Sök
Nyhet
BJURMAN: En inbjudan till livet inuti NHL-cirkusen

Välkommen till Per Bjurmans värld. I sin första krönika för hockeysverige.se bjuder han in sina läsare till att få uppleva NHL från insidan. En inbjudan till att uppleva atmosfären – dofterna, ljuden och smakerna – som omger världens bästa hockeyliga.

LÄS ÄVEN: Välkommen till hockeysverige.se, Per Bjurman

NEW YORK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sorry.
Det är ingen ny, raffinerad expert som härmed har äran att avlossa sin första krönika för Hockeysverige.se.

Som de vet som känner mig efter fjorton år som Sportbladets NHL-penna får jag inte i första hand puls av att analysera till exempel Nicklas Bäckströms så kallade possession-siffror. Det är hur det ser ut i hans ögon, och varför, inför en Game 7 när alla barndomens drömmar kan slå in jag helst febrar om i mina olika spalter och forum. 

Jo, visst – under de tusentals matcher jag bevakat här borta sedan hösten 2005 har ett och annat även om själva ”produkten” fastnat och det händer att jag har alla möjliga synpunkter på varför Tampa Bay Lightning nog ändå är laget som bryter President’s Trophy-förbannelsen och vinner Stanley Cup i vår, hur Pete DeBoer borde formera San Jose Sharks powerplay och det självklara i att Robin Lehner åtminstone ska vara en av de tre målvakter som nomineras för Vezina Trophy. 

Men att jag en gång förälskade mig i NHL och inte kan komma på något annat i tillvaron som är lika berusande roligt som att sitta på pressläktaren i PPG Paints Arena, Rogers Place eller TD Garden en riktigt stor kväll har lika mycket, om inte mer, att göra med inramningen som det faktum att det råkar vara världens bästa spelare som går i clinch på isen några läktaretage nedanför.

GRILLOSET LIGGER SOM EN DIMMA ÖVER NEJDEN…

Och mer än något annat vill jag försöka dela med mig av den upplevelsen; skapa lite närvaro och se till att den som läser får vara med och förnimma hur det känns när hela Bridgestone Arena i Nashville exploderar efter en Filip Forsberg-missil i nättaket och 20 000 börjar dansa till Tim McGraws ”I Like It, I Love it” i bänkraderna, hur Broadways skarpaste spotlights blänker med alldeles särskild sorts magi i den nyspolade isen på Madison Square Garden innan matchvärmningen en lördagkväll med Islanders på visit från Long Island, hur det dånar i hela mäktiga hockeykatedralen Bell Centre i ögonblicket då Shea Weber dammar ett slagskott i kortplanket, hur grilloset ligger som en dimma över nejden när Carolina-fansen håller tailgate-party utanför PNC Arena i en skogsdunge strax väster om centrala Raleigh, hur de klassiska dofterna av fuktig trunk och isoleringstejp och suspensoarsvett tränger igenom även i luxuösa, heltäckningsmattedraperade omklädningsrum som Toronto Maple Leafs i Scotiabank Arena, hur publikens vrål under nationalsången i United Center i Chicago bara blir högre och högre och till slut mest påminner om en jetmotor på högvarv, hur själva luften liksom tjocknar av förväntan och ångest under andra övertidsperioden i en avgörande konferensfinal i Staples Center i Los Angeles och hur det är att vara nära unga män som inser att triumfen de längtat efter med sådan hetta sedan de som små knattar låg sömnlösa i sina smala sängar och såg månljuset reflekteras i ”Foppa”- och Teemu Selänne-planscherna på pojkrumsväggen är i inom räckhåll – eller på väg ryckas ifrån dem. Vad som händer då, vad de känner och tänker och säger och hur de ser ut när de gör det.

Där har vi det igen. Blicken – och det som brinner i bröstkorgarna – hos de som går ut för att spela en finalmatch där Stanley Cup-bucklan ligger i potten intresserar mig mer än hur många skott de avlossade matchen innan…

JAG KAN VERKLIGEN INTE VÄNTA…

Så låt oss exempelvis säga att Arizona Coyotes fullbordar säsongens skräll och Niklas Hjalmarsson därmed faktiskt får chansen att tangera svenska rekordet i överdimensionerade ringar. Då ska nog den som vill veta mer om vad det, i teknisk och taktisk mening, är som gör honom till en så superb defensiv klippa vända sig någon annanstans.

I den här spalten kommer det handla om hans kärnfulla personlighet, besjälade inställning  och oböjliga karaktär, identisk med den som Vilhelm Moberg skildrade hos andra smålänningar som, i en helt annan, tid lämnade stenrösena i Eksjö-trakten för att erövra Amerika. Han är en hockeyns Karl-Oskar; omöjlig att betvinga när han är nära sitt mål, redo att utsätta sig för vilka plågor som helst för att nå ända fram. Hur skulle man inte vilja fördjupa sig i de dragen?

Well, vi vet alldeles strax om ”Hammer” kommer vara med på festen igen eller inte. Den börjar om ganska precis två veckor – och jag kan verkligen inte vänta.

OFRÅNKOMLIGT KLIMAX

Som Mats Sundin konstaterade i sitt sommarprogram för några år sedan:
Inget i det civila livet, i några sammanhang, kan matcha atmosfären inför en Stanley Cup-duell.  

Det påståendet behöver man inte vara spelare för att instämma helhjärtat i, även om den emotionella laddningen hos dem naturligtvis överträffar allt vi vittnen kommer i närheten av.

Den sprakande elektriciteten i en NHL-stad när allting skruvas upp mot ofrånkomligt klimax och inte bara säsonger utan hela karriärer kan komma att definieras drabbar alla. Den får hjärtat att dunka, kinderna att hetta och dopaminet att pumpa genom hela systemet.  

Slikt kommer det handla mycket om på detta utrymme framöver.

De ”underliggande siffrorna”?

Kanske inte så mycket.

Det är ju, egentligen, ingen expert som skriver här…

Per Bjurmans blogg på Sportbladet:
https://bloggar.aftonbladet.se/perbjurman/

Per Bjurmans och Jonathan Ekeliws podcast på Sportbladet:
https://podcast.aftonbladet.se/p/nhl-podden-med-bjurman-och-ekeliw/

Idag 19:00
Leksands IF - IK Oskarshamn
1 1.73
X 4.40
2 3.90
Idag 19:00
Frölunda Indians - Djurgårdens IF
1 1.68
X 4.50
2 4.10
Idag 19:00
IF Malmö Redhawks - Färjestads BK
1 2.35
X 4.20
2 2.50
Idag 19:00
HV 71 - Luleå HF
1 2.32
X 3.95
2 2.65
Idag 19:00
Linköping HC - Skellefteå AIK
1 2.63
X 4.00
2 2.30
Idag 19:00
Växjö Lakers HC - Örebro HK
1 2.20
X 4.10
2 2.70
Idag 19:00
Rögle BK - Brynäs IF
1 1.82
X 4.35
2 3.50
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten