Sök
VÄGER ALTERNATIVEN. Patrik Hersley har inte stängt några dörrar inför nästa säsong.
SHL

KHL-svensken om SHL-ryktet: ”Ville se hur ett kontrakt kan se ut”

Han har ryktats vara på väg hem till Malmö. Det är ett rykte som Patrik Hersley vill att man ska ta med en nypa salt. För hockeysverige.se berättar KHL-svensken om hur det egentligen ligger till.
– Jag har aldrig bestämt mig för att flytta hem och spela i Malmö även om det hade varit jätteroligt, säger Patrik Hersley.

LÄS ÄVEN: Patrik Hersley ryktas vara på väg hem till Sverige

Patrik Hersley har varit en av Sveriges mest framstående spelare i KHL de senaste säsongerna. Totalt har den nu 32-åriga backen svarat för 53 mål och totalt 127 poäng på 221 matcher i den ryska ligan varav 33 poäng på 36 matcher den gångna säsongen.

Givetvis innebär det att han är ett attraktivt namn på spelarmarknaden, men just nu är han kontraktslös inför kommande säsong. Trots det får han dagarna gå hemma i utkanten av Malmö.
– Det är inga problem med familj och dessutom tränar jag sju-åtta pass i veckan och förbereder mig ändå även om jag inte har något kontrakt. Just nu är det bara jätteskönt att ha ett mer vanligt liv, berättar Patrik Hersley för hockeysverige.se.

Nu väntar alltså en oviss tid för för skåningen. Efter två och en halv säsong i SKA Sankt Petersburg, där han blev Gagarin Cup-mästare i fjol, är det oklart var han ska spela nästa säsong.

RYSSLAND LOCKAR IGEN

Själv känner han ingen som helst stress över just den situationen.
– Det var en lång säsong och det blir en jättelång tid när man åker till Ryssland redan under dom två första veckorna i juli och är borta till april. Därför känner jag ingen större stress.
– Jag har inte bestämt hur jag ska göra nästa säsong. Jag är fortfarande lite i valet och kvalet, vi får se framöver vad det lutar emot.

Lockar det att komma tillbaka till Ryssland igen?
– Ja, lite eftersom det gick bra under första delen av säsongen. Kommer det några alternativ därifrån så kommer jag lyssna på dom.

Tittar du annars brett över hela Europa?
– Jag har faktiskt inte funderat så mycket på det. Klart att jag funderar på vad jag ska göra, men jag har inte riktat in mig på det ena eller andra.
– När min agent frågade mig om Schweiz i slutet av säsongen svarade jag att det inte just då kändes som mest intressanta som fanns. Vi har inte bestämt något alls utan nästa steg är att jag ska säga till min agent att ”nu fokuserar vi på det här och försöker hitta någonting”.  Dit har vi inte riktigt kommit ännu.

Jag antar att Malmös sportchef, Patrik Sylvegård, har ditt nummer, hur många gånger i veckan ringer han dig?
– Jag har inte fyra missade samtal i veckan från honom (skratt), men vi har en dialog. Nu har det visserligen varit en ensidig dialog i media där bara han har kommenterat.
– Det har aldrig gått så långt att vi förhandlat. Det som varit är att jag någon gång under våren sa att jag ville se hur ett kontrakt kan se ut för att ha ett hum om hur det kanske skulle kunna bli. Det var aldrig så att jag sagt att jag ville kolla med Malmö och sedan fick ett kontrakt som jag sa nej till. Så var det inte alls och jag har aldrig bestämt mig för att flytta hem och spela i Malmö även om det hade varit jätteroligt. Det var mer för att kolla läget lite.
– Jag har inte bestämt någonting, men hade jag ringt Patrik och sagt att jag vill att vi syr ihop någonting så hade vi nog kunnat göra det, men där är vi inte ännu.


Foto: Bildbyrån/Jussi Eskola

”VILLE JAGA NÄSTA KONTRAKT”

Annars är det fokus på återhämtning, träning och ett break från hockeytillvaron för Hersley. Det är något han uppskattar.
– Jag känner att det har blivit viktigare och viktigare för varje år. I Ryssland var det mycket fokus på nästa klubb, nästa säsong och att ta sig vidare uppåt hela tiden.
– Nu värderar jag lite andra saker lika högt, som att få mental återhämtning eftersom det innan bara var ”nästa, nästa, nästa”… Nu är det skönt att komma hem till familjen utan att känna stress och press.

På vilket sätt har det här förändrats sedan du blivit äldre?
– Just det här med att då jag var yngre ville jag hela tiden vidare och jaga nästa kontrakt samtidigt som det kanske var en etableringsfas. Efter fem säsonger har jag etablerat sig och jag vet vad jag går för.
– I dag har jag ett större inre lugn och känner att vi får se vad som händer. Jag känner inte heller någon inre press och stress för min eller familjens skulle att jag måste ha någon klubb klar just nu.

FEM SÄSONGER I RYSSLAND

Totalt har det alltså blivit fem säsonger i Ryssland för den hårdskjutande backen och just det här med press har han fått uppleva på nära håll.
– När jag kommer hem märker jag att jag haft en hög stressnivå, hög press och stress. Har man någon känning går man inte alltid direkt med det utan försöker lösa det själv så man inte blir ett problem. Du vill spela varje match och göra ditt jobb. Pressen är lite annorlunda där borta och acceptansen för småskador är inte lika hög som här hemma. Har du feber får du lite grejer och sedan ska du spela ändå, säger Patrik Hersley.
– En annan del är om det börjar gå dåligt finns det alltid en risk att du förlorar jobbet. Det är inte det långsiktiga arbetet ”gör vi rätt kommer vi få utdelning längre fram”. Det är väldigt korta minnen hur det går och har gått. Går det inte bra vill man göra någonting på en gång i stället för att jobba vidare på det sätt man trott på från början. Det här ger också en stress och press.
– Sedan är det för många av oss familjebiten. Det händer saker hemma eller i skolan och man kan inte vara där för att hjälpa till. Man vill träffas men är ifrån varandra. Givetvis är det självvalt. Vi har gjort valet tillsammans så det är inte synd om oss, men det blir ändå en stress av det. I den bästa av världar hade jag kunnat vara hemma och hjälpt till med allting, men det har jag inte kunnat göra.
– Det är en del av jobbet, men det höjer den totala stress och pressen. När det händer saker hemma är det ingen som bryr sig om det. Du ska ändå ut och göra ditt jobb.


Foto: Alexander Vilf / Sputnik  IBL

Vad är det som ändå fått dig att välja fem säsonger i Ryssland?
– En stor del är att jag har fått stanna i St. Petersburg senaste säsongerna. Det är ett av dom bästa eller rent av det bästa stället att bo och spela på i den ligan.
– Det har såklart underlättat samtidigt som det varit nära för familjen och vi har haft ett väldigt bra lag. Dessutom är det en väldigt bra klubb. Sedan har det gått bra, vilket såklart är halva grejen. Jag har haft jättebra medspelare som hjälpt mig att bli bättre och fått mig att passa in bra i det laget.

Du har varit väldigt framgångsrik i KHL, har din hockey passat väldigt bra där eller handlar det om att du utvecklats mycket som hockeyspelare senaste säsongerna?
– Dels har jag passat bra in i den gruppen och det laget. Ibland har jag fått en undanskymd och mindre roll. Då har jag fått stötta laget på det viset.
– Ibland ska jag vara med och producera. Då har jag haft oerhört bra spelare runt mig som jag passat jättebra med samtidigt som jag kompletterat dom spelarna bra. Skickliga spelarna jag spelat med har behövt en skytt. Där har jag kunnat bidra med mitt skott och att göra en del mål.
– Det är inte så att jag har varit bäst i ligan utan jag har passat in med dom här skickliga spelarna.

Kommande säsong får vi se om det fortsätter vara så – eller om den snart 33-årige Patrik Hersley hittar skickliga spelare att leka med i SHL i stället.

Den här artikeln handlar om: