honom (Dubas), utan deras rehabansvarige. Men det är som jag har sagt hela tiden, antingen släpper de honom och låter oss göra en utvärdering här eller så säger de ”vi vågar inte” och säger nej. Det är bara att vänta och se.

Den här artikeln handlar om: