Sök
SHL
KARLSSON: Joel Lundqvists tackling

Jag brukar försöka undvika ämnet ”avstängningar”. Men i det här fallet behöver jag skriva av mig lite…

UPPDATERING: Joel Lundqvist frias

De som följt mig vet att det inte finns något ämne jag brinner så lite för inom hockeyn som ”avstängningar”. Jag tycker det är så tröttsamt att det tycks vara det enda folk bryr sig om numera. Men idag kommer ett besked som i min värld kan rita om hockeykartan. Eller SHL-kartan i alla fall.

Om Joel Lundqvist stängs av för sin tackling mot Jens Olsson är det, något överdrivet, slutet för hockeyn som vi känner den här hemma i Sverige. Han kan omöjligt stängas av för den, menar jag.

Tacklingar är en del av ishockeyn och om den ska få fortsätta vara det måste vi ställa krav på spelaren som tar emot en tackling också. Om Jens Olsson blev skadad för det som hände igår är det djupt olyckligt – men jag tycker inte Joel Lundqvist ska stängas av. Jag kan till och med köpa att Lundqvist får matchstraff för checking to the head, för det kanske ändå ska vara någon konsekvens för en tackling mot huvudet. Men alla sådana incidenter behöver inte leda till avstängningar. Eller ens anmälningar, för den delen. När det väl hamnar på Disciplinnämndens bord känns det nämligen som att de känner sig ”tvungna” att stänga av, trots att det inte borde vara fallet.

I slowmotion ser det ut som att Joel har hur mycket tid som helst att stanna upp och byta åkriktning men sanningen är en annan. Det är en okej satsning som tar extremt otydligt, och i min värld är det matchstraff han fick igår straff nog. Han fick 5+20 och missade de sista 17 minuterna av matchen. Det kan räcka.

Formuleringen är också så himla märklig.
”Tacklingen hade kunnat undvikas om Lundqvist istället åkt efter pucken”. Avdelning: Åh fan.

I min värld är det förstås givet att huvudtacklingarna måste bort från ishockeyn. Men då ska vi fokusera på de huvudtacklingar som faktiskt är farliga och idiotiska. Inte de som snarare känns som en olycka.

För övrigt: Oj, vad bra Frölunda var igår. Hur ska Malmö kunna vinna en match i Scandinavium, undrar man ju nu? Frölunda känns helt orubbliga på hemmaplan för tillfället.

Den här artikeln handlar om: