Sök
Nyheter
KARLSSON: De kanske får för lite credd i hur de utvecklar spelare

Joel Kellman har skrivit på ett NHL-kontrakt med San Jose och kan bli nästa säsongs motsvarighet till Pär Lindholm i NHL. Det är två av flera duktiga spelare som gått via Karlskrona HK.

Ja, Joel Kellman har ju till och med KHK som moderklubb men han var iväg några år i Malmö och HV71 innan han vände hem till klubben och spelade upp dem i SHL. Väl i SHL var han Karlskronas bästa spelare sett över de tre åren och flytten till Brynäs var logisk. Där tog han nästa steg, blev en av SHL:s allra bästa centrar, och flytten till Nordamerika känns lika logisk.

Jag intervjuade den timide 24-åringen i december och då pratade vi just om NHL-drömmen. Jag drog paralleller till Pär Lindholm som ju tog klivet över Atlanten till Toronto (nu: Winnipeg) efter förra säsongen och nog såg man hur även Joel Kellman började drömma sig bort mot NHL. Då trodde han dock inte på det själv.
– Jag har hört litegrann sådär. Men det ska nog mycket till för att det ska bli något, skulle jag säga.
– Sen är det klart att det är en dröm, och så är det för alla. Att få spela i NHL är något man jobbar för såklart. Sen om det händer…det får vi se. Det får framtiden utvisa. Det är bara att fortsätta jobba hårt för det. Det blir klyschor, men så är det. Gör jag det bra kanske chansen kommer i framtiden. Det får vi se.

EN TYPISK SAN JOSE-VÄRVNING

Fyra månader senare ska han ha skrivit på ett ettårskontrakt med San Jose Sharks. Och det är klart, vilken NHL-klubb vill inte ha en billig, ung, smart, tvåvägscenter från Sverige? En bättre breddvärvning går det inte att få för NHL-klubbarna. Just Sharks har också varit duktiga på fyndvärvningarna från Europa, vilket Marcus Sörensen, Joonas Donskoi och Tim Heed är några exempel på.

Men parallellerna med Pär Lindholm stannar inte vid att de skrivit på NHL-kontrakt, utan båda har ju som sagt den där bakgrunden i Karlskrona HK också. Lindholm var bara där i en säsong, i HockeyAllsvenskan, men det var ändå där han tog det där KLIVET som sedan lade grunden till att han skulle få spela OS, en SM-final och sedermera i SHL.

Överlag har KHK kanske fått för lite credd just när det handlar om att vara med och utveckla spelare, snabbt. Jesper Olofsson var bara där i en säsong, precis som Lindholm, men var riktigt bra där. I hans fall kanske BIK Karlskoga ska få det största berömmet, dock.

HAN ÄR NYCKELN

Alexander Bergström är också ett praktexempel på en spelare som verkligen lyfte i Karlskrona. Han gick hela vägen från allsvenskt spel till landslaget där, och det tog honom till KHL och OS-spel. Det är en rätt häftig resa.

Även en sådan som Jonathan Pudas tog klivet ned i Karlskrona och tog sedan ett jättehopp under sin tid där. Erik Thorell slog också igenom i KHK och är nu en firad stjärna i Finland. Exemplen är många och det finns många fler som jag inte nämner här.

Till nästa säsong har de värvat OHL-stjärna Hugo Leufvenius, och kanske kan han bli nästa spelare som tar stora kliv i Karlskrona. Klart är i alla fall att förutsättningarna finns. Vi såg Josef Ingman förra säsongen, som blev en klassback på Hockeyallsvensk nivå under sitt år i Blekinge och jagades av SHL-klubbar.

Med varning för att bli extremt spekulativ vill jag lyfta fram fystränaren Miro Zalar som en nyckelfaktor i det hela. Det verkar som att han är extremt duktig just när det handlar om individens utveckling, och det hjälper förstås även en möjlig utveckling som ishockeyspelare. Det finns säkert fler faktorer.

Jag både hoppas och tror att fler spelare väljer Karlskrona när karriären ska få ett språng.

Den här artikeln handlar om: