Sök
Washington
BODIN: Svenskarna som kan bli trejdade innan deadline

I natt fick Pontus Åberg byta klubb – igen. Han är antagligen inte den sista svensken som gör det innan NHL trade deadline inträffar måndagen den 25 februari. Här tar jag en titt på ett gäng andra svenskar som kan flyttas innan fönstret stänger.

Nattens Pontus Åberg-trejd kanske inte kom som en chock, men det var ändå med förvåning jag mottog pressmeddelandet från Minnesota Wild. Efter att inte riktigt ha fått fotfäste i Edmonton Oilers kändes det som 25-åringen hittade rätt i Anaheim Ducks, dit han kom via waivers alldeles innan säsongsstarten. Han fick speltid med Ryan Getzlaf och Rickard Rakell i toppkedjan, producerade och såg ut som rena fyndet för Ducks.

Det var då.

Efter sitt sista mål för Ducks 18 december gick han poänglös i sju raka matcher och blev till och med petad med jämna mellanrum. I takt med att förlustraden växt sig allt större för Anaheim har frustrationen bland både fans och lagledning ökat. De flesta har riktat sin ilska mot coachen Randy Carlyle, men general managern Bob Murray riktade den i stället mot spelartruppen och satte i veckan i gång att göra förändringar i ett febrilt tempo.

Bara i natt och under morgonkvisten hann han genomföra tre transaktioner. En av dem såg alltså Pontus Åberg försvinna till Minnesota Wild i utbyte för jämngamle AHL-stjärnan Justin Kloos. En scout jag pratade med under JVM hyllade Kloos som en av farmarligans främsta spelare, ”definitivt mogen för NHL-spel”. Jag antar att Ducks ser något i honom som man inte såg i Åberg. Eller så gör man bara bytet för att skapa någon slags ”kulturförändring”, ”sända signaler” eller något annat som hör det lite mer gammalmodiga ledarskapet till.

Personligen har jag svårt att se att några av de förändringar Ducks gjort de senaste dagarna ska utmynna i några större resultat, men det är stoff för en annan krönika…

I dag är jag mer sugen på att kika på andra svenskar som kan följa i Åbergs fotspår och bli trejdade innan deadlinen 25 februari. Det finns nämligen ett par riktigt intressanta namn som figurerat i rykten senaste tiden. Jag har plockat ut sex spelare som jag tycker är extra intressanta:

JAKOB SILVERBERG (ANAHEIM DUCKS)

Om vi börjar med att stanna ett tag i Anaheim Ducks har ni säkert sett Jakob Silfverbergs namn fladdra förbi i raderna. 28-åringen sitter på ett utgående kontrakt och kan bli unrestricted free agent 1 juli. Helst av allt vill Ducks givetvis behålla honom, något som Bob Murray underströk i en intervju med TSN tidigare i veckan:
– Vi kommer att försöka få honom sajnad. Vi jobbar på det just nu och vi får se vad det leder till. ”Silvy” vet exakt var vi står. Han är en bra hockeyspelare. Han är en av dem som står upp och som man kan räkna med. Jag ska ta chansen att försöka säkra honom. Vi får se var det leder.

Problemet för Ducks är att vi pratar om en spelare som säkert kan få norr om fem miljoner dollar per säsong på öppna marknaden. Klubben har traditionellt sett inte spenderat ändå upp mot lönetaket, utan följt en intern budget. Med tunga kontrakt på åldrande och skadeförföljda veteraner som Ryan Kesler och Corey Perry ter det sig osannolikt att Ducks ska kunna skriva ett längre kontrakt med Silfverberg utan att han tar en rejäl ”hemmarabatt”. Det kan öppna för en trejd. Fortsätter laget att förlora och hamnar på efterkälken i jakten på en slutspelsplats lär den chansen öka. Mycket kan dock kokas ned till hur gärna Silfverberg vill stanna i O.C. Kan han tänka sig att stanna till ett rabatterat pris?

Fotnot: Silfverberg är på skadelistan med en underkroppsskada just nu med en day-to-day-status..

GUSTAV NYQUIST (DETROIT RED WINGS)

Lite under radarn upplever Gustav Nyquist sin kanske bästa NHL-säsong i karriären. Bra tajming! Liksom Jakob Silfverberg kan 29-åringen bli unrestricted free agent efter säsongen och testa öppna marknaden om han så önskar.

Med tanke på att Detroit Red Wings befinner sig i en slags generationsväxling ter det sig naturligt att man försöker sälja av Nyquist som rental för att säkra upp en tillgång för framtiden. Forwarden sitter på en no trade-klausul vilket innebär att han kan styra en del av sitt öde själv.
– Jag tror inte jag vill börja spekulera i det riktigt än, svarade han på The Athletics fråga om hur han tänker kring klausulen förra veckan.

Nyquist har 40 poäng (11+29) på 48 matcher. Håller han det tempot säsongen ut är det inte orimligt att tro att han kan få ett femårskontrakt värt runt 5,5-6 miljoner dollar per säsong. Detroit har antagligen råd/lönetaksutrymme att behålla honom, men frågan är om det ligger i deras intresse när det kommer yngre spelare underifrån som man behöver ge utrymme att växa.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

MARCUS JOHANSSON (NEW JERSEY DEVILS)

Ännu en spelare som kan bli unrestricted free agent till sommaren. Marcus Johansson har haft två jobbiga år sedan han kom till New Jersey Devils från Washington Capitals. Inte nog med att han fick se en hel del nära vänner och tidigare lagkamrater fira en efterlängtad Stanley Cup-triumf i somras, själv har han dessutom varit hårt skadedrabbad och haft problem med produktiviteten den här säsongen. Till råga på det har Devils tappat allt momentum man hade i fjol och ser med stor sannolikhet ut att missa slutspel.

Att sälja av Johansson för tillgångar som man kan ha nytta av i framtiden verkar rimligt. Inte minst då man behöver kraftsamla ekonomiskt för att försöka säkra fixstjärnan Taylor Halls framtid i klubben innan han kan bli free agent sommaren 2020. Frågan är bara vad man kan få för Johansson efter en säsong som inte levt upp till förväntningarna? Ett andraval i draften?

ALEXANDER EDLER (VANCOUVER CANUCKS)

Alexander Edler är Vancouver Canucks största trotjänare sedan tvillingarna Sedin avslutade sina karriärer i fjol. Han har spelat närmare 800 NHL-matcher för klubben sedan debuten under säsongen 2006/07. Nu sitter han på ett utgående kontrakt och kan bli unrestricted free agent i sommar. Chansen att han byter klubb? Rätt liten, tror jag.

Edler trivs ypperligt i Vancouver och ser det som sin hemstad vid det här laget. Han har bildat familj där och har en fullskalig no trade-klausul som egentligen ger Canucks väldigt små möjligheter att trejda honom över huvud taget – om han inte själv bestämmer sig för att han vill det.

Men det finns ett stort men… Canucks kan komma överens med Edler att man trejdar honom till en utmanare och sedan ger honom en kontraktsförlängning till sommaren när han beträder öppna marknaden. Vi har sett rätt få sådana lösningar i NHL tidigare – Roman Polák återvände till Toronto efter en kort sejour i San José 2016 och Antoine Vermette kom tillbaka till Arizona efter att ha vunnit Stanley Cup med Chicago 2015 – men i det här fallet är det något som skulle gynna båda parter. Edler får en chans att vinna Stanley Cup som han inte kommer att få i Vancouver den här säsongen. Canucks får en extra tillgång som ger klubben en ännu bättre chans att gå stärkta genom sin generationsväxling, som ser betydligt mer lovande ut efter Elias Petterssons magnifika intåg i laget.

Långsökt? Kanske. Men det finns ändå en rimlighet i det här. Alexander Edler är fortfarande en riktigt bra back som jag tror de flesta toppklubbar i ligan skulle finna intresse för samtidigt som han kommer att fylla en funktion som mentor åt de yngre backarna i Vancouver på sikt.

CARL HAGELIN (LOS ANGELES KINGS)

Trejden som tog Carl Hagelin från Pittsburgh Penguins till Los Angeles Kings har inte varit någon höjdare för svensken. En skada höll honom borta i en och en halv månad och det har bara blivit två assist på tio matcher i nya klubben. Samtidigt har Tanner Pearson, som gick i motsatt riktning, varit rätt produktiv och mäktat med 8+5 på 30 matcher i Pittsburgh.

Hagelin har ett utgående kontrakt och det är rätt tydligt att han inte har någon framtid i Kings, som var borta från slutspelsracet i november. De behöver bli yngre och snabbare innan de kan kika framåt och uppåt. Hagelin är visserligen snabb, men har passerat 30-strecket och passar knappast in i klubbens framtidsplaner.

Även om den här säsongen inte har varit en höjdare för svensken finns det säkerligen ett stort intresse bland topplagen i ligan att förstärka en tredje- eller fjärdekedja med en tvåfaldig Stanley Cup-mästare. Utbytet lär inte bli stort, men Kings slipper i alla fall gå tomhänta efter vad som måste klassas som en dålig trejd.

ANDRÉ BURAKOVSKY (WASHINGTON CAPITALS)

André Burakovsky sitter också på ett utgående kontrakt. Skillnaden jämfört med de föregående spelarna är att 23-åringen ”bara” är restricted free agent. Det innebär att klubben har hans rättigheter bara de erbjuder honom ett kvalificerande bud i sommar.

Av tonerna från den amerikanska huvudstaden att döma har Capitals och svensken kommit till vägs ände med varandra. Potentialen finns tveklöst där, men av någon anledning har Burakovsky inte fått det att stämma den här säsongen och han har fått se flera matcher från läktarplats. Att han blivit omkörd av en del yngre spelare, inte minst Jakub Vrána, har inte förenklat hans situation. En chans i en klubb som kan ge honom en topp sex-roll – eller i alla fall möjligheten att visa upp sig – skulle kunna gynna hans utveckling. I Capitals tycks dörren för det vara stängd.

Den här artikeln handlar om: