Sök
SHL
SKOGLUND: Tio tränare jag skulle vilja ge huvudansvar i SHL

”Det är bara samma gamla gubbar som vandrar runt”, är ett vanligt mantra när SHL:s huvudtränare diskuteras. Men hur ser det ut underifrån då? Finns det några spännande namn att ställa i ett SHL-bås i framtiden? 

För det första så håller jag inte med om påståendet ovan. Jag tycker att vi med jämna mellanrum får in nya och fräscha namn i SHL-båsen. Johan Pennerborn exempelvis är inne på sin blott andra säsong som headcoach i SHL. Djurgårdens Robert Ohlsson gör sin tredje. Niklas Eriksson blev uppgraderad i Örebro under säsongen och gjorde det med den äran. Bara för att nämna några exempel.

Men, nog om det.

Jag har tittat runt lite efter tränare som jag skulle vilja se i framtiden i en roll som huvudtränare i SHL. Spännande namn som aldrig riktigt testats på allvar i den rollen i vår högsta liga tidigare. Jag fann en hel del intressanta herrar, men begränsade mig till att endast ta med tio namn.

Niclas Högberg

46-åringen har en lång tränarkarriär bakom sig, men har kanske för den bredare allmänheten gjort sig mest känd som Leif Boorks företrädare i Damkronorna. Högberg var förbundskapten mellan 2010 och 2014. Dessförinnan var han huvudtränare för U18-landslaget under tre VM-turneringar och knep två bronsmedaljer på dessa.

Klubbmässigt så har han bara figurerat i trakterna av Kungsbacka och 2016 plockade han upp Hanhals i Hockeyettan. Efter ett sabbatsår var han tillbaka i klubben 2017 och den här säsongen tog hem dem för första gången till Allettan.

Vad man hör om Högberg så är det bara positiva ord och han känns som en tränare som med tålmodigt arbetet kan krama ut det mesta ur en begränsad spelartrupp.

Pär Johansson

Har kanske mest gjort sig känd för att ha agerat som en av Roger Rönnbergs assisterande under tre säsonger i Frölunda. Men Johansson har flera säsonger bakom sig som huvudtränare i den danska ligan och dessutom stod han bakom Jeremy Colliton i Moras bås under en allsvensk säsong.

Han jobbar numera med utveckling i HV71 och efter att ha intervjuat honom om detta i höstas så känns det som han vill ge det en rejäl chans. Men, vem vet. Suget efter att stå i ett SHL-bås igen kanske återkommer och då lär den här herren ha en hel del att erbjuda.

En välutbildad tränare som utstrålar lugn.

Fredrik Söderström

Det har varit snack om Söderström till SHL i flera säsonger nu. Om jag skulle behöva peka ut endast en av dessa tio på listan som jag skulle vilja se i ett SHL-bås så är han den givna kandidaten.

Han står för ett modernt ledarskap, kombinerat med ett enormt hockeykunnande och jag är fullständigt övertygad om att det här skulle bli en succé.

Rutin och kunnande saknas sannerligen inte. Efter att ha coachat juniorer hemma i Leksand och tränat Nynäshamn i divison två under några säsonger, så klev han in som assisterande i det då allsvenska laget Nyköping. Efter en säsong som huvudtränare där och ytterligare två i samma roll i Olofström, tog han klivet till Oskarshamn där han blev kvar i hela sex år. Numera tränar  han Storhamar i Norge och förutom ett inhemskt mästerskap så tog han dem vidare från gruppspelet i CHL.

Thomas Paananen

Våren 2017 kastades han rätt in i hetluften när i kvalserien fick ta över huvudansvaret i Västerås från Christer Olsson. Paananen lyckades inte hålla Västerås kvar i andraligan, men det han lyckats med därefter kan inte beskrivas som annat än en succé.

Det blev bara en säsong i Hockeyettan och återkomstsäsongen i Hockeyallsvenskan slutade i en tredjeplats i tabellen.

En strukturerad tränare med en tydlig spelidé, dessutom involverar han spelarna.

Klas Östman

Många höjer en lans för att Klas Östman ska få chansen som LHC:s nye huvudtränare. Jag kan faktiskt för lite om honom för att göra en egen bedömning. Men man ska ju lyssna på sin kunniga omgivning och när man hör om hur han är som tränare så måste jag erkänna att det vattnas lite i munnen.

Jobbar just nu som backcoach i Linköping och ska vara en fena på unga spelare, det bevisas ju inte minst av alla guldkorn i försvarsleden som kommit fram därigenom de senaste åren.

Har en gedigen bakgrund som juniortränare i Leksand och Linköping och dessutom har han varit assisterande för Tjeckiens U17-landslag. Efter tvåsäsonger som assisterande i Frölundas SHL-lag kom han åter till Linköping där han har samma roll nu.

Håkan Åhlund

Det var som att domedagen anlänt till Oskarshamn, där båtar går på land, när det för ungefär ett år sedan stod klart att Björn Hellkvist skulle lämna för Modo. Hellkvist hade ju då precis tagit Oskarshamn till ett sensationellt playoff mot Leksand.

Men faktum är att Håkan Åhlund gjort det ännu bättre och laget befinner sig just nu i direktkval mot SHL. De befinner sig inte där med hjälp av tunga spelarnamn, utan med ett finurligt spelsystem. Ett system som Åhlund även nådde framgång med i Pantern.

Här är det viktigt att inte glömma bort hans assisterande Fredrik Hallberg. Det känns som de två kompletterar varandra bra och det är ju inte utan att man undrar vilka Patrik Sylvegård slår en signal först om det nu skulle visa sig ligga någon sanning i ryktet om Peter Andersson till Örebro.

Tomas Mitell

Han blir inte kvar i AIK och frågan är vart han hamnar härnäst. Linköping kanske? Hursomhelst så är Mitell en av alla dessa spännande tränare just nu. En taktisk och analytisk tränare som är bra på att utveckla individen.

38-åringen fanns med på Moras bänk bakom Jeremy Colliton när de tog klivet upp i SHL för två år sedan. Sedan dess har han haft huvudansvaret i AIK. Det känns som att tiden nu är mogen för större uppgifter.

Mattias Karlin

Mattias Karlin är ett av Hockeysveriges hetaste framtidsnamn som tränare och han gjorde bra ifrån sig den lilla tiden han fick i Mora ifjol innan han och hans assisterande Mikael Johansson oförklarligt fick kicken.

Kom till Västervik första gången 2011, då låg de i divison två, och han förbättrade klubbens resultat för varje säsong under sex år innan han 2017 flyttade till Mora. Men efter sparkningen där återkom han förra våren till Västervik och räddade kvar dem i allsvenskan via kvalserien.

Har under flera år nämnts som ett framtidsnamn i svensk hockey och snart borde det vara dags att han blir någon SHL-klubbs långsiktiga lösning.

Karl Helmersson

Jag börjar bli mer och mer övertygad om att det här är ett namn för högre nivåer än Hockeyettan. Jag minns att jag i detta blogg-inlägg till och med föreslog honom som ny LHC-tränare efter Tommy Jonsson.

Det kanske är något år för tidigt, vad vet jag. men faktum är att Helmersson sedan han anslöt för ett år sedan förvandlat ett Tranås från ett gäng som missat Allettan två år i rad, till ett som nu har häng på spel i Hockeyallsvenskan nästa säsong. Detta med en närmast identisk trupp från föregående år.

39-åringen nådde bra resultat även med Mariestad som han under ett par säsonger var nära att ta till kvalserien mot Hockeyallsvenskan .

Philippe Horsky

Det har redan ryktats om en möjlig övergång till Skellefteå för Vimmerby-tränaren. Då skulle han i så fall återförenas med Tommy Samuelsson som han jobbat med tidigare i Vienna Capitals.

Har gjort det riktigt bra som huvudtränare i Vimmerby i Hockeyettan och fått ordning på deras försvarsspel.

Han omnämns som en spännande tränare och 36-åringen kan vara redo att ta nästa steg inom kort.

Den här artikeln handlar om: