Sök
Christoffer Rifalks storspel igår säkrade Oskarshamns plats i SHL-kvalet mot Timrå.
Nyheter

KÅGSTRÖM: Det här var revansch i sin renaste form

Christoffer Rifalk stod för ett misstag i den fjärde finalmatchen som hade kunnat knäcka vilken målvakt som helst. Då klev han fram och såg till, nästan på egen hand, att Oskarshamn nu bara är fyra vinster från en SHL-plats den kommande säsongen.

Det var inte utan att man satt där hemma i tv-soffan med en liten klump i magen när Christoffer Rifalk passade bort Oskarshamn i förlängningsavgörandet i match 4. Kalixsonen hade återigen stått för en fin insats mellan stolparna för smålänningarna när han stod för det ödesdigra misstaget som kostade Oskarshamn chansen att avgöra den hockeyallsvenska finalen på hemmais. Som gammal målvakt känner man alltid lite extra för just målvakterna i sådana situationer och man har även en liten vetskap hur svårt det kan vara att bara släppa misstaget och gå vidare.

Det var ett misstag som hade kunnat knäcka många unga målvakter.
Det knäckte inte Christoffer Rifalk.

I den femte och avgörande matchen mot AIK inför en kokande hemmapublik på Hovet var Rifalk isens överlägset bästa spelare i gårkväll. 22-åringen såg precis så där lugn och säker ut som han gjort under hela säsongen mellan Oskarshamns stolpar. Förutom att rädda de förväntade skotten så stod han också för en rad, i mina ögon, helt matchavgörande räddningar – speciellt när matchen fortfarande stod och vägde.

LÄS ÄVEN: Succémålvakten har byggt vidare på fjolårets framgångar: ”Väldigt nöjd än så länge”

Till råga på det så var han totalt orädd i spelet med klubban. Rifalk har blivit känd för sitt fina spel med målvaktsklubban och egentligen ska man väl inte vara förvånad vad han kan åstadkomma med i spelet med klubban, men med tanke på vad som hade hänt 48 timmar tidigare hemma i Oskarshamn måste jag ändå säga att jag blev otroligt imponerad, minst sagt.

Vissa kanske tycker att det är en självklarhet att bara kunna glömma sina misstag och gå vidare, men ishockey är en så pass psykologisk sport – mycket mer än vad man tror – så att komma upp med en sådan här insats bara två dygn efter debaclet i match 4 visar prov på en mental styrka som jag inte kan låta bli att imponeras något enormt av.

Jag kom på mig själv sitta med ett stort, brett leende hemma i tv-soffan när jag betraktade Rifalks uppvisning på Hovet igår. Det är så här revansch ser ut i sin renaste form.

***

Jag måste också passa på att hylla Oskarshamns tränare Håkan Åhlund som valde att fortsätta med Rifalk mellan stolparna till den femte matchen. Det hade varit lätt att ställa Adam Åhman, som även han är en riktigt bra säsong bakom sig, efter det som hände hemma i Oskarshamn. Nu satsade Åhlund på Rifalk och snacka om jackpot.

***

Oavsett om Oskarshamn spelar i SHL nästa säsong eller inte (jag tror, tyvärr för Oskarshamns del, att Timrå blir för svåra) är jag helt övertygad om att Christoffer Rifalk spelar SHL-hockey till hösten. Det grundar jag inte på hans insats igår, utan hans utvecklingskurva har gått spikrakt uppåt sedan flytten från Kalix för ett och ett halvt år sedan och det spel han visat upp i Oskarshamn håller definitivt på SHL-nivå. Visst, han har haft god hjälp av ett otroligt solitt försvar i Oskarshamn, men samtidigt hade smålänningarna inte varit där de är idag utan Rifalk.

Var kan han tänkas hamna då? Tja, vem vet. Jag hade gärna sett en återkomst till Norrbotten och Luleå, där han spenderade sin juniortid, och hur målvaktstränaren Gusten Törnqvist hade kunnat förädla talangen. Kanske skulle Rifalk kunna vara en arvtagare till en flyktande Joel Lassinantti på sikt?

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om: