Sök
Peter Popovic, John Klingberg och Philip Holm.
VM 2019

”Man kan inte åka runt och vara orolig”

Tre Kronors försvarsspel övertygade definitivt inte mot Lettland. Nu väntar Ryssland – ett stjärnspäckat lag med VM:s mest skrämmande offensiv på pappret.
– Varningsklocka och varningsklocka. Det finns saker att bli bättre på. Helt klart, säger Peter Popovic till hockeysverige.se. 

LÄS ÄVEN: ”Henke” självkritisk: ”Det börjar med mig”

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med nöd och näppe besegrade Tre Kronor Lettland under gårdagen. Det gjorde också att Sverige nu har säkrat en plats i kvartsfinalen.

Men det finns fortfarande mycket kvar att spela för i den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland. Ett bra resultat gör att Tre Kronor får stanna kvar i Bratislava och slipper spela kvarten i Kosice, en resa på cirka 40 mil.
– Hade vi fått ett annat resultat igår så hade det varit svettigt idag på ett annat sätt. Nu vet vi bara inte var vi ska spela kvarten och mot vem, säger Tre Kronors assisterande förbundskapten Peter Popovic efter morgonvärmningen.

I 5–4-vinsten över Lettland var dock den svenska defensiven allt annat än imponerande. Så hur ska ett Ryssland nu stoppas? Ett lag med spelare som Nikita Kucherov, Yevgeni Malkin, Alexander Ovechkin och Nikita Gusev.
– Det finns absolut saker att skruva på (i defensiven). Framför allt är det inräkning och sortering i egen zon där vi måste kommunicera och bli tydligare. Så det blir lite video, lite prata och lite rita nu.
– Vi behöver ligga närmare och vara tätare i egen zon, och framför allt bli tydligare som sagt.

Blir man orolig med tanke på hur försvarsspelet såg ut mot Lettland?
– Man kan inte åka runt och vara orolig. Vi måste ta oss an uppgiften på något vis. Det är ändå häftigt att möta ryssarna för att dom är bra. Det blir liksom en utmaning. Har du inte ståpäls och är påslagen när du ska möta ryssarna då vet jag inte vad som krävs.

Och kanske gav Lettlands-matchen Tre Kronor en liten varningsklocka.
– Det vet jag inte, varningsklocka och varningsklocka… Det finns som sagt saker att bli bättre på. Helt klart.

PETTERSSON VS MALKIN

Marcus Pettersson är en av de svenska backarna som ikväll ska stoppa den ryska superoffensiven. Till vardags spelare han för Pittsburgh Penguins och har således Yevgeni Malkin som lagkamrat.
– Det är en världsklasspelare. När han är på sin topp så är det få som kan mäta sig med honom tycker jag, säger Pettersson.
– Vi måste ligga tätt på honom. Han vill ha fart, han vill ha yta och han vill ha pucken. Kan vi hålla pucken ifrån honom och tvinga honom att köra lite start och stopp så kan han nog bli frustrerad också.

Finns det några tveksamheter att smälla på honom om du kan?
– Nej, det tror jag inte, säger han med ett leende.

Matchen mellan Sverige och Ryssland startar klockan 20.15.

LÄS ÄVEN: Den överraskade matchhjälten: ”Jag vet inte vad jag ska säga”

Den här artikeln handlar om: