Sök
4.07752763 Oct 11, 2018; Buffalo, NY, USA; Buffalo Sabres defenseman Rasmus Dahlin (26) skates with the puck during the second period against the Colorado Avalanche at KeyBank Center. Mandatory Credit: Kevin Hoffman-USA TODAY Sports IBL …
Nyheter

”Den tiden, året innan draften, är den värsta tiden du kan gå igenom”

Rasmus Dahlin gör succé under sin rookiesäsong i NHL och skriver ny historia var och varannan dag. Säsongen innan han åkte över till Nordamerika var däremot väldigt tuff för 18-åringen.
– Den tiden, året innan draften, är den värsta tiden du kan gå igenom, säger supertalangen till GP.

Ni vet hur det varit, ni har läst rubrikerna. Rasmus Dahlin gör en fullkomligt fenomenal första säsong i NHL och är en av de största talangerna som Sverige fått fram genom tiderna.

Det var klart redan långt innan han draftades att han skulle gå först av alla. Den kallades för ”The Dahlin Draft” och han hyllades gång efter annan för sitt spel ute på isen. Utanför isen var snacket tufft för den dåvarande 17-åringen.

”VÄRSTA TIDEN DU KAN GÅ IGENOM”

Han kände att det var väldigt mycket press på honom och att det blev tufft mentalt att leva upp till de otroligt högt ställda förväntningarna.
– Den tiden, året innan draften, är den värsta tiden du kan gå igenom. Det är mycket som händer, många som vill prata med en. Det är inte att bara komma till hallen och tro att du ska spela hockey. Det är mycket som är nytt. Det var ett tufft år, det var det. Men det var också lärorikt, säger Dahlin i en intervju med Göteborgs-Posten.

Även fast det inte märktes ute på isen då Dahlin sköt 20 poäng på 41 matcher i Frölunda så hade han svårigheter att fokusera på hockeyn. Han hade svårt att koppla bort det som hände utanför och kunde inte slappna av under träning eller match.
– Ja, ibland kom jag ut på isen och tänkte bara på allt runtomkring. På scouter och allt vad det var. Men jag försökte. Det gick hyfsat. Men det var några matcher då jag var helt borta, för jag visste att det var nån scout där. Jag var nervös. Så de killar som går igenom det där året nu … jag har respekt för de grabbarna.

”HITTAT ETT LUGN I VARDAGEN”

Efter att han kom till Buffalo har det blivit bättre. Draften gick smidigt för Rasmus Dahlin som valdes först som väntat. Efter det har han kunnat fokusera på sitt spel. Surret om honom är fortfarande där men han känner inte samma press att leverera.
– Det har gått svinfort den här säsongen. Det är bara 30 matcher kvar. Jag känner att jag har fått all den hjälp som jag behöver. Jag har hittat ett lugn i vardagen – och det har speglat sig ute på isen också. Jag har vuxit som människa. Jag har blivit mycket, mycket bättre.

Det syns verkligen ute på isen. Rasmus Dahlin har bara blivit bättre och bättre i NHL och har fått mer och mer förtroende. Han är den spelaren som snittar tredje mest istid per match i Buffalo Sabres. Hans 30 poäng är femte bäst av en back som ännu inte fyllt 19 år, genom tiderna. I november blev han också utnämnd till månadens rookie i hela NHL.

 

Rasmus Dahlin fortsätter att jaga rekord men främst jagar han nu ett slutspel med Buffalo. I skrivande stund har Buffalo Sabres två poäng upp till Pittsburgh Penguins som ligger precis ovanför slutspelsstrecket på den östra sidan av NHL.

Den här artikeln handlar om: