Sök
181113 Malmö Redhawks Emil Molin jublar efter 2-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Brynäs den 13 november 2018 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92152 …
SHL

”Tror han har minst 35 poäng i sig”

Malmö slutade på en sjätte plats i SHL-tabellen säsongen som var. Häromdagen spikade de nästa säsongs trupp i och med värvningen av backen Adam Ollas Mattsson och den spontana känslan är att Malmö blir ungefär som ifjol.
— De ska ju vara ett lag som antingen går direkt till slutspel eller om de går via play-in, berättar Johan ”Mr.Madhawk” Svensson.

I tisdags spikade Malmö nästa säsongs trupp när de hämtade in backen Adam Ollas Mattsson från AHL-laget Stockton. Den journalist som följer laget allra närmast är Sport-Expressens Johan Svensson, kanske mer känd under namnet Mr.Madhawk. Vi bad honom vädra sina åsikter om Malmö så här lång.

Johan ”Mr.Madhawk” Svensson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Spontana tankar om Malmös trupp?
— Färdigbyggt och klart. De har inte tappat något som de verkligen ville behålla, i alla fall inte så här långt. Det är väl svårt att säga om det är någon uppgradering. Men den känslan har väl alla lag så här långt att man känner att man uppgraderar. Men, det ska ju visa sig också, berättar Johan Svensson.

STARK CENTERSIDA

Han tycker också att laget breddats jämfört med fjolåret och framhåller två lagdelar.
— De har en ganska stark centerbesättning ändå måste jag säga om det faller väl ut med såna som typ Jesper Jensen. Om man tänker att (Emil) Molin blir lite av ett nyförvärv, han har ganska mycket ”skills” i sig. (Fredrik) Händemark är ju bra och (Konstantin) Komarek gjorde 40 poäng förra året. Så centersidan ser ganska stark ut måste jag säga.

Oscar Alsenfelt blir viktig. Foto: Ronnie Rönnkvist

Han lyfter också målvaktssidan där Oscar Alsenfelt på förhand får ses som lagets bästa spelare. Men han har lite frågetecken för backsidan.
— Min spontana känsla är att den är på nedre halvan av SHL. Det finns kompetens i den som aldrig riktigt har kommit ut. Om man tänker som (Niklas) Arell och (Tobias) Ekberg så måste det finnas mycket mer att ta av dem. I Marcus Björk borde det finnas mycket mer att ta av också.
(Carl-Johan) Lerby fick ett genombrott förra året, men det var kanske 70 procent av säsongen. Han ska ju hitta en nivå över en hel säsong. Linus Cronholm finns det mycket i.
— Danskarna? Svårt att säga. Matias Lassen tror jag inte det finns jättemycket mer att ta av, men han är ganska gedigen på ett sätt.

Hur känner du kring det senaste tillskottet på backsidan, Adam Ollas Mattsson?
— Jag har hört ganska goda vitsord om honom. Det hörde jag faktiskt redan för ett par veckor sedan när jag fick nys om att han var på G. Då började jag kolla lite hur han hade gått där borta och då fick jag väldigt goda vitsord över hur han hade gått i Stockton.
— Men ser man till hur det gick i Djurgården så är det inte jätte-imponerande. Men det är ändå ett par år sedan nu och han vara bara 20 år då.

TRASIG SÄSONG

Säsongen 2017/2018 gjorde Carl Persson 13 mål och 11 assist för Karlskrona, som åkte ur SHL. Han gjorde under våren 2018 klart med Malmö, men fick sedan anbud från Nashville i NHL. Persson nappade, men det blev ingen spel i NHL. Inte heller i farmarlaget blev det någon istid, istället blev det sex matcher i Atlanta i ECHL innan Persson tog sitt pick och pack och drog tillbaka till Sverige.

Debuten i Malmö kom i november, men säsongen blev inte som förväntat för Persson som stannade på ett mål och sex assists på 35 SHL-matcher.
— Jag har trott ganska mycket på Calle P ganska länge. Det gjorde jag redan i Karlskrona och jag fattar inte varför de inte spelade honom högre upp i laget. När de började göra det så fick han ganska bra utdelning direkt, säger Johan Svensson och fortsätter:
— Förra säsongen blev ju väldigt trasig. Dels så sommartränade han inte med något lag och sen kom han hem och var ganska stukad och slängdes rakt in i det. Så han har mycket att vinna.

TROR PÅ MOLIN

Malmö är redan klara med sin trupp och överlag känns det som att lugn och ro verkar råda i klubben.
— Så är det. Man måste även vara realist och titta på vad andra lag kan uträtta också. Tittar man på lagen som var runtomkring denna säsongen, typ HV och Rögle som jag misstänker kommer bli lite bättre i år. Man måste se lite vad de andra lagen gör också, berättar Johan Svensson och fortsätter:
— Jag tycker båda de lagen har spetsat till sig ganska bra. Sen håller jag med om att det känns väldigt lugnt och tryggt. Det är samma tränare de haft ett par år nu, ett väldigt bra spelsystem och det känns harmoniskt runt allting. Så de ska ju vara ett lag som antingen går direkt till slutspel eller om de går via play-in. Men de ska ju vara ett lag som är med där. Det tycker jag.

Emil Molin. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

På frågan om vem som kommer bli utropstecknet i Malmö nästa säsong råder det ingen tvekan.
— Emil Molin! Svaret kommer blixtsnabbt.
— Han har ju aldrig levererat på SHL-nivå, men jag tror han har minst 35 poäng i sig.

Emil Molin vann den allsvenska poängligan säsongen 17/18 med 51 poäng för Modo. Han värvades till Malmö, men en skada satte stopp för mer än tio matchers spel.

Hockeysverige har påbörjat en rundringning till lokala journalister som känner SHL-lagen på respektive ort väl. Här nedan kan du läsa de två tidigare delarna i serien.

”Vill man inte vara med på tåget är det bättre att man hoppar av”

”Myten om Rahimi är ganska överdriven”

Den här artikeln handlar om: